zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Nonsens LOT-a za Zagreb

Na LOT-ovom avionu za Zagreb vam podijele neki obrazac za ulazak u Hrvatsku. Obrazac ima milijardu pitanja, neka i potpuno nepotrebna, a neka i nezakonita (npr. broj OIB-a). Pitaju vas čak i za suputnike, poslovni broj telefona, privatne kontakte vaših ukućana… Treba vam bar 15 minuta da ga ispunite. Prvo sam bio frustriran što su obrasce podijelili netom prije početka slijetanja, a onda su nas natjerali da ga ispunjavamo na koljenima jer smo morali zatvoriti stoliće. Kada sam stjuardesi rekao da su mogli podijeliti obrasce ranije samo se ispričavala.

No, najveća glupost je što taj obrazac uopće ne treba za ulazak u Hrvatsku. Policajac je rekao da mu nije jasno zašto LOT traži da se obrazac ispuni kada to hrvatskoj policiji ne treba. Majko mila koja glupost. Potrošeno vrijeme, novac (kopiranje par tisuća obrazaca mjesečno košta), frustracija (pisanje na koljenima, traženje podataka po dokumentima, glupa pitanja), a onda obrazac nakon policije bacite u smeće. Koja glupost!

Jednako tako u MZL Zagreb traže da stavite maske prije ulaska u LOT-ov aviona. Iako je LOT ukinuo nošenje maski prije više od mjesec dana. Kada sam upozorio zemaljskog stjuarda da to nije potrebno iznenadio se. Kako se znamo sa MZL Zagreb već preko 20 godina rekao mi je: „ako vi to kažete Alene, onda ne dvojim da je tako i ne morate stavljati masku“. 🙂

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

29 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Šta reći nego haos. Poljaci su pukli

Koji Alan fordovski zavrsetak clanka. Ostavio me bez daha. Bas mi se sviđa

Prvi let HEL-ZAG 50 putnika sa A319.
Preneto sa drugog sajta.

XXXX је тако пренео
Није писало за други смер.

Uh to je jako lose. 50/144 bas lose.

Fake news!

Napisala su dva portala

Imam jedan savjet za sve ljude koji se nađu u ovakvoj situaciji i koji čitaju članak. Moj otac je prošle godine letio s Wizzairom Sarajevo-Göteborg i našao se u neprilici s jednim od zaposlenika, evo kako je postupio.

Osoba je također počela postavljati nepotrebna i glupa pitanja, te izgovarala iritantne komentare:

1. Jeste li prebolovali koronu? – Ne.
2. Jeste li vakcinirani? – Ne.
3. Je li imate PCR test? – Ne.
4. Je li mislite da ćete moći ući u Švedsku, mislim da vas neće pustiti (on kao radnik nema pravo da vadi živce putnicima i raspravlja o bilo čemu). – Naravno da će me pustiti, ljudima koji stanuju u Švedskoj ne treba test za ulazak (otvori na mobitelu stranicu Švedske policije i pokaže zaposleniku).

I što se na kraju desilo, normalno je prošao sve kontrole u Švedskoj, bez problema.

Znači, ako znate zakone zemlje u koju putujete kao u ovom slučaju, vas nema nitko pravo ometati i prisiljavati na ovakve gluposti (npr. popunjavanje obrasca i pisanje na koljenima kao što je opisano).

Vi imate puno pravo da se zainatite i kažete: “Neću da popunim ovaj formular.” Ako vam krenu prigovarati i iritirati vas, samo im pokažite stranicu policije da se uvjere. Oni vas moraju pustiti da izađete iz aviona i ne smiju vam zabraniti izlazak, a u slučaju da se to dogodi, imate pravo nadoknade štete za “duševnu bol” (koliko je lako uzeti extra novac zbog njihove gluposti).

Ako je u poslovniku kompanije propisano da se ti obrasci moraju popunjavati, a traže se lični podatci koji nisu dozvoljeni + ne trebaju za ulazak u Republiku Hrvatsku, onda je ovo već zrelo za tužbe. Hrvatska ima strog zakon o čuvanju osobnih podataka i njega Poljska treba poštovati (LOT je državna kompanija, zato naglašavam). Ono što znam je da ga ja sigurno ne bih popunio i napravio bi problem.

Da zaključimo, ako ste upoznati sa zakonom, onda ste 100% upravu i nitko vam ništa ne može u toj situaciji (osim što vi možete da im uzmete novac jer su u krivu).

Nadam se da će ovo pomoći.

Tražiti OIB nije nezakonito.

Ako vi tako kazete Alene…

Djeca izgleda da su bila jako surova…

Da li imate fotografiju tog obrasca?

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Eid Mubarak!

A joooj…. Ako Vi tako kazete, Alene…♥️

Pobogu covjece, zasto bi Alen lagao o ovome! Ovakvi komentari su istinski prejadni!

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!