zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Tuzla više neće dobivati subvencije

Vlada Tuzlanskog kantona je odlučila ne izdvajati više za subvencije Aerodroma Tuzla, već će se posvetiti realizaciji ranije započetih infrastrukturnih projekata. Opozicijski zastupnici tuzlanske skupštine traže tematsku sjednicu skupštine jer smatraju da je stanje aerodroma izuzetno teško nakon zatvaranja baze Wizz Aira i činjenice da aerodrom ima tek 8 letova na 3 linije. Ovi zastupnici smatraju da je stanje alarmantno i da je aerodrom pred zatvaranjem.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

45 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kupiće ga Bingo.

Treba ga zatvoriti. Što će Tuzli aerodrom. Kasaba

A odakle ste to Vi, izvin’te ?

Ti kako mislis,bolje da se upoko…!Sretno ti bilo!

Treba nam ko oci

Znalo se odavno da je ‘motaj kablove’ za ovaj aerodrom s ovim vlastima i politikom, kako TK tako i drzavne (funkcionise i ta, uglavnom stetno). Nije sad da je neko cudo da se uskoro zatvara.

Omogucite nam letove iz dijaspore oni koji nemaju moji da organizuje poslovepreuzete neka se povuku. Samnom je to da nemozemo imati pravo na letove kako bi plsjecali svoj kraj I svoju familiju.

Idite u Sarajevo pred Vladu federacije pa protestirajte

BRUKA

Ovaj aerodrom je digao na noge direktor Rifet Karasalihovic, bez obzira na kontraverze oko njegovog poslovanja, to je bio covjek iz te branše, imao je kontakte i veze. Nazalost nakon njegoveiznenadne smrti TK nema sposobnog covjeka iz vazduhoplovne branše koji bi mogao povesti aerodrom boljim vremenima.

Sve što radi a nije profitabilno zatvoriti.Dosta više ubacivanja para neradnicima.Sve i jedna firma u BiH koja radi a da ne profitira ključ u bravu.Aerodromi , željeznice…..U ovoj zemlji se sve uljepšava i umotava u lijepe papire a stvarnost katastrofa.Dosta nam je više laži i loše glume.Lažan broj stanovnika , glasača , zaposlenih……I odseli nam mladost iz zemlje.

Kad bi tako bilo, ne bi više postojala ni Lufthansa niti nemačke željeznice. Ostalo ste u pravu

Steta. Sta ucinise politicari.
UNISTISE GA.
HOCE DA GA NEKO OD NJIH ILI NEKO NJIHOV OTKUPI ZA MALE PARE I POSLE GA PRODA PO ASTRONOMSKOJ CIJENI.
DUSMANI JEDNI.

Ne, nego je upitanju,zavist i uplet ponovo komsija,prokleti bili za navjek!Samo neka krene malo bolje ovom narodu,oni su tu da mesetare!Pozdrav redakciji Zamaero uz duzno postovanje na information.

Ma da, svi drugi krivi, urokljive oči

Neka direktor vrati pokradeni pare od subvencija koje je pokrao,i neka odgovara za svoje nesposobni upravljanje aerodronom

Katastrofa

Šteta šteta

Ocigledno je cilj i ovoj upravi i vladi koja se udruzila sa njima da ugase MAT pa onda da dadnu ostavku…

Mala bara puna krokodila je MAT .

Uprava sa kupljenim diplomama,stranka postavila svoje ljude i štiti uhljebe.

Svi mi znamo TZL dosta je laži uprava nam rekla do sad.

Ima tekst na ZAMAAERO kad je Dževad postavljen za direktora šta je reko da završava ,a evo 4-5 god. ni pomaka.

Više štete nego dobra od njega …

Da li je moguce da se namjerno slabi Tuzla kako bi se povećala vrijednost Aerodroma Sarajevo za koncesiju koja dolazi?

kljuc u bravu

Ako dode do zatvaranja ajrodruma Dubrave.Vlada mora podnijeti neopozivu ostavku.To vladin projekat da se zatvori Tuzlanski ajrodruma.Ima rješenje.Sva sredstva od kupovine vozila usmjerite i ajrodruma i sva sredstva koja uzimate mimo plaze.Mobitele dnevnice odvojeni život komisije upravne i nadzorne odbore gorivo koje se troši vladinim i opstinskim vozilima vikendom i radnim danom posle radnog vremena.Toj dovoljno novca da za građane ajrodruma nastavi rad.Vraćate sredstva kreditna za silne tunele i avto puteve do mora a u svom kantonu voziimo se po rupama i makadamu.Nemate sredstava za enkoloske pacijente i penzionere da se liječe. A imate sredstava za sve drugo.Ovo nije nikakva stranačka prica ovoj zivotna stvarnost nas građana.

NEKA STE VI SREDILI ARRODROM SAD GA ZATVORITE 🥳😴😷

Ma avioni su bili,dubke krcati,u svakom godisnjem dobu.Nista mi nije jasno!?A to sto se krade,vrijeme je za lijecenje,kazne postoje,samo ih treba primjeniti.Svakom lopovu se moze stati u kraj.Neka nosonje ne misle da mogu parati nebo sa svojim nosevima i pljackati sopstveni narod.

Moguće da su uvidjeli da prvo treba ostvariti uslove pa onda obezbediti letove. Prije je bilo obrnuto

Setili se kako treba

End of an era.
Šteta za Tuzlu ali mislim da tu više nema spasa nažalost

Tako je,hvala Vama na iskrenosti.

Kasno je za sjednice,daj Boze da se ovaj aerodrom oporavi a za sve su kriva STRANACKA PREUPUCAVANJA.

Nije nego su krivi:

Siromaštvo u Bosni
Dosada u Tuzli i potpuni nedostatak turizma
Nesposobna uprava aerodroma

Pa nakon ove tri stavke koje ste napisali, teško da iko može nešto više da učini, turizam ne postoji u i oko Tuzle, grad uvijek bio dosadan i nezanimljiv, o siromaštvu, šta da kažem, dosta ljudi je vani, šalju pare, ulažu

Jeste grad je dobro rascerupan poslije rata,dosli su mnogi kojima uopste nije mjesto u ovom gradu.Sto bi narod rekao,divlji istjerase pitome.Civilizacijska metamorfoza ih nije ni dotaknula.

Alene, mislim da bi bilo dobro da debatu zapocnete jednim clankom o tome da li svi ti aerodromi (Maribor, Tuzla, Morava, Trebinje, Mostar i slicni) imaju smisla ili ne, i da li treba prestati sipati pare avioprevoznicima kroz subvencije i zatvoriti ih/uraditi prenamenu sa x puta manje zaposlenih. To zivotarenje na po godinu dve iskljucivo zahvaljujuci subvencijama je veoma upitno, pogotovo sto profit zavrsava uglavnom kod stranih lowcost prevoznika koji nemaju nikakav osecaj odgovornosti prema lokalnim zajednicama

Jako dobar komentar! Što je danas Tuzla sutra je Banjaluka, Mostar..itd. Lowcost kompanije za su lijepa i brza opcija putovanja sa tačke A do B ali…otkazivanje letova, preusmjerivanje, neredovnost i neodgovornost prema putnicima u većini sl.dovodi do neusklađenosti i samom osjećaju nesigurnosti kod putnika. Kompanije se pokušavaju opravdati turbulentnim ekonomskim vremenima i jakom konkurencijom ali svi znamo da se radi o isključivoj dobiti koju kompanije moraju da imaju na kraju godine i koju investitori dijele između sebe ili za druge projekte.

Бања Луци су одавно дошли бољи дани, али свакако треба још пуно бољих дана

E sada mi je sve jasno,sta to hoce ovaj MINUS?!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!