zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

UKRAJINA UPDATE 4

Nakon što je Europska Unija zabranila prodaju novih aviona i rezervnih dijelova Airbusa i ostalih europskih proizvođača, sada je i Boeing obustavio tehničku podršku ruskim aviokompanijama. Ovime ogromna većina ruskih aviona više ne može dobivati rezervne dijelove za svoje operacije, što će vrlo skoro postati ogroman problem za kompanije. Boeing je zatvorio i svoj trening kampus u Moskvi.

Iako je Europska Unija zapovjedila vraćanje svih aviona lezorima do 28.3. već su prvi avioni prizemljeni. Tako su tri aviona koje operira Pobeda, dva koja operira Aeroflot i jedan koji operira Nordwind već vraćeni lezoru. Čak 643 aviona koji lete u Rusiji su u leasu.

American je ukinuo sve interline i code-share sprazume koje ima sa Aeroflotom i S7. Delta je već prije par dana ukinula code-share sa Aeroflotom. United, Delta, American i UPS su prekinuli sve letove iznad Rusije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

62 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Danas su sve države Zapadnog Balkana glasale u Ujedinjenim Nacijama za osudu Ruske agresije, a također su se Bosna i Hercegovina i Crna Gora danas pridružile sankcijama Europske unije.
PS: Samo mi sada nije jasno da li će BiH glasati za zatvaranje vazdušnog prostora BiH za Ruske aviokompanije, s obzirom da se pridružila sankcijama EU, a među kojima je i ova stavka.

Pa to je sasvim očekivano, što je tu čudno, ipak oni gledaju svoje interese. Srbija već duže vrijeme sjedi na dva stolca, nije član EU-a i NATO-a, Bjelorusija je produžena ruka Rusije, Turska nije EU, a od NATO-a se praktički odvojila. Sasvim logično. Nisu sankcije uvele ni Kina ni Indija pa što, imaju svoje razloge i interese.

Pa Bosni je svejedno, nema što zatvarati zračni prostor za ruske aviokompanije kad je oko nje već zatvoren zračni prostor sa svih strana.

Tako je. Pogotovo je ovo uspjeh za Bosnu i Hercegovinu, pošto mi u državi imamo pojedince koji na sve načine pokušavaju sabotirati razvoj države, vanjsku politiku i integraciju u NATO i EU. Dodik je danas pokušao BiH svrstati kao neutralnu državu, ali nije uspio. BiH se pridružila EU po pitanju Ukrajine i Rusije i sačuvala svoj obraz. Isto tako žalim što predstavnici Srbije idalje pokušavaju balansirati na dvije stolice, ali neće moći izdržati po mom mišljenju. Srbija se mora odlučiti – EU ili Rusija. Nadam se da će uvesti također sankcije Rusiji, jer su jedina europska država koja nije to uradila, a imaju kandidatski status za članstvo u EU, čiji je proces sada ugrožen, a moguće da će biti i zaustavljen do daljnjeg.

Vidim vama, Makedoncima, Albancima mnogo bolje ide u tom procesu

Od koga ? Ako misliš od Srbije, pa da, jer oni da ih neko nije stisnuo za vilicu ne bi ni za ovo danas u UN-u glasali

Referišem na zastoj u pridruživanju koji predviđate, pa se samo pitam kakav zastoj kad nijedna zemlja regiona ne ide nigde već godinama. Zastoj je već uveliko u toku. Što se tiče Srbije i ulaska u EU ona ima mnogo veći problem od Ukrajine od čijeg rešavanja će zavisiti ulazak kad (i ako) EU proceni da treba da se posveti zapadnom Balkanu.

Vrednost akcije Srberbanke na berzi pala na 1 dolar. Hrvatska preuzima malo manje od 700.000 akcija banke po ceni od 71 mil. kuna. Zanimljiva matematika.

Au, 643 aviona moraju biti vraćena lezorima za nepunih mesec dana.
Ogroman udarac ruskim aviokompanijama. Veliki logistički posao i trošak lezorima.
I šta na kraju ostaje Rusima? SSJ 100 za domaće linije. MC 310 sa domaćim motorom još nije sertifikovan. I tih par komada što mogu proizvesti godišnje, neće rešiti problem.

Ostaju krševi poput Tupoljeva, Iljušina i Antonova, ali to je zanemariv broj.

@Jura: Pitanje je koliko ih je od toga uopće u letnom stanju….

Ogroman udarac i Rusima i lezorima. Niste se zapitali šta će se desiti lezorima? Rusima ostaje embraer, rnatjeraće ih da brže razvijaju svoju avijaciju i da ne zavise ni od koga, da sa Kinezima više sarađuju. Nemojte zaboraviti da Rusi imaju sankcije još od 2014 godine i da to ništa pomoglo nije, budite sigurni da ni ovo neće pomoći. Bolje bi bilo da navijate da se opamete političari i da zahtjevaju neku mirovnu konferenciju dok još ima vremena jer budite sigurni da ratnim huškanjem Ukrajine i sankcijama prema Rusiji ovo neće stati.

Rusija razumije jezik sile ili ekonomskih sankcija. To je ekspanzionisticka zemlja i zeli svijetu pokazati da se vratila poslije duge pauze na scenu, da nece dozvoliti drugima da ulaze u sferu koju smatra svojom i da ce upotrijebiti sva sredstva da zauzme najveci dio Arktika.

Vidili smo tokom istorije kako Rusi na silu odgovaraju, tako će da bude i sada.

Samo sada nema sile prema Rusiji nego samo Rusija pokazuje silu prema drugima.

Ekonomske sankcije su dobro i, dugorocno gledajuci, najbolje oruzje protiv Rusije. Stanovnici Rusije ce se sami obracunati sa Putinom.

Kako reagiraju? Tako da ekonomski propadnu kao 90te?

Da, vidjet ćemo kako će se suočiti sa glađu i nemirima. Još desetak dana.

Mogu ja da vam kažem kako će se suočiti iz iskustva. Tako što će se još više vezati za vođu, jer im sad sve zavisi od njega. Tako da ili će se naći način da se sve ovo završi za par nedelja (a to nisu sankcije za 7 banaka i 5 aviokompanija) ili će trajati par decenija.

A ti si kao neki ekspert za Ruse? Koliko god bude trajala kriza, Rusima ce svakim danom biti sve teze i teze.
Nije lako zivjeti sa stigmom agresora. Jutros sam postidio jednog rusa u supermarketu i jedino sto je mogao je da spusti glavu i nestane.

Načekati će te se vi to decenijama, kakvi dani, da ste pametni pričali bi o smirivanju tenzija i molili se za mir jer ovo sankcijama i naoružavanjem Ukrajine stati neće budite sigurni.

Naravno da ce prestati, ne postoji nista na svijetu sto nema kraj pa tako ni Rusija i njena okupacija Ukrajine.

@anonymous 08.43: u pravu ste u vezi mirovne konferencije. Ali ni Brazilci ni Kinezi im neće tu puno pomoći…

Da, da, Alene, da je tokom aneksije Krima uveden bar deo ovih sankcija, do agresije na Ukrajinu verovatno ne bi ni došlo. Eto još jednog pitanja koje kao građani EU možete postaviti svojim institucijama – šta ste radili od 2014. do danas?

Vi očigledno pojma nemate o dešavanjima u Ukrajini, istoriju tih dešavanja i sam početak, samo ste pristrasni i ostrašćeni pa ja sa vama o tome uopšte ne bih.

Mogu povamireni podržavatelji zločina. Bog će da im sudi.

Znaju Ukrajinci dobro tko im radi o glavi. Ne treba tu huškanje.

A kako će da ih vrate? Mislim baš tehnički, hoće li prekinuti sankcije nakratko da se avioni vrate ili kako?

Da, avione koje treba da vrate, a koji se nalaze u Rusiji, kako će ih vratiti?

Misli na to da li smije prazan avion iz Moskve odletjeti u npr. Francusku da se vrati lezoru. I mene to zanima pošto je zabrana letenja ruskim kompanijama u Europu.

Teško da će se praviti takvi ustupci. kao suspendovati sankcije na nekoliko dana da se avioni vrate lezorima u Evropu ili Ameriku.
Pre će biti da će lezori morati da traže neke azijske ili afričke lokacije da parkiraju avione na duže.
Što otvara problem bezbednosti. U mnogim tim zemljama nije baš najsrećnije stanje. A ogroman kapital je u tim avionima.
Što se kaže, logistička noćna mora!

Ok, sad je jasno. Jedino će se piloti lezora malo namučiti da dođu do aviona. Preko Istanbula, Dubaia ili Amerike i Kine.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!