zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Mutni poslovi oko koncesije Aerodroma Beograd

KRIK (poznat po obelodanjivanju mnogih afera u Srbiji i regiji) i OCCRP su u okviru projekta ,,Otvoreni Luxemburg“ objavili kontroverze i sukobe interesa vezane za biznismena Stanka Subotića, Jose Luis Arnaut (bivšeg portugalskog ministra i advokata) i kompaniju Vinci, a vezano uz Aerodrom Beograd.

Naime, Stanko Subotić je zaradio 47 miliona EUR od prodaje 11 hektara zemljišta Vinci-u za proširenje beogradskog aerodroma. U koncesionom ugovoru, po navodima KRIK-a, je to zemljište procenjeno na cenu od 100 EUR po m2, a Subotić ga je prodao je po ceni od 436 EUR po m2 četiri i pola puta skuplje. Vinci je ovu kupovinu opravdao vrlo povoljnim položajem Subotića zbog posedovanja neophodnog zemljišta, iako je Zurich Airports u koncesionoj prezentaciji ponudio proširivanje na zemljište koje nije Subotićevo. Cena ovog zemljišta biće uračunata u iznos od 732 miliona EUR za koju se Vinci obavezao da će uložiti u Aerodrom.

Takođe, po navodima KRIK-a, Jose Luis Arnaut vlasnik je advokatske kancelarije koja je savetovala Vinci prilikom kupovine firme ,,Aeroportos de Portugal“ (ANA, kontroliše 10 aerodroma) 2012. godine. Ista ta kancelarija je 2016. godine angažovana da savetuje Vladu Srbije oko koncesije Aerodroma, suprotnu stranu od Vinci-a koga je prethodno savetovala. Dan pre nego što je 2018. godine Vinci izabran za koncesionara, Arno je imenovan na mesto predsednika upravnog odbora ANA-e. 2019. godine, nakon prodaje zemljišta, Subotić je sa Arnoom ušao u posao prodaje nekretnina u firmi ,,Vanguardlevel“.

Subotić je takođe umešan u porodaju aviokompanije Air Posh Nikoli Petroviću. Kompanija je prodata za 100 hiljada EUR, a samo njen avion se procenjuje na cenu od pola miliona EUR.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!