zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

PRVI OBJAVLJUJEMO: Split 49.378 putnika u III. mjesecu

Zračna luka Split je u III. mjesecu ostvarila 49.378 putnika. Ovo je iznenađujuće čak i manje nego u istom mjesecu prošle godine kada je Split imao 50.600 putnika, toviše što je Uskrs ove godine bio u III. mjesecu, dok je prošle godine bio u IV. mjesecu. Ovo je 98,7%putnika iz istog mjeseca 2019. (50.037). Split je u prvom kvartalu ostvario 109.460 putnika.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Split

147 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ako već u ZL Split nema para, onda aerodrom pod hitno treba koncesiju.

Ili možda implementirati “zadarski model” (sposobna uprava + državno financiranje proširenja)

Apsolutno da sam siguran. Država će platiti obnovu piste i izgradnju rulnice dok će se Zračna luka zadužiti kod HBORa za proširenje terminala.

Zato što su odlučili dati u koncesiju, a Dubrovnik je iskoristio EU fondove (a vi kažete da Zadar i Split ne mogu iskoristiti te te fondove).

Plan u Zadru postoji. U Splitu ne postoji.

A zašto bi Split u koncesiju? Neka država da novac i gotova priča. A zračna luka neka otplati tu cifru.

Taj plan nije smislen. Činjenica je da ZL Split neće dosegnuti 5 milijuna putnika bez rulnice i nove stajanke. Nesposobna uprava laže kao i što lažu da ne postoji potencijal za većim avioprometom u zimsko vrijeme.

Makismalni broj operacija je limitiran jer budale nisu u stanju napraviti rulnicu.

Koga briga. Financiranje Zadra je dobra stvar, financiranje Splita je dobra stvar. Ako imamo milijarde eura za ceste i željeznice, imamo i kojih dvjestotinjak da se uredi infrastruktura u Splitu i Zadru.

Ok, odakle joj 11.5 milijuna eura za zemljište koje će iskoristiti za parking i hotel? Znači za rulnicu i pistu se nema, a za parking se ima. Je li Zračna luka Split institucija koja se bavi opsluživanjem avioprometa ili je parking tvrtka? Prioritet treba biti opsluživanje avioprometa, a parking business se može i privatnicima dati.

Nije problem dostići 5 milijuna. Problem je dostići 5 milijuna unutar sljedećih 5 godina, a što je apsolutno ne moguće sa sadašnjom nezainteresiranošću uprave za razvitkom prometa.

Čitajući malo sve komentare vezane za ovu vijest a da ne repliciram kod svakoga ponaosob, onda ću ovdje napisati što mislim o svemu ovome;

1. Rezultat Splita nije loš ako gledamo i uspoređujemo sa prošlom godinom (daleko od toga da bi bilo super da zimi Split živi barem kao nezz… Brindisi npr., Brindisi su puno slabiji od Splita ljeti, a puno jači po zimi tako da imaju manje izraženu sezonalnost a overall skoro isto putnika kao Split na kraju 2023.g.).
Ali ako uspoređujemo isključivo 03/2023 sa 03/2024 onda to nije loše u Splitu. Zašto? Prvo zato što je lani KLM letio čini mi se 5-7 letova tjedno za Split tijekom cijele zime što sada nije slučaj jer je letio samo 1pw. To je ogromni gubitak kada imaš relativno malu zimsku bazu. Drugo, ljetni red je lani počeo prije. Sjećam se da smo na ljetno računanje vremena krenuli tjedan prije nego je sada slučaj u 2024. To automatski znači da su i kompanije koje lete samo sezonski prije počele slijetati/polijetati u Split.

2. Za sezonu se nemojte bojati da će kašljati. Padati će opet rekordi. E sad, koliko je to sve dobro na dulji rok, a pod time mislim na nesnosne gužvetine u sezoni, mahnitu i divlju gradnju APP-a maltene bez plana i programa, nabijanje cijena i sl…. to je tema za neke druge portale….

3. Nemate što kukati na Upravu ZL Split zato što nema više letova po zimi. Nije na ZL da povlači za rukav ljude da lete iz Splita. Njezin je posao da omogući da putnici nesmetano koriste zračnu luku. Privući ljude i putnike mora ipak netko drugi. Ista je stvar i sa ZL Rijeka. Samo oni za razliku od Splita imaju problem i po ljeti i statistika im ide iz goreg u lošije…. Ali nije kriv za to Tomislav Palaić CEO ZL Rijeke već TZG Kvarnera, Rijeke, Krka, Crikvenice, Lošinja itd…. koji se zadovoljavaju činjenicom da je Kvarner auto destinacija i gotovo. Stignu nam gosti iz Bavarske, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije, malo sa sjevera Italije i njima je puna šaka brade. Ja ne znam kako je Rijeka autodestinacija Francuzima, Španjolcima, Britancima, Skandinaviji i sl…. I onda će župan Komadina kritizirati upravu ZL Rijeke umjesto da si stavi prst na čelo, a nakon toga upre prstom u srž problema…..

4. Ako Split ima pristojne aerodromske takse, ako nema problema sa hendlanjem aviona (kao recimo Begeš što je imao lani), onda nije problem u Splitu što zimi nema letova, nego problem treba tražiti negdje drugdje….
Prstom treba urpijeti u Split ako su primorani odbijati kompanije u 6-9mj jer sa postojećom infrastrukturom ne mogu hendlati veću količinu aviona pod postojećih. Onda treba reći; čekajte malo, kad mislite izgraditi paralelnu rulnicu, veći apron i eventualno produžiti pistu?!!

—————————————————————————
Sve je do nekakve strategije. Po meni je neispravno razmišljati da nema smisla produžiti pistu zbog 40ak letova godišnje na nekoj sezonskoj liniji iz USA….
Jasno je da se bez infrastrukture ti letovi neće niti desiti. A sa druge strane je opet jasno da kad imaš riješenu infrastrukturu da ćeš onda lakše privuće long haul carriere. Ako je poznata činjenica da jedan Amer troši kao 6 Mađara ili 2 i pol Nijemca, onda po meni nebi trebalo biti dileme da li treba infrastrukturu prilagoditi long haulu ili ne… a nastavno na to i razvijati long haul….

——————————————————————————————————–
Mala digresija;

nikad neću zaboraviti pred 12-13 godina kad su čelnici jedne privatne turističke agencije u Crikvenici napravili radni sastanak s ciljem da oragniziraju Advent maraton u Crikvenici. Kad su predstavili što žele napraviti prva rekacija gradskih čelnika i predstavnika hoteljera je bila; ”Ča će nam to, ki će teć va 12-om misecu (prijedvod za čitatelje iz Srbije: Šta će nam to, ko će bre da trči u mesecu decembru” 🙂 )

Na kraju su utrku organizirali sami (turist, agencija) i dovukli u mega mrtvi dio sezone, početkom 12-og mjeseca, preko 1000 trkača iz cijelog svijeta, uključujući i Afriku plus njihove obitelji…..
Da je više takvih inicijativa, a ne razmišljanja ”ki će teć” onda bi i ZL Rijeka imala bolji promet nego što ima…

3. Posao zračne luke je da ponudi putnicima usluge koju će koristiti. Ako je itko kriv za slabo razvijen zimski promet – to su oni.

4. Aerodromske takse su veliki problem u zimskim mjesecima jer je poticajni program loš.

Bogami, kad se vide rezultati Splita i Dubrovnika za ožujak, izgleda da bi sezona ove godine mogla malo trokirati. Pogotovo jer je Uskrs krajem ožujka ove godine.

Čini mi se da su se hotelijeri malo zaletjeli s cijenama.

A komentar da uprava ne radi svoj posao nije dozvoljen?

Croatia je druga najveća kompanija regije. Hoćemo li prestati kritizirati Croatiju?

Aerodrom je jednostavno loše vođen i to treba priznati. To što su napravili je minimum minimuma naprema onome što su trebali napraviti.

Da Alene. Minimum. Jeste li vidjeli infrastrukturu napravljenu u Dubrovniku?

To što je Split 4. ne čini ga dobrim. Shvaćate li sada poantu?

Meni kao Dalmatincu je barem drago što se Zadar i Dubrovnik kvalitetno razvijaju, kada ove ljenčuge u Splitu već ne žele.

Svaka čast Splitu ali ipak kapu skidam mojim drugarima iz Zadra. Kako od jednog srednjeg aerodroma iskoristiti svaku šansu i potencijal i napraviti vrhunski rezultat. Bravo

Svaka čast Splitu na čemu? Na rulnici? Na adekvatnoj pisti?

Uspješnost uprave ovisi o više parametara, a ne samo o broju putnika. Bravo za broj putnika tijekom ljeta i bravo za gradnju terminala, no što je sa ostalim stavkama? Cjelogodišnji promet ne razvijaju i to je ogroman minus, a ako itko na obali ima ozbiljan potencijal za razvoj cjelogodišnjeg prometa to je Split. Stajanka je limitirana i čak nakon proširenja, a da ne govorim kako je večina novih pozicija stvorena za maks. A319 (A320 i A321 tamo ne mogu stati). Pista je prekratka, a osim toga nema središnju os osvjetljenu, nema shouldere, a asfalt još uvijek nije upotpunosti zamjenjen. Rulnica je nepostojeća što je veliki minus. Kiss&ride ispred terminala nije u upotrebi što je suludo. Terminal je lijep i prostran, efikasno je čekirati se i proći kontrolu no ugostiteljska ponuda je užas. Business loža je najlošija od svih onih na aerodromima regije iznad 2 milijuna putnika (eto lošiju imaju svega Zadar, Rijeka, Pula, Podgorica…) te ima Google recenziju 1.3.

Kažem vam da ne možete na temelju dva parametra gledati uspjeh zračne luke već trebate gledati cjeloviti kontekst.

A zašto Split nije iskoristito EU novce? Jer su spori, traljavi i neozbiljni. Da ta uprava išta valja i Split bi dobio taj novac. Za neiskorištavanje tog novca nema opravdanja.

Jadan Split. Svi nekako nađu novce za proširenje, a samo Split ne. Zapravo nije ni istina da nemaju novaca koliko je istina da su ljeni i nezainteresirani po pitanju prošitenja. Ako nemaju dovoljno vlastitih sredstava (kada su već zbog svoje ljenosti i nesposobnosti propustili EU fondove), neka se zaduže. Ako se nemogu zadužiti koliko treba, neka zovu državu kao što je i Zadar napravio (još jednom bravo Zadar, do kraja desetljeća će imati modernu pistu, rulnicu, stajanku, a i terminal).

Pista se ne širi samo zbog widebody aviona, ona se može širiti i zbog jednostavnijeg sljetanja ili poljetanja.

I kako vi na kraju možete tu upravu prozvati sposobnom ako su se dokazali nesposobnima po pitanju dosta toga?

Koji dio vam nije jasan da su oni mogli dobiti novac, ali nisu uzeli EU novac jer su nesposobni i traljavi. Svaka čast Dubrovniku što su se dokazali da znaju kako napraviti proširenje.

Postoji nešto što se zove eskproprijacija. Da se stvarno hoće, i otkupilo bi se zemljište po prihatljivoj cijeni i izgradila bi se rulnica.

Ma meni je baš fascinantno kako svi nađu financiranje za proširenje, a eto samo Split ne. Ne brinite se vi za Zadar, dobiti će oni državne novce i svaka im čast na tome.

Ogromna većina regionalnih aerodroma nema ni približno 700.000 putnika u jednom mjesecu.

Noga u guzicu managementu i gotova priča. Ovo kako oni vode zračnu luku je dno dna.

Mogli su izgraditi rulnicu i obnoviti pistu ranije i dobiti EU financiranje. No nisu, jer su ljeni, nesposobni i traljavi. Njihovo objašnjenje je zasigurno “nema potrebe za tim”.

Zato što se dalo i Dubrovniku.

To nije istina. Molim izvor.

Koja Odluka? Kako se ta udluka zove? Imate li ikakav link?

Idemo bit pošteni,objektivni i iskreni,Vi kažete da je Splitu dovoljno 2500 te da povećanje nije opravdano a Zadar planira i kako kažu uskoro kreću na produljenje piste na 3500 ,jeli to opravdano ? ispod radara je prošla i cijena terminala koja košta isto kao i splitska a točno tri puta manja (12tisuća naprama 36tisuća kvadrata) !?!? Odakle pare,tko to plaća ?
Spominje se država,europska sredstva,….
Sve skupa nejasno a o opravdanosti da ne govorimo,jedino ako nije ispunjavanje nečijih megalomanskih želja !

Split nije mogao dobiti EU novce za širenje aerodroma uopće jer se nalazi u krivoj regiji. Dubrovnik je u regiji koja je “prometno nerazvijena” te je imao tu priliku. Tako da je cijela rasprava suvisna.

Alen kaže da je Split mogao dobiti EU novce, a ne ja.

Jeste. Ali ste rekli da je ZL Split zakasnila.

Dobili bi.


Search
Open search

Open Navigation Menu

Aerial view of Sydney International Airport. Australia
EY helps secure funding for Vilnius Airport expansion
By Linas Dicpetris
18 Jan 2023
Related topics
Consulting

Upvote 10
Vilnius Airport gets funding for new terminal, EY assisted in building compliant investment case.
The European Commission has recently approved a €14.28 million measure to support Lietuvos Oro Uostai, the operator of Vilnius Airport, under EU State aid rules. This funding will be used to construct a new departure terminal at the airport, which will greatly enhance the travel experience for passengers and is a major step forward in the modernization of the airport.

The new terminal is expected to meet future passenger traffic needs, ensure operational safety and reduce passenger congestion. The aid will take the form of a direct grant, and will allow Vilnius airport to serve up to 7.8 million yearly passengers.

In addition to the efforts of the airport, government officials, and other stakeholders, EY played a crucial role in helping the client to build a strong case demonstrating that the planned investment is necessary and appropriate, while at the same time consistent with EU competition regulation (state aid rules applicable to the airport industry). EY experts, working closely with Lietuvos Oro Uostai team helped to ensure that the investment proposal met the necessary standards and requirements set by the European Commission.

The successful approval of the funding for the construction of the new departure terminal is a testament to the hard work and dedication of all those involved in the project. As the construction of the new departure terminal begins, we are excited to witness the benefits that the updates will bring to the travel experience for passengers, as well as the advancement of Vilnius Airport and its beneficial effect on the city of Vilnius.”

Litva može, ali Split ne?

To nije istina, a financiranje proširenja terminala u Vilnijusu je dokaz tome.

14 milijuna eura je sasvim dovoljna cifra da otkupite zemljište za gradnju istočnog dijela rulnice. I više nego dovoljno.

Nego kolika je cifra dovoljna?

Ajde nemojte me zezati. Nemate pojma ni koliko košta obnova piste (to zračna luka može bez problema financirati i bez ikakvih kredita ali im se ne da), a ni zemljište.

Koliko dođe obnova piste?

Split također spada u tu regiju i moglo se dobiti EU financiranje.

Kako ne spada?

Dubrovnik nije “dobio” novac nego aplicirao natječaj, to je mogao i Split ali je odabrao drugi model. Pričate kao da se dijele bomboni.

Nadalje,žalosno je da se Split uopće uspoređuje sa Dubrovnikom s obzirom na gravitacijsko područje. Po svim parametrima Dubrovnik je značajno uspješnija zračna luka. Iduću zimu će vjerojatno imati isti a možda i veći broj putnika od Splita,koji je nekoliko puta veći grad.

Koja je razlika? Dajte nemojte me nasmijavat.

Zračna luka je mjesto gdje slijeću avioni, a ne autobusi. Stajanka je jadno mala, rulnica nepostojeća, a pista krš.

Da. Malo se informirajte kakva je pista.

Stajanka je uistinu mala za aerodrom te veličine. To će se najbolje vidjeti u sljedećim godinama kada rast prometa postane limitiran.

Ma da Alene. Jadan Split. Sve državne institucije se koriste eskproprijacijom zemljišta da bi povoljnije i brže došle do istog, samo Split ne.

Ta zemlja uopće nije skupa ako se ide eksproprijacijom. Da se umjesto kredita za gradnju kuće Lukši dao novac za proširenje, ZL bi imala više zemljišta.

Opravdavate ljenost.

Nije istina. Opravdavate notornu ljenost.

Imaju oni para za zemljište kojim bi se napravila rulnica. Samo im se ne da raditi.

Apsolutno da imaju. Samo što je otkup zemljišta za rulnicu jedan kompliciran posao koji zahtjeva sposobnu upravu, a što splitska nije. Potrebno je razgovarati sa državom i lokalnom upravom po pitanju eksproprijacije, a što oni ne rade.

Ne postoji opravdanje za nepostojeću rulnicu ako više manje svi europski aerodromi iznad 3 milijuna putnika to imaju. Sramotno je da manji Dubrovnik ima daleko bolju infrastrukturu od Splita.

To ne legitimizira lijenost. Ako Split ima problem sa zemljištem onda trebaju biti daleko agilniji po pitanju ekspanzije, a ne izgraditi terminal i miki maus rulnicu pa čačkati uho. Moglo se pozvati državu u pomoć pa neka država dozvoli eskpropijaciju zemljišta.

Vi mislite da zračna luka nema novaca? A što mislite kako su onda 2020. otkupili zemljište Kaštelanskih staklenika u vrijednosti 11.5 milijuna eura? Baš se kroz kupnju tog beskorisnog zemljišta vidi da je uprava upotpunosti nesposobna – umjesto da taj novac iskoriste za otkup zemljišta koje je iskoristivo za proširenje stajanke oni kupuju zemljište da bi izgradili još parkinga i “nekakav hotel”.

A što onda legitimizira kronično loše stanje piste? Zašto se ne investira novac u poboljšanjanje piste pa da pista bude po svjetskim standardima (središnje osvjetljenje, shoulderi, potpuna obnova površine)?

“A parking nije trebao ZL Split? I te kako je trebao. I te kako. I odlično su ga napravili, te povezali nadhodnikom koji je zatvoren i klimatiziran.”

A gdje sam ja ovo napisao? Molim vas, ali stvarno vas molim da ponovo pročitate što sam napisao.

“Za sve radove u Splitu potreban je ozbiljan novac. Aerodrom se jako zadužio za stajanku i novi terminal. Nema više mogućnosti niti zaduženja, niti financiranja ekspanzije iz poslovanja.”

To apsolutno nije istina. A što mislite kako su onda 2020. otkupili zemljište Kaštelanskih staklenika u vrijednosti 11.5 milijuna eura? Baš se kroz kupnju tog beskorisnog zemljišta vidi da je uprava upotpunosti nesposobna – umjesto da taj novac iskoriste za otkup zemljišta koje je iskoristivo za proširenje stajanke oni kupuju zemljište da bi izgradili još parkinga i “nekakav hotel”.

I ne Alene, ne pričam o izgrađenom parkingu već pričam o još parkinga koji žele izgraditi, Potrošli su cifru od 11.5 milijuna eura na zemljište na kojem ne mogu izgraditi ništa osim još parkinga i nepotrebnih gluposti (Splitu treba rulnica, a ne aerodromski hotel).

Alene.

Novi parking je otvoren 2018. godine.

Taj parking je KORISTAN.

Oni su kupili novo zemljište od Kaštelanskih staklenika 2020. godine za cijenu od 11.5 milijuna eura.

Znači, 11.5 milijuna eura je potrošeno na novo zemljište.

Na tom zemljištu se DANAS ne nalazi NIŠTA (tu su ruševine staklenika).

No, to zemljište nije iskoristivo za proširenje stajanke, terminala ili rulnice obzirom da je riječ o površini ispod ceste.

Oni tu žele napraviti hotel

Aerodromski hotel ne bi trebao biti PRIORITET.

Oni tu žele napraviti parking.

Još parkinga ne bi također trebao biti PRIORITET.

ZAKLJUČAK:

Zračna luka Split troši velike količine novca za nešto beskorisno, umjesto da potroši na korisno zemljište.

Je li vam sada ova situacija jasnija? Luđaci potrošili 11.5 milijuna eura na hrpetinu starih staklenika ispod ceste umjesto da investiraju u pistu, stajanku i rulnicu?

Sadašnja parkirakišta su i više nego dostatna.

Parkiralište je ogrmno.

Ono što nije dostatno jest stajanka.

Rekao sam vam lijepo da je parkiralište sasvim optimalno i da ne postoji potreba za proširenjem istog. No nespobna uprava očito više voli trošiti novce na beskorisni projekt aerodromskog hotela nego na korisni projekt proširenja stajanke i izgradnje rulnice.

To što vi niste čuli ne znači da nije istina. Ja živim u Dalmaciji i daleko bolje poznajem situaciju na zračnoj luci.

Parkiralište je sasvim optimalno i na istom se uopće ne stvaraju gužve, a niti će se stvarati. A osim toga i da se stvore uvijek mogu otvoriti staro parkiralište koje je za sada zatvoreno.

Sada ću vam naći tekst o hotelu i pizdarijama koje izvode. I da Alene, nesposobna uprava je uistinu potrošila 11.5 milijuna eura na beskorisno zemljište za taj hotel i još pišljivog parkirališta.

“Aerodrom ni na koji način nije objavio namjeru izgradnje hotela.”

Molim ispriku.

“Zračna luka se ozbiljno širi, trebat će joj više parkirališnih mjesta ove ili iduće godine i logično je da su krenuli u realizaciju povećanja.”

Koji dio vam nije jasan da parkinga ima sasvim dovoljno? Rast aerodroma ove godine će biti mizeran. Ako dodaju 150.000 putnika to će biti čudo.

“DALMACIJA DANAS

Zračna luka Split spašava radnike Kaštelanskih staklenika
D.D. / Foto: Screenshot HRTPetak, 13.03.2020, 9:31

Sponsored contentKRUŽI LUDA SNIMKA: Petković stao pred navijače nasred Poljuda, ono što je izveo još će se dugo pamtiti…
Kako bi se mogla širiti, Zračna luka Split kupuje najvrednije zemljište Kaštelanskih staklenika u stečaju. Cijenom od 88 milijuna kuna mogu biti zadovoljni i radnici jer će njihova potraživanja gotovo potpuno biti namirena.

Susjedno zemljište od čak 250 tisuća četvornih metara uprava Zračne luke odavno želi, samo je čekala pravi trenutak.

– Ovo je jedinstvena prilika kada smo iskoristili na neki način okolnosti stečaja Kaštelanskih staklenika. Taj prostor iznimno je vrijedan za nas i sigurno nam osigurava daljnji razvoj u budućim godinama, objašnjava Pero Bilas, zamjenik direktora Zračne luke Split za HRT.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

IVANA PARADŽIKOVIĆ PREKINULA ŠUTNJU I ISPRIČALA CIJELU ISTINU: ‘Mjesecima sam plakala, sklupčana u stanu…’
Oglas
Sponsored by Midas
Midas logo
Zadovoljni mogu biti i bivši radnici Kaštelanskih staklenika, novac od prodaje na račune bi im trebao biti uplaćen već potkraj svibnja. Od propale državne tvrtke potražuju 73 milijuna kuna.

– Kad prodmirimo razlučne vjerovnike koji imaju upisano pravo nad tim nekretninama ja mislim da će biti sasvim dovoljno da se radnici namire u cjelosti, kaže Vedran Šeparović, stečajni upravitelj Kaštelanskih staklenika.

Na drugoj elektroničkoj javnoj dražbi Zračna luka uplatila je 9 milijuna kuna jamčevine, u roku od 30 dana platit će i ostatak. A čim se čelične konstrukcije i staklo u Resniku očiste, bit će ispunjeni prvi uvjeti za novo, povijesno širenje zračne luke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

IVANA PARADŽIKOVIĆ PREKINULA ŠUTNJU I ISPRIČALA CIJELU ISTINU: ‘Mjesecima sam plakala, sklupčana u stanu…’
Oglas
Sponsored by Midas
Midas logo
– Mi ćemo proširit sve zemljišne aktivnosti i parkiralište s pratećim sadržajima i nekakv hotel koji je primjeren za zračne luke za iznad 3 milijuna putnika, ističe Bilas.

Gradit će se i željeznički terminal.

– Očekujemo još i dogovor s Hrvatskim željeznicama oko lokacije i smještaja kuda bi ta trasa pruge dolazila i kuda bi se smjestio taj terminal željeznički, kaže Bilas.

Promet je u stalnom porastu, samo prošle godine kroz splitsku zračnu luku prošlo je rekordnih 3 milijuna i 300 tisuća putnika.”

Kako je ovo pametan potez ako je to zemljište beskorisno?

Stvar je da nećete morati širiti parkiralište. Trebati će otvoriti staro parkiralište i to je to.

Samo legitimizirate neznanje, nesposobnost i lijenost. Što će vam još parkinga ako vam aviopromet raste puževim stopama? Aerodromu će trebati još parkinga kada dođe do 5 milijuna putnika, a to se neće dogoditi nikad sa ovakom strategijom razvoja.

Naravno da raste puževim stopama. Broj novih linija u Splitu je sasvim mizeran, osim Ryanove linije za Beč i Croatijine za Istanbul, sve ostale su sitničave 1pw linije.

Naravno da neće trebati još parkinga. Koji vam dio nije jasan da se zračna luka primarno treba baviti avioprijevozom, a onda ostalim poslovima? Koji se vrag investira u zemljište za hotel, a ne i u zemljište za rulnicu?

I od tih 13 linija koliko ih je seasonal 1pw čarter koji traje mjesec ipo?

Raspolažu sa enormnim profitima svake godine koje onda šalju državi ili troše na stare staklenike.

Realnost jest da mnogi manji aerodromi od Splita imaju bolje stajanke, piste i postojeće rulnice.

“A što onda legitimizira kronično loše stanje piste? Zašto se ne investira novac u poboljšanjanje piste pa da pista bude po svjetskim standardima (središnje osvjetljenje, shoulderi, potpuna obnova površine)?”

Zašto se na ovo ne referirate?

Odakle novaca za ono zemljište onda? To niste odgovorili.

No čemu to zemljište ako nemaju novaca za daljnji razvoj tog zemljišta. Malo glupa uprava.

Nisu morali drzavi isplatiti 8mil dobiti da imaju ikakav plan . Ta firma je pretvorena u osobno leno obitelji kovacev/novak , zato je i uzet kredit u hbor-u i zato ta kompanija stagnira i zimi nema nikakav plan . Povecanje broja putnika apsolutno nema veze sa njihovim radom jer niti su dosli iz avijacije niti su odabrani natjecajem , vec se dogodilo igrom slucaja rastom hrvatskog turizma , opcenito jedna kompanija koja je s obzirom na podrucje kojem gravitira trebala odavno biti razvijenija i imati letove za us , je pretvorena u malogradanski cirkus.

Nije dobro

Istinski puno preneobično

Da, upravu ste. Previše puno preneuobicajeno je za Split da nema barem 10000 putnika više u odnosu na 3. mjesec prosle godine

Stoji. 10000 putnika više ove godine ne bi bilo puno previše a ovako je prepuno preneuobičajeno da ih nema

Istinski se slazem s vama.Prehuge je kada imate stotine tisuca putnika u ljetnim mijesecima ali covijek mora traziti obije stvari: i puno previse putnika ljeti i blizu 100 tisuca putnika u ostalim mijesecima.

Uistnu se i ja istinski ponovno moram složiti s vama. Splitski rezultati su prehuge ljeti ali pobogu u zimskim mijesecima bi istinski trebali biti puno prebolji. Komentar vam je na mijestu u potpunosti

Dajte, ne pricajte gluposti. Ovo je oekivano i unutar prosjeka za Split. Slijede mjeseci kad ce ovaj aerodrom obarati rekorde.

Mislim da bi ih tribalo malo kritizirati zbog uspavanosti u zimskom razdoblju. Tu ne čine ništa. Da se malo više potrude puno više bi bilo prometa zimi. Ali izgleda da su oni zadovoljni sa ovim rezultatima Šta sad imaju. Teško će oni probiti 4 mil. ako se ne trgnu

Alene ovo je puno previse lose. Sta bi?

I kako analizirate rezultat? Zbog cega je tako los?

Koliko je KLM letio lani u III.mjesecu a koliko ove godine?

Ja mislim da je zbog FR-a u ZAGu. Mnogima je jeftinije Tako da lete nego za SPU.

Pa I nije tako daleko a cene su nize. Ako ljudi iz Zagreba lete iz VCE onda I ovi mogu ovako.

Idu sad mjeseci kad će Split, Duborvnik i Zagreb da “ubijaju” sa brojkama.

Pa? To opravdava ovakav rezultat?

Loš rezultat!

A sta je tu lose. Pa to je samo 1300 putnika. 6 rotacija. Za aerodrom koji ima tako jak saobracaj i 3,5-4 miliona putnika je to u fazonu statisticke greske. Cak i da je bio rast od npr 52000 ili 53000 to je zanemarljiv rast. E da je bilo 60 000 kao sto Alen rece e to bi se moglo reci dobar rezultat posto je ipak mart mjesec. Mislim da je ovo u rangu ocekivanog kao u ranijem periodu. Ja ocekujem jaku ljetnu sezonu i da ce biti dodatnih operacija nekih kompanija na kasnu jesen. Moguce je i da Split ostvari rezultate iz 2019 godine ako ne i bolje. Vidjeceno sta ce biti u sezoni pred nama.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!