zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Na Beogradu provjera operativne pripremljenosti novih gateova

Po prvi put u istoriji Aerodroma Nikola Tesla, uspješno je izvršena provjera operativne pripremljenosti novih kapaciteta, ORAT (Operational Readiness and Airport Transfer). Nakon završetka izgradnje i opremanja nove čekaonice za pristup udaljenim pozicijama na aerodromu, organizovan je niz funkcionalno-operativnih proba kojim se potvrđuje usklađenost sa standardnim operativnim procedurama (SOP).

U okviru ove vježbe, izvršena je simulacija procesa od prijave na let, do ukrcavanja u avion, uključujući prijavu putnika na šalteru, ulazak u tranzitnu zonu i prolazak kroz KD kontrolu. Simulirano je i ponašanje cjelokupnog sistema u uslovima požara u putničkoj čekaonici, odnosno potvrda evakuacionih tokova u vanrednim okolnostima.

U ovoj fazi radova na modernizaciji i proširenju kapaciteta, izgrađena je nova čekaonica sa ukupno 130 mjesta u prizemlju Terminala A i dva direktna izlaza na platformu. Aerodrom je dovršio i preuređenje duty free trgovine koja je sada suvremeno postavljena odmah nakon kontrole putnih dokumenata što znači da putnici moraju proći kroz trgovinu da bi došli do ostalih dijelova aerodroma. U idućoj fazi aerodrom će preuređivati dva po dva gatea sa zračnim mostovima u konkursu A koji su ostali neuređeni i vrlo zastarjeli.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo)

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!