zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Rijeka financijski pozitivna

Zračna luka Rijeka ostvarila je u 2022. promet od 2,9 milijuna EUR i profit od 0,5 milijuna EUR. Ovo je rekordan profit poduzeća i za 50% je veći od do sada rekordne 2018. godine. ZL Rijeka je u 2022. ostvarila 164.086 putnika. Usprkos tragičnoj predsezoni (III. do V. mjesec) ZL Rijeka se nada boljoj top sezoni i u konačnici 2% više putnika nego 2022, te profitu.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ZL Rijeka

15 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Mislim da bi Rijeka trebala uvesti letove tokom zime samo 1 tjedno iz Švedske Njemačke i Londona i da bi puno dobila na tome, ali po našoj politici sve treba prebaciti u Zagreb zato država i ne brine o Riječkom aerodromu. Zbog Hiltona sam mislila da će biti tako ali nažalost nije. Nadam se nekim promjenama

Na današnjem letu beg-rjk, 02.08, 57 pax. 55 adl +2 inf. Atr se-mdc. Dobro je. Nije loše.

Ovo s profitabilnoscu aerodroma mi je najjače.
Mislim neko ti da infrastrukturu i to koja se mjeri u stotinama milijuna eura.
To je kao da ja otvorim aviokompaniju a neko mi da 10ak aviona za koje ne moram placat rate. Ili mi da restoran na ok lokaciji za koji nit placam najam samo ga odrzavam i povremeno uredim malo.

Mislim da u tim financijskim izvjestajima nema troska kupnje zemljista, gradnje piste, terminala i svega ostalog.
Aviokompanije u svojim troskovima imaju mjesecnu ratu najma koja ide u trosak ili kredita, ovi to nemaju. ZAG u svojim troskovima ima koncesijsku naknadu koju plaća državi, a direktori drzavnih aerodroma imaju sredstvo rada u vlasnistvu vec. Kao vi ostavite djetetu 2 stana i on ih renta. Tesko je tako biti profitablian. Neka dijete digne kredit, pa kupi stan pa ga onda renta pa cemo vidjet kolko ce ostat u plusu. Karikiram, ali tako nekako.

U odnosu kolko kosta kupnja zemljista, 5 godina mjerenja vjetrova i lokalnih meteo uvjeta projekt piste i terminala, nabavka otpocetka sve opreme, izgradnja svega toga itd. itd. da malo je.
Ako dobis stari stan i trebas ga preurediti jel kosta isto ko novi stan?
Znaci ako si direktor aerodroma i nisi u plusu onda si stvarno antitalent.
Zamislite da ste vi kad ste krenuli s mažoretkinjama imali 2 auta i 2 busa u vlasnistvu, svu opremu za vase cure, uniforme, dvoranu u vlasnistvu u kojoj cete vjezbat koju ne morate placat…I da onda niste bilo pozitivni, pa trebalo bi vas streljat. A vi ste sve to placali i opet bili pozitivni. A da niste pa sad bi imali 10 X5 i to novih😁.
I zato vam govorim da je smijeh kada aerodromi objavljuju da su pozitivni, pogotovo ovakve brojke od pola milijuna eura, a kad jedino imaju tekuće troškove i renovaciju step by step za koju vjerojatno kad dizu kredit dobe jos i garancije od drzave jel su u vlasnistvu iste.
Ako vi ne razumijete koja je poanta mojeg komentara onda vise nemam sta dodati.

Teško je poslovati uz ovako loše brojke. Što Rijeka uopće može napraviti da se izvuče iz ove stagnacije?

Stagnacija? Rijeka je do sada bila prvotno u minusu (dotacije države itd), da bi se unazad nekoliko godina uspjela približiti pozitivnom poslovanju. Rekao bih da je ovo uspjeh, a ne stagnacija s obzirom na relativno mali promet u odnosu na susjedne zračne luke. Cilj je ispunjen: pozitivno poslovanje, određeni broj radnika ostvaruje svoj dohodak, doprinos turizmu ovoga kraja. Naravno, svakako treba težiti većem prometu, uz ovako mali doprinos turističke zajednice PGŽ-a ( u odnosu na Istarsku i Zadarsku županiju), smatram da je ovo uspjeh i poticaj za daljnji rast.

Mislio sam na stagnaciju što se tice broja putnika jer imam osjecaj da ili stoji u mjestu ili radi sitne pomake koji po meni ipak nisu dovoljni. Smatram da Rijeka i njezino okruženje imaju potencijala za puno bolje brojke od trenutnih. U svakom slucaju, ja im zelim sve najbolje.

Jednostavno promijeniti upravu. Dovesti ljude koji neće biti u ratu sa TZ PGŽ i koji neće raditi primarno za svoj džep.
Svi su krivi za slab promet osim uprave koje uvijek nađe nekog drugog krivca, a upravo upravi odgovara ovakvo stanje jer ju nitko neće dirat dok je ovako.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!