zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Zagreb otvara novi cargo terminal, te će imati 35.000 tona carga – PRVOTRAVANJSKA ŠALA

Kao što su neki već otkrili ovaj članak je prvotravanjska šala. Nažalost, stari terminal Zračne luke Zagreb je i dalje samo i isljučivo hotel za štakore!

 

Zračna luka Zagreb je krenula sa radovima na pretvaranju starog terminala u cargo terminal. Terminal će imati 8.200 četvornih metara, te utovarnu rampu kako prema zapadnoj (staroj) stajanci, tako i prema staroj autobusnoj platformi (sada se tamo parkiraju autobusi Croatie Airlines). Glavni utovarni dio biti će na bivšem dolaznom gateu međunarodne zone, no manje utovarne rampe terminal će imati i na bivšoj staklenoj stijeni međunarodnih odlazaka, te domaćih odlazaka. Novi cargo terminal će imati i rashladnu komoru od čak 540 četvornih metara koja će se moći hladiti na -20 stupnjeva celzijusovih, kao i posebno skladište za farmaceutske proizvode od 250 četvornih metara. Cargo terminal će imati najsuvremeniju opremu, pa i novi rengenski skener, kompjutersko praćenje robe i vrhunsku tehnologiju selektiranja robe unutar skladišta.

Radovi na novom cargo terminalu koštaju ukupno 45 milijuna EUR. Radovi će biti dogotovljeni do XI. mjeseca ove godine. U prostoru iznad domaćih odlazaka (bivši restoran, business loža i VIP loža) proširit će se uredski prostor uprave MZL Zagreb.

Zagreb planira sa novim terminalom povećati cargo promet sa 12.000 tona godišnje na čak 35.000 tona u roku od dvije godine od otvaranja novog terminala. Zbog toga je dogovorio otvaranje baze FedExa u Zagrebu od XII. mjeseca ove godine, a koji će imati linije prema široj regiji: Beogradu, Sarajevu, Skopju, Podgorici, Tirani, Ateni, Sofiji, Bukureštu, Budimpešti, Bratislavi i Kijevu, te svakodnevno prema Parizu, Liegeu, Cologneu i Milan Malpensi, pet puta tjedno prema Memphisu u SAD-u i tri puta tjedno prema Dubaiu. Uz to linije će otvoriti i cargo specijalist ASL prema Dublinu i Liegeu. DHL će povećati kapacitete i za Zagreb letjeti sa Boeingom 767-300ERF svaki dan za Leipzig, a otvorit će i još jednu liniju koja će operirati četiri puta tjedno za East Midlands. U finalizaciji pregovora je i otvaranje linije Amazona koji je sa Hrvatskom poštom dogovorio distribuciju pošiljaka prema regiji (Srbija, BiH, Makedonija, Kosovo, Slovenija, Crna Gora i Albanija), a preko novog najsuvremenijeg distributivnog centra Hrvatskih pošta u Velikoj Gorici.

Uz cargo terminal svoja dva distributivna centra otvara i Cargo Partner (12.000 četvornih metara), te Kuehne + Negal (10.000 četvornih metara), a koji će također koristiti novi cargo terminal za tranzit robe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: MZL Zagreb

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!