zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

EKSKLUZIVNO: Trade Air će letjeti iz Kukeša

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

MyWings je kompanija koja ima 83 tjedna leta na 17 linija iz Prištine (Basel, Bremen, Copenhagen, Dortmund, Dusseldorf, Friedrichaffen, Gothenburg, Helsinki, London, Lyon, Malmo, Maastricht, Memmingen, Minhen, Paderborn, Stuttgart i Stockholm). Za MyWings lete ETF sa 47 letova i 3 aviona (dva Boeinga 737-800 i jedan Airbus A321), te Trade Air sa 36 letova (jedan Airbus A320 i jedan A319). My Wings želi pokrenuti letove iz Kukeša (Kukës) u Albaniji.

Isto ima svu logiku ovog svijeta. Kukeš je samo 18 kilometara od kosovske granice, a neki gradovi Kosova su bliže Kukešu nego Prištini, primjerice Prizren (samo 48 km), Dragaš, Zhur, Đakovica i Dečani. Svi oni bi sigurno koristili Kukeš. No, Kukeš je samo 114 km od Prištine za što je potrebno tek sati i pola vožnje, na većem dijelu tog puta je autoput, pa je neosporno da bi i dio putnika iz Prištine koristio ovaj aerodrom. Prema riječima Stjepana Bedića MyWing želi dio svojih operacija prebaciti na Kukeš radi prezagušenosti Prištine koja je ove godine imala i više putnika nego 2019. i na aerodromu je u top sezoni istinski kaos. Uz to Priština je digla cijene, a Kukeš ima neusporedivo niže cijene od Prištine. Samim time logično je da bi MyWings dio operacija prebacio na bitno jeftiniji aerodrom te bi si time uštedio ozbiljne troškove. Uostalom biti će i putnika iz samog Kukeša, ali i iz zapadnog dijela Crne Gore koji gravitiraju Kukešu. Konačno, upravo radi toga Albanija i je napravila aerodrom u Kukešu, da privuče dio putnika iz Kosova i Crne Gore.

MyWings je već htio krenuti sa letovima ove godine, te je pregovarao sa Trade Airom i ETF-om za letove iz Kukeša. ETF je voljan krenuti sa letovima čim se stvore uvjeti za letenje, a već je razgovarao sa Kukešom oko uvjeta, cijene goriva i svim ostalim operativnim problemima. Stjepan Bedić je naglasio da je on u svojoj prebogatoj zrakoplovnoj povijesti radio na operativnim procedurama aerodroma, pa je voljan pomoći Kukešu da obavi sve potrebne procedure. Trade Air je izjavio da prvo treba uvesti sve operativne procedure, pribaviti školovane ljude na aerodromu, te postaviti navigacijsku opremu, sve što aerodrom u ovom momentu nema. Trade Air traži i audit na aerodromu.

Neupitno je da će aerodrom otkloniti sve ove nedostatke i da će se ovi letovi desiti na proljeće iduće godine. Prva linija Trade Air bi trebala biti za Stuttgart. Za sada MyWings je skloniji korištenju Trade Aira radi manjeg aviona, Airbusa A319 koji bi od tamo operirao u početku, no nije isključeno da će u kasnijoj fazi od tamo letjeti i ETF. Kako god interesantan razvoj događaja u okolici Kosova.

Kukeš u ovom momentu ima tek letove Air Albanie za Istanbul i Zurich, a u planu su i letovi za London, te charter letove Helvetica za Zurich. Aerodrom ima terminalne i apron (pozicije za 3 aviona) kapacitete za 500.000 putnika godišnje, te uzletno-sletnu stazu od 2.198 metara.

 

20 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Croatia Airlines danas leti Skoplje-Keflavik.

Broj leta OU9365

Trade Air ofarbao jedan A319 u My Wings livery
https://www.jetphotos.com/photo/10261524

da li bi imalo smisla da er srbija poleti iz kukeša?

Alene, kada sam kod vaše vijesti, o evakuacijskom letu Trade Aira iz Afghanistana, ekskluzivno napisao da Trade Air pokreće letove iz Kukeša za Stutgart, pa potom pojasnio da se zapravo radi o prijevozu autobusom iz Kukeša do Prištine pa dalje avionom do Stugarta. Cilj mi je bio da Vam pokažem kako naslov koji ste napisali nije tačan i da svako može reći da leti sa nekog aerodroma a zapravo ne leti.
A vidi na šta izađe. E svašta.
Odabir Kukeša kao aerodroma, Trade Air-a kao kompanije i Stutgarta kao destinacije je bio sasvim proizvoljan i slučajan.
Nevjerovatno. 😁

U šoku sam.
Hajde pogoditi recimo aerodrom, ali i aerodrom i kompaniju i destinaciju. Hahaha
Nema na čemu.

Hahaha

Teško da će neko iz Crne Gore koristiti ovaj aérodrom, jer treba minimalno 3 sata autom, treba zaobići Prokletije.

Berane ima aerodrom kome verovatno treba neka rekonstrukcija da bi mogao da radi. O tom projektu se dosta dugo priča i bilo bi dobro da se vidi u kojoj je fazi se sad nalazi taj projekat i šta bi bio njegov glavni cilj. Albaniji treba aerodrom južno od Tirane zbog sve veće popularnosti obale i velikog broja turista u budućnosti.

Dobra stvar je ako su počeli da grade aerodrom južno od Tirane jer nisu mala rastojanja od Tirane do juga zemlje gde su najpoznatija letovališta. Za Berane su stalno neke najave i pitanje je koliko je to realno. Crna Gora planira i aerodrom u okolini Ulcinja.

upravo to. samo bi Kosovari to koristili, i nešto Albanaca

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!