zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Air Serbia obnavlja flotu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Serbia u ovom momentu operira sa 19 aviona. Kompanija ima 1 Airbus A330-200, 1 A320, 10 A319, 3 ATR 72-200, 1 ATR 72-500 i 2 ATR 72-600. Uz to kompanija koristi jedan Boeing 737-700 u wet leasu od Lumiwingsa. U flotu dolazi još jedan ATR 72-600 u idućih 15 dana, avion se upravo boja u Toulouseu. Ovo je bitno više nego prošle godine kada je kompanija operirala tek 15 aviona.

Prema informacijama koje smo dobili iz kompanije u flotu će do ljeta u wet leasu doći još jedan Boeing 737, a navodno će doći i još jedan A319. Do zime u kompaniju bi trebala doći još dva ATR 72-600, tj. ukupno bi ih trebalo biti 5. Istim bi kompanija trebala ovog ljeta imati 20 aviona u floti od čega 17 u dry leasu i 3 u vlasništvu, te 2 u wet leasu.

Iskreno u posljednjih dvije godine kompanija je zamijenila veći dio flote novijim i jeftinijim avionima, obnovila flotu ATR-a sa najnovijim modelom -600, iz flote izbacila tri 36 godina stara Boeinga 737-300. Istinski respect. Nažalost, kada izbaci posljednje 32 godine stara ATR 72-200 (nakon ljeta) kompanija više neće imati ni jedan avion u vlasništvu.

Ostaje za vidjeti kada će kompanija konačno dobiti drugi A330-200 koji se najavljuje već pet godina, a intenzivno u zadnjih godinu dana, čak i od predsjednika Vučića u više navrata. Najava je bila za ovo ljeto, no to se i opet nije desilo. Uz to kompaniji ozbiljno treba jedan, ako ne i dva A320 kako za redovne letove prema Moskvi, Tivtu i Parizu, tako i za chartere.

85 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Cenim ovo što radi Air Serbia, ali ne mogu da shvatim da za skoro 10 godina postojanja, nisu se dozvali pameti pa iznajmili ili kupili bar 6 E-190, koje su im i te kako potrebni. A ovako iznajmljuju avion star 30 godina…

Uskoro stize A319 YR-URS, bice beo i nosice ime Air Serbia

To vec imamo

Čemu pisanje članaka na osnovu izmišljenih komentara koje sam lično ja napisao kladeći se da ide članak o tome. Ništa iz tog komentara nije tačno

Bome su oni to fino rjesili. Jos da kupe neki avion i cukarek.

Ne ispratih, kad im je stigao YU-ALW?

Hvala na brzom odgovoru

Mala korekcija imaju samo 2 ATR 72-200, jedan je otišao u penziju. Ovo je zvanicno i njihovom sajtu stoji ovaj podatak.

Izgleda da posade ASL ove dane provode godišnji odmor u Moskvi.

Stara ljubav zaborava nema.

Air Serbia uzima 30 godina star B733 u wet lease od Lumiwings-a.

Smatram ovo krajnje losim potezom jer ovaj avion nije ekonomican, vrlo je star sto znaci da se lakse moze negde pokvariti i ostaviti putnike bez prevoza a i upitno je stanje kabine.

Verovatno su ga dobili jeftino ali da ne bude po onoj staroj “ko ne plati na mostu plati na cupriji”.

Nadam se da se necu licno uveriti u stanje kabine sledeceg meseca 😂

Ne mora da znaci da je losa, ali u tako starom avionu veca je sansa da je losa nego dobra, realno avion je pri kraju radnog veka zasto bi neko stavljao nova sedista u njega.

JU has now two of their biggest aircraft stuck in Moscow; A320 (YU-APH) and A330 (YU-ARB). This is getting hectic for them really fast. By some reports, A320 should already be back in BEG, but it’s still stranded in SVO. The 330 is a huge hit for them, as they have 24h to find a replacement aircraft for JFK flight (2.6 at 13:15) – I’m even booked for that flight :/

po fr24 izgleda da je

Polece u 13:50 za Beograd.

A330.

Kada se na FR24 ode na pretragu aviona u floti vidi se gde je avion leteo u poslednjih nedelju dana, dok se opcija “avion na zemlji” vidi samo poslednjih sat vremena.

Pretplatnici sajta sa višim statusom vide istoriju letova u poslednjih godinu dana, dok je opcija “avion na zemlji” vidljiva za sva dešavanja u poslednjih 30 dana. Ova (gold) pretplata košta samo 35 dolara godišnje i ako je jedan enutzijasta to sebi priuštio, nekako je realno da to isto učini i neko ko se profesionalno bavi avijacijom pa bi mu dosta zanimljivih informacija bilo dostupno.

Slazem se sa vama u potpunosti.

Evo ga stize u Beograd u 16:42h. Poleteo iz Moskve.

Poleteo je i A320

Bio bi odlican clanak na temu vlasnistva nad letelicama i/ili iznajmljivanje. Ja kao laik predstavu nemam koliko sta kosta. Jedino znam da se cene razlikuju u svim verzijama toliko da to mozda retko ko zna.

Smješno je baš da jedna kompanija kao Air Srbija ima samo vlastita 3 aviona i to pretpostavljam ATR.

Ja ne vidim to kao neki poseban nedostatak u današnje vreme. Ne mogu naravno da procenim uticaj na finansijski rezultat ali u operativnom smislu lizing ima i određene prednosti – fleksibilnost npr. U vreme korone JU je vratila neke avione, druge prebacila na plaćanje po satu, treće zamenila, to ne bi mogla sa flotom u svom vlasništvu. A industrija je takva da niko nema pojma kako će izgledati za 10 godina, čime će i kuda moći i smeti da se leti itd (ovo pre svega sa aspekta ekologije, smanjenja/ukidanja kratkih linija, prelazaka na nova goriva…)

Govorilo se i pisalo da nekoliko aviona ATR72-600 se kupuju. Da nisu svi u lizingu.

pa i ima kako kažete

Ne razumijem kad već obnavljaju flotu sto uzimaju 319 umjesto 320 ceo/neo

Zato sto im A319 najvise fali.
Fali i A320 ali postoji prioritet.
Ovo za A320neo je teski nonsens. Air Serbia to nece jos godinama videti.

Kad su A321 iz BNX puni, čudi me da za Air Serbia iz BEG to nije opcija, tj. a321

jer je 319 kapaciteta koji u ovom trenutku najviše dogovara kompaniji

Ali oni treba da gledaju šta odgovara tržištu, a ne kompaniji. Na tržištu je A320 pa i A321 sve češći avion u Beogradu. JU treba da se kreće u tom smeru jer je to jedan od boljih načina konkurentske borbe.

Istinski respect. To niste nasli hrvatsku rijec u vasem vokabularu za respect?

Nikad je ni nasli!

Iskrene cestitke!

Air Serbia salje sutra A330 za Cirih.

Ako stigne iz Moskve. Odleteo juče u 18.30 kao JU 4020, trebao se vratiti noćas u 02:10, ali negde izgleda zapelo. Još je na SVO

Ajoj

Da, čeka da Vučić i Vulin dođu ATRom i da ih spase.

Cemu ovo? Jel ste vi ljubomorni na sirokotrupni avion u JU floti?

Ne vidim drugi razlog ovolike ostrascenosti.

Evo ja sam mnogo ljubomoran 😪

Ne sumnjam uopste.

Ma ne, vozice ih Zeljko Mitrovic (Air Pink), a njih dvojica ce raditi popravku aviona – generalku! Majstori su to 🙂 Naravno, uz ing. nadzor A.Brnavic!

Ko je BrnaVic?

To neki vic iz grada Brna?

Humor za zahod!

Нисам досад чуо овај израз, супер је! 🙂 И јесте такав „хумор”.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!