zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Vidi čuda: i opet prolongiran hrvatski PSO

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Trade Air je i još jednom otkazao letove na PSO linijama u Hrvatskoj i to na linijama Osijek-Zagreb, Osijek-Pula, Osijek-Rijeka, Split-Pula, Split-Rijeka i Split-Dubrovnik. Ukupno 16 tjednih letova. Naime, još jednom Ministarstvo niti je uspjelo pokrenuti PSO, niti je produžilo postojeći PSO. I prije mjesec dana Trade Air je prekinuo prodaju karata jer nije dobio odluku Ministarstva da se letovi produžuju ni dva mjeseca od kada je poslao sve potrebne dokumente. Trade Air je krenuo sa prodajom samo 3 dana prije letova nakon što su samo jedan dan prije prekida letova dobili tražene dokumente. Ovaj puta letovi se neće nastaviti. Avion Let L-410 Turbolet Van Air Europe (OK-LRA) je vraćen u Brno 30.4.

I da, sada se postavlja pitanje kako to da Ministarstvo već 5. puta nije uspjelo postaviti PSO. Posao koji jedan službenik Ministarstva obavi za jedan dan. PSO se trebao raspisati u III. mjesecu 2020. Ministarstvu je tada bio izgovor Covid-19 iako je posao oko PSO-a trebao biti obavljen mjesecima prije Covida-19. A što je sada izgovor? PSO je raspisan krajem prošle godine i trebao je krenuti 1.5. Ali, vidi čuda, nije. Već milijuniti puta postavljam pitanja za što ljudi u Ministarstvu dobivaju plaću? Ovo je sada istinski tragično, kronična aljkavost, neprofesionalizam i diletantizam.

Istovremeno stotine putnika ne može letjeti i gube vjeru u ove linije. Pa pobogu, ovo je već treći puta u pola godine da se linije otkazuju. Da ne govorimo kako se to desilo i 2016. kod postavljanja tadašnjeg PSO-a. Istim se gubi enorman novac poreznih obveznika jer su prvi letovi po obnovi letova uvijek prazni dok se ponovo ne ustali navika putovanja putnika. Enorman novac! A zračne luke nemaju letova i putnika. Zbog čega? Jer neka ljenčina u Ministarstvu nije obavila svoj posao. Hoće li ta ljenčina sada naknaditi ogromne financijske gubitke iz svoje plaće? Hoće li nakon 5. prolongiranja PSO-a itko odgovarati politički ili građanskipravno? Rezultati PSO-a nisu objavljeni i da se sutra objave letovi neće krenuti u par dana, znači prolongiranje će biti dugotrajno. Sramota, enormna sramota i sada već istinska tragedija!

9 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Mozda netko drugi ispunjava uvjete natjecaja bolje od ou pa se objava prolongira?

Kako to da nema vijesti da je aviona Trade Aira napravio pometnju na letu Oslo – Rim.Nije se javio kontroli leta pa se morala dizati dežurna para.

Nije Oslo nego Stockholm i bio je problem sa komunikacijom, a ne da se “nije javio”.

Ne zna se što je bilo, ako je bio problem sa stanicom, posada je mogla postaviti kod na transponder, a šanse da ne radi ni jedna od 3 radio stanice i 2 transpondera je jako mala….

Moja omaška. Radi se o Štokholmu.
Koliko sam shvatio da su tehnički uređaji bili ispravni. Ali svašta se piše pa ne možeš vjerovati.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!