zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Lufthansa otkazuje letove u regiji radi štrajka

Zbog štajka u Lufthansi kompanija je danas otkazala dva leta iz Frankfurt prema Zagrebu, tri leta za Split (dva Minhena i jedan Frankfurt), te dva leta za Dubrovnik (jedan Frankfurt i jedan Minhen). Uz to kompanija je otkazala dva leta za Frankfurt iz Ljubljane, dva leta za Frankfurt iz Beograda, te jedan let za Frankfurt iz Sarajeva. Lufthansa je ukupno otkazala više od 800 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

15 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

I opet ja najsiromašniji ovdje stručnjak magistar Zdenko Pađen, znadem najviše praktički od štrajkovima Lufthanse. Sjećam se da sam tu subotu sjedio u šatoru na glavnom samo borskom trgu gdje se jedini put održavala samoborska salamijada bio je to 20 april 2013 godine. To večer sam dobio obavijest da neću moći odletiti 22 aprila 2013 Zagreb Munchen Montreal s kartom koji su mi kupili dobri ljudi iz Hrvatske za 880 EUR.. Razlog je bio štrajk pilota ali i stjuardesa Lufthanse.

Kad počinje prljavi ples i ostalog osoblja Lufthanse. Nitko te iz Njemačke ne kontaktira da ti kaže oprostite otkazali smo let nudimo vam taj let nego sam sa morao zvati i slušati do besvesti muziku mislim da sam barem sat vremena ako ne satipo proveo na telefonu troše će jedno 5 6 EUR za tu liniju dok se konačno nije javila neka djelatnici iz prodaje i prebacila misle da 22 aprila na let 24 aprila a ja sam rekao a gdje odšteta za ovaj let.

Ona je hladno rekla nema odštete jer je ovo viša sila štrajk pilota i zaklopila mi telefon.

Preko ovoga više nisam mogao preći i kad sam svoje tio montirao dva tri dana sam tražio način da barem neku zadovoljština postignem i uspio sam Google anjem naći tajne elektronske adrese uprave Lufthanse na čelu sa famozni jirgen veber ko je sjedio u autobusu na aerodromu Split I čekao da krenu za Rijeku perućcu na rafting I čekao se samo svemir radmilo A Ivan mišetić je bio ispred autobusa kad me pred autobusom taj isti svemir radmilo šamar ili čista mira a ja sam skočio u zrak pa sam njemu opalio šamarčinu sa polugom i taj 193 cm visoki čovjek i barem 100 kg težak je posrnuo kao da će pasti ali ga Ivan mišetić sa dvije ruke uhvatio na vratima autobusa a to je sve prva trava cijela ta uprava Lufthanse.

Pa sam ja pisao jirgen u viber-u žestoki protest i gle čuda na jednom od meni da je telefon i elektronsku poštu predstavništva Lufthanse za Sloveniju Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu koja je na aerodromu pleso a nigdje nije bilo tih oznaka i nitko živ nije znao da postoje neke osobe i čim sam se javio rekli su da će mi sve troškove platiti.

Nažalost nisam uspio nabaviti lažne račune od hotela ali sam nabavio lažni račun taksija na liniji Montrealu dorval laval North gdje sam tada stanovao kod kontrolora letenja i Arapi koji su jedini taksisti su mi napravili račun na 60 kanadskih dolara i uzeli proviziju od šest dolara.

To sam odmah poslao lufthansi i za tri dana na mom deviznom računu je bilo 60 kanadskih dolara.

Sada je moja prijateljica bivša stjuardesa koja mi je za doček nove godine 2020 iz hotela kompas na aerodrom Dubrovnik Dubravka tadin Vuletić postava upravo ta direktorica Lufthanse za Sloveniju Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu ali opet nitko ne zna gdje je njena kancelarija.

No Lufthansa barem pet puta naplatila mojih 50 kanadskih dolara jer svaki put kad sam produžava u boravak u Montrealu morao sam platiti kazne 120 dolara pa opet 120 dolara i onda kad sam konačno saznao dan kad se vraćam natrag 250 dolara i još za prtljagu su mi ukrali 100 dolara umjesto 200 dolara jedna je Mica u bundi koja radova na aerodromu montirao mi je rekao sa obzirom da nemate novaca neću vam prtljagu naplatiti 200 nego samo što dolara za 7 kg težine viška??

Iznenađen sam da ništa ne znate o štrajku dela Ketering Aerodrom Beograd juče objavljenim, čime je smanjena usluga ketering na letovima iz Beograda.

Ono sto je meni zanimljivo je da kad bilo koja druga avio kompanija otkaze neki let u Beogradu na njihovom sajtu stoji broj leta i napomena da je otkazan.

Medjutim kad Luffthansa otkaze let onda se taj let potpuno brise iz listinga letova i naravno onda ni ne stoji da je otkazan. Ne moze se otkazati let kojeg nema 🙂

Stvarno ne znam.

Imam utisak da imaju neki deal sa LH kako im ne bi unistili imidz napomenom da je neki njihov let otkazan. Ne vidim niti jedan drugi razlog.

Kompanija je saopštila da je ponudila linearnu povišicu od 900 evra, što predstavlja povećanje od pet odsto za starije pilote i povećanje od 18 odsto onima koji su tek započeli letačku karijeru.

Sindikat je zatražio povećanje od 5,5 odsto ove godine i automatsko povećanje plata, usklađeno sa inflacijom u 2023.

Osim toga, piloti traže novi sistem plata i godišnjih odmora za koji je avio-kompanija navela da bi povećao troškove zaposlenih za oko 40 odsto, ili za oko 900 miliona evra za dve godine.

Zbog najavljenog štajka pilota Lufthanza otkazuje sve današnje putničke i kargo letove iz svoja dva najveća čvorišta Frankfurta i Minhena.

Reč je o oko 800 letova, a otkazivanje će uticati na mnoge putnike koji se vraćaju po završetku letnjih odmora.

Koliko sam citao piloti traze povisicu za ovu godinu 5,5% i automatsko povecanje u svakoj sledecoj godini za procenat inflacije u toj godini.

Nije puno, u odnosu na inflaciju.

A pogotovo nije puno kad se uzme u obzir procenat povecanja cene LH karata.

Medjutim, ono sto ja mislim da je tacka sporenja je zahtev sindikata da se automatski porast zarada vezuje za inflaciju u odredjenoj godini. Niko ne moze znati u kom ce se pravcu kretati svetska ekonomija dok je visok nivo inflacije u Nemackoj za sledecu godinu maltene zagarantovan. U avgustu je iznosio 7,9% a ocekuje se da i ide i do 10% na mesecnom nivou.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!