zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Post-Covid strategija Croatie je jedno veliko NIŠTA!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Croatia Airlines

Kao rezultat suradnje sa Boston Consulting Group (BCG) Croatia Airlines je pripremila prijedlog post-Covid strategije koju je prihvatio Nadzorni odbor kompanije. Glavni potezi kompanije u idućih pet godina će biti:

  • Airbusi A320 i A319 će do 2025. imati preko 25 godina starosti, te ih kompanija do tada planira izbaciti iz flote. Kompanija smatra da bi produžavanje životnog vijeka nakon toga bilo preskupo, te bi troškovi goriva i održavanja zrakoplova bili previsoki.
  • Kompanija smatra da su dva tipa aviona neučinkovita i da je radi toga kompanija nekonkurentna. Stoga kompanija planira unificirati flotu oko samo jednog modela. U kuloarima se spominje Airbus A220. Nije jasno odakle novac za ovaj skupi avion?
  • Kompanija će raditi na smanjenju sezonalnosti, povećanju load faktora, te se suočiti sa ulaskom niskobudžetnih operatera (LCC) na do sada profitabilnim rutama.
  • Croatia će povećati učinkovitost poslovanja na svim razinama, te optimizirati mrežu letova.
  • Kompanija će digitalizirati poslovanje u svim poslovnim procesima i segmentima poslovanja.

 

I sad se postavlja pitanje što smo mi to novo pročitali u pompozno nazvanoj post-Covid strategiji? I dalje utopijska lista želja temeljena na floskulama o boljoj budućnosti. Što je to novo i konkretno u post-Covid strategiji? I gdje je, konačno, ta strategija? Konkretno! Dokument je jedno veliko ništa!

Jedino što smo pročitali je da treba izbaciti iz flote stare avione, što je svima jasno, te da kane unificirati flotu oko jednog aviona što je istinska glupost za jednog legacy prijevoznika.

I za ovakav dokument su angažirali Boston Colsunting? Te ga, vrlo vjerojatno, prilično platili? Pa ovo im je mogao napisati i portir u kompaniji. Majko mila! Croatia je istinski dostigla dno!

57 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Koliko bi CA trebala imati linija i koliko tjednih polazaka za te linije?

Drugim riječima : netko treba ponovo dati nekoliko milijardi…
Da se mogu uzeti avioni u leasing preko kompanije čiji je vlasnik na Kajmanskim otocima.
Paravan. Apsolutno točno.

Alene, mogu vam samo cestitati na konzistentnosti u kritici tih beznandnih likova bez karaktera i supstance, kako privatno tako i poslovno. Ne slazem se uvijek sa vama ali iznimno cijenim vasu predanost i konzistentnost te cinjenicu da ste skloni iznijeti svoj stav i kada vam zasigurno ne ide na korist.

Davno je jedan mudar covjek, mislim poprilicno obrazovan pilot koji je otisao iz kompanije, napisao jednu veliku istinu. Ona glasi otprilike ovako: Svrha kompanije nikad nije bio prijevoz putnika nego zadovoljavanje interesa odredjenog kruga ljudi. Zapravo, ona je samo kulisa za neke druge igre.

Iz dugogodisnjeg iskustva sa navedenom kompanijom i ljudima u njoj mogu reci da to je izvjesna istina. Treba biti svjestan da se nista nece promijeniti dok god narod ove drzave ne pronadje svoju svijest i savjest i ne uspostavi nove elite a oprosti se sa starima. I to vrlo temeljito.

Ovoj drzavi trebaju dobronamjerni ljudi, altruisti sa strasti da se ostvari jedan iskren uspjeh koji ce biti dobar za sto je moguce vise ljudi.
Promjene dakle, nece biti dok se ne oprostimo sa politickom i drustvenom elitom kakvu poznajemo a posljedicna promjena ce se zatim dogoditi, medjuostalim, i u avijaciji u ovoj zemlji.

Ne dogodi li se to, slusati i gledati cemo stalno istu, zapravo sve goru pricu.

Treba imati na umu da zapravo ta promjena ovisi i krece od svakog od nas, treba okrenuti ledja trulom oportunizmu i krenuti onim tezim putem koji u sebi nosi suocavanje sa istinom i mnogo truda i rada. Nije lako, stovise na trenutke je i prokleto tesko, ali dugorocno nosi jedno sretnije i bolje drustvo u svim segmentima.

[…] neslužbenim informacijama portala Zama Aero, specijaliziranog za zrakoplovstvo, namjeravaju nabaviti Airbus A220, za koji, po mišljenju […]

Nisam konsultant, ali CA ima maltene najoptimalniju flotu za profil u kome lete, narociro za zimski period gdje bi Q400 trebao biti cash cow

Da ali ako dignete frekvenciju na par linija, 100 seater postaje manje potreban jer bi bio treci model aviona za tako malu flotu. A320 bi trebao opsluzivati peak oko bozica, zimskih raspusta, leto naravno i letove za FRA , LHR ,CDG itd gde bi trabao imapi popunjenost, ako optimizuju feeder letove iz regiona, a za sve izmedju 319
Zamislite u jednom danu 3-4 rotacije za Split, Dubrovnik (u normnala doba ne nagurane u pola sata), dve za Sarajevo, Podgoricu itd, i eto vam punih letova za FRA, CDG, LHR, MUC

Q400 sa 35 putnika bi trebao da pravi profit, idealno za low season u regionu, a ljudi ce leteti ako im odgovara cena i red letenja, sto prema vasem portalu trenutno ne funcionise.

Konsultanti služe da se iza njihovih preporuka sakriju rukovodioci od nepopularnih mera. Čim se spominje digitalizacija i racionalizacija, to upućuje na smanjenje radne snage. Dakle, biće velika čistka. Njihov honorar vredi svaku paru, jer će ukloniti veliki balast. Avioni se prodaju da se pokriju dugovi koji će se akumulirati do 2025.

Sva je prilika da će unapredjena kompanija biti kao Air Dolomiti i po izboru vazduhoplova i desitacija – leteće ka Lufthanzinim čvorištima, domaće linije, Brisel (zbog političara) i još par linija. Ovo će obezbediti dobru konektoranost gradjanima Hrvatske uz visok load faktor i zadržavanje nacionalnog brenda.

Verovatno će konsultanti zaključiti da se dodatne uštede mogu postići ako se neke funkcije (recimo održavanje) ugase u Hrvatskoj i ugovorno rade kod članica Lufthanza grupe. Zagreb će izgubiti na značaju, dok će pravo središte kompanije biti Frankfurt ili Beč.

Uradak na razini 5. razreda osnovne škole! A i to samo za slabu trojku…

Ovo je moje mišljenje, nisam profesionalac, ali mislim da je ovo jedino što mogu uraditi u ovoj situaciji.
– Ako im se bilo ko smiluje, trebali bi odmah tražiti najniže moguće takse koje nudi svaka zračna luka u koju lete. Ima vijest da Ryanir na nekim letovima plaća 3,5€ po putniku, a Croatia 17,5€ po putniku. Mogu jedino pokušati da traže barem 50% niže takse (ili približno). I da, ne bi bilo fer, ali ako dobiju takse niže, npr 25% na nekom aerodromu, a cijenu karte snize za 5% (da su u dobitku 20% na tom aerodromu nego prije). Tako će imati veću neto dobit, ali putnici bi to mogli primijetiti odmah da je nešto drugačije čim 10min udu busom do gatea na kojem je avion (plaćaju 5% manje, a dobiju 20% manje) pa bi trebalo paziti sa time.
– Ukinuti besplatne grickalice i vodu na letovima. Možda zvuči glupo, ali u 2019. su imali 2.179.000 putnika, sada samo zamislite koliko su novca potrošili na besplatne grickalice i ukrašene čaše vode. Neka ovo zajedno košta 0.5€ po putniku, ode preko 1 milijun eura na glupost i logično je da do LCC kompanoje naplaćuju to tako skupo u avionima.
– Trebaju bolje organizirati letove. U 2019., za Sarajevo su prevezli 65.710 (bila im je 25. godišnjica letenja u Sarajevo prije par dana i na jednom portalu je objavljen broj putnika). Ok, imaju dvije rotacije dnevno za SJJ sa Q400 i njihovi imaju ukupno 76 sjedalica. Sada ću da pomnožim broj sjedalica sa brojem letova: 1. rotacija- 2 x 76=152 2. rotacija- 2 x 76=152- sve zbrojimo 152+152=304. Linija ide preko čitave godine, dakle 304 x 365= 110.960. Znači, load faktor je oko 59%- LOŠE. Nadam se da sam dobro izračunao. Znači, trebali su smanjiti npr. Sarajevo, a ubacti Tiranu, Podgoricu, Bukurešt ili neki grad na kojem Q400 savršeno odgovara (da bi imali load faktor 75% ili više).

Slažem se.

Jeste, s obzirom da su imali OGROMAN potencijal. Još se mogu izvući, ali je šansa 20% (a možda i manja).

Koje su vase mjere bile, pricali ste potpuno isto, jedan tip u floti i promjena mreze, samo ste vi pricali o ulaganju od 100 000 000€…. sto ste ocekivali, da ce netko u izjavi za medije staviti sve podatke, prestanite biti toliko subjektivni i sacekajte da se objave prvi koraci pa onda mozemo pljuvati ako bude losa

Pa sama činjenica da ti prvi koraci nisu objavljeni je žalosna jer su sve aviokompanije već drastično promjenile poslovanje zbog pandemije i već više manje znaju što će raditi u budućnosti.

Ja mislim da im ne treba jedan tip aviona u floti, već dva: ATR (dosta ekonomičniji od Q400) i hundred seater.

Pa nije baš “ništa” – prelazak sa A320 na manji avion je ipak “nešto”, i po meni opravdan potez. Tako će kompanija biti održivija.

E, sad, koji avion… možda SSJ?:)))

Lizing E175-195?

Mozda bi bilo mudro pričekati da Vlada RH koja se u sve petlja potvrdi tu strategiju i da sve izađe u javnost, onda bi se dalo komentirati…

koju mora odobriti država kao vlasnik, valjda to znate?!

očito i niste baš upućeni u ono što se događa u pozadini…

Pa niste upućeni inače biste sipali “Rafale”.
A dolaze i predstavnici iz Juzne Amerike.

Vama se sve treba crtati.
Ako niste upoznati Hr kupuje borbene zrakoplove koji se zovu “pitanje za milijun kuna?” i pod taj deal se pokusava ubaciti svasta, odnosno A220 ili A319/320 u ko zna kakvim triper kombinacijama.
A imate toliko veza i insiderskih info….
A iz juzne amerike je jedan proizvodjac aviona za kojeg ste i vi vjerojatno culi. Počinje sa slovo E.
Vjerojatno ce od svega biti veliko nista, ali eto da se nađe tema.

Zaboravili su napisati najvazniji potez u strategiji – 2025.te kupiti katanac I staviti na ulazna vrata kompanije. Ko poslednji izadje nek ugasi svetla.

Gospodine Scuricu, sa obzirom da ste sve sto imate stekli poslujuci sa HDZ-eom, Mamicima i Bandicem jako ste hrabri u svojim izjavama

Očekivani rezultat procesa u kojem kompanija angažira konzultanta da sugerira što da se promjeni, a sama kompanija se uopće ne želi mjenjati.

Točno tako.Nešto slično prije raspada napravila je i MA,angažirajući jednog stručnjaka iz regije.

Autora?

Jer je netko nekome bio dužan uslugu?

Zar već nisu imali slične plaćene “konzultacije” izvana zadnje desetljeće, ili se samo krivo sjećam?

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!