zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

EKSKLUZIVNO-NAJAVE: Sarajevo više novih letova nego što je gubitak Wizz Air

Aerodrom Sarajevo ide nezadrživo naprijed. Odlazak Wizz Aira nije demotivirao aerodrom, nego su zasukali rukave i krenuli sa ozbiljnim pregovorima te će već od kraja III. mjeseca imati ogromno povećanja. U IV. mjesecu Sarajevo će imati

  • 21 tjedni let Turkisha (svaki dan 3) uz tri leta AnadoluJeta za Sabihu (četvrtak, petak i nedjelja), što je 24 tjedna leta – u IV. mjesecu 2022. imali su tek 13 tjednih letova
  • Pegasus povećava broj letova na 9 tjedno, a od 17.4. i na 10 tjedno, a od 25.4. na 11 letova tjedno. Prošle godine imao ih je 8 tjedno
  • Lufthansa povećava broj letova na 10 tjedno (po dva utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom, ali nema letova subotom). Prošle godine imao ih je 7.
  • Croatia povećava broj letova na 13 tjedno (svaki dan dva, osim subote jedan). Prošlog IV. mjeseca Croatia je letjela 5 tjednih letova.
  • Air Serbia je prošle godine letjela 4 tjedna leta sada će ih letjeti 7.
  • Flydubai povećava broj letova na 3 tjedno. Prošle godine letio je 2 tjedna leta.
  • LOT će od početka IV. mjeseca letjeti 4 tjedna leta za Sarajevo (ponedjeljak, srijeda, četvrtak i subota). Prošle godine nije imao letova u IV. mjesecu.
  • Norwegian leti za Copenhagen od 23.4. dva puta tjedno (ponedjeljak i petak), a od početka IV. mjeseca leti subotom za Stockholm, dok je prošle godine imao samo 1 let za Stockholm.
  • Wizz Air povećava letova za Abu Dhabi na 7 tjedno. Prošlog IV. mjeseca letio je tek 2 tjedna leta.

Ovo je 40 tjednih letova više nego prošlogodišnjeg IV. mjeseca. Dakle bitno više nego što je Sarajevo izgubilo sa Wizz Airom koji je imao 25 tjednih letova više nego ovog IV. mjeseca. Uz to Aerodrom pregovara i sa jednim prijevoznikom oko baze u Sarajevu. Desi li se to Aerodrom će imati bitno više putnika nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

74 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Imate li u planu obnovu leta za Brussels, od proljeća, kao što je bilo niz prethodnih godina?

Pitanje. Ima li neka linija iz Sarajeva za Lion?

Nek su ukinuli wizz za london koji je svaki bio dupke pun u oba smjera jako pametan potez
Zato imamo za dubai 7 dana blago nama 🙂

Otvorit će ryan

G. Alene, direktor turisticke zajednice Kantona Sarajevo je veceras gostovao na TVSA i rekao da bi se ove godine trebale uspostaviti aviolinije Barcelona – Sarajevo i Hong Kong – Sarajevo, pa da li ista o tome znate i da li vam je direktor Aerodroma Sarajevo ista spominjao ?
Ako nije, volio bih da ga kontaktirate i provjerite ove informacije. Lp

Ta linija bi i imala potencijala kao sezonska, s obzirom na veliki broj turista iz Hong Konga, Kine itd, ali opet i meni je malo cudno zasto bih uspostavljali liniju za Hong Kong, a mnogo vise prioriteta ima po meni sto se tice linija, ali svakako bih volio da provjerite informaciju za ove dvije linije sa direktorom aerodroma

Zasto ih nema? Zasto ih Srbija ima, a Hrvatska ne, ako vec ima toliko vise kineskih turista? Vi ste analiticar, dajte nam odgovore.

Hrvatska je država, a Sarajevo grad, ali kako god. Ipak BiH ima prednost naspram Hrvatske, jer građanima dviju država ne trebaju vize kako bi putovali, a dok za Hrvatsku i iz Hrvatske trebaju. Ali opet kažem da se ta informacija treba provjeriti sa direktorom Međunarodnog Aerodroma Sarajevo, a to samo možete vi

To nije tocno.

Koliko je izgledna linija Chicago – SJJ

Za Saint Louis bi bila realna. Samo u tom gradu ima preko 80, 000 Bosanaca i Hercegovaca, a gdje su tu ostali narodi, turisiti, poslovni ljudi itd. Pa barem sezonska

Leti Lufthansa FRA – STL!

Srijedom, petkom i nedjeljom imaju ove godine.

Jesu li propali pregovori o bazi kao što se pisalo po komentarima? Znate li vi Alene išta?

Pa možete valjda reći ako je sve propalo..?

Znaci propalo

Kad će se saznati?

Ispada cirkus

SJJ – CPH ce imati ukupno 17 rotacija, bogami i nije nesto znacajno.

SJJ – ARN krece sa 1pw od 1.4., ali se povecava na 3pw od 26.6. i tako se leti do 19.8. Ukupno 39 rotacija.

Niste li reali da OU leti 14pw za SJJ? Dakle, to je smanjenje onda?

Ne znam da li je informacija tocna, no citao sam na jednom drugom portalu kako je load factor na Lufthansovim letovima SJJ – Frankfurt u prosjeku 68% na godisnjem nivou.
*ako* je ova informacija tocna, moze li mi neko objasniti kako ta linija opstaje i kako mogu da opravdaju jos intenzivnije letove na toj relaciji. Vjerujem da Vi Alene sigurno znate kako to funkcionira, ili ako je informacija netocna.

Citali ste na portalu flyingbosnian, i radi se o 2021-oj, pandemijskoj godini.

http://flyingbosnian.blogspot.com/2023/01/lufthansa-frankfurt-sarajevo-statistics.html

P.S. Na istom linku su statistike i za 2022., i tu je LF 86& na nivou godine, bez decembra.

Opstaje tako što je taj load factor 68% bio za 2021 godinu , load factor za prošlu godinu 2022 je bio 86% . Kada su smanjene restrikcije, load factor se povećao na 90% . Je li vam sada jasnije ? Mogu li sada po vama opravdati još intezivnije letove ?

SJJ-CPH krece 23. juna, a ne 24.4. Upravo sam proverio na sajtu Norwegiana. Alene, pogledajte ponovo na sajtu, nemojte samo da kazete da nisam upravu jer jesam. Prvo proverite pre nego sto mi odgovorite.

Prepravite tekst onda.

Gore sam odgovarao citatelju, ne Vama. Ne snalazim se bas u komtatorskoj sekciji 🙂

Nego, mozete li nam ista vise otkriti vezano za bazu? U smislu, da li se radi o LCC-u ili nekoj nesto skupljoj varijanti (Eurowings, AirBaltic, nesto tako)? I sto je najbitnije, mislite li da ce rezultati pregovora biti objavljeni u sljedecih 5-10 dana? Jer vec traje neko vrijeme sve ovo 🙂

Čestike Sarajevo. Ako se menadžment zaista dogovori sa aviokompanijom kojom pregovara trenutno o uspostavljanju baze, to će tek značiti ekspanzija aviolinija i sigurno dodatak novih 40 sedmičnih letova, a između toga ako se još neko zainteresira uspostaviti letove za Sarajevo ove godine ( primjerice Aegean za Atinu, AirSerbia drugi noćni let ),… Aerodrom bi do kraja godine sigurno opslužio oko 1, 7 miliona putnika. Sve u svemu pratit ćemo razvoj događaja

Turkish svake godine megalomanski planira na SJJ, a onda otkazuje. Ove godine ramazan je u aprilu, tu će biti znatno manje putnika iz ME regije. Veći broj letova u podne će kao i prošle godine biti otkazan.

FlyDubai ne objavljuje pa smanjuje letove, bar ne za Beograd.

Turkish to isto radi s Dubrovnikom već godinama, najavljuje zimske letove pa ih redovito otkazuje.

Da, april kao prvi mjesec ljetnog reda letenja će, zbog ramazana, biti jako slab. Valjda to ne pokoleba kompanije?

Zbog posta muslimani manje putuju i kući dočekuju Bajram.

Jako je znacajno sta vi mislite o temi Ramazana i njegovog uticaja na broj putnika na sarajevskom aerodromu.

Upravo “naopako”, poznajem puno ljudi, koji bas vole par dana Ramazana prevesti u Istanbulu i naopako – Turci isto vole kroz Ramazan, da dodju u Sarajevo, pa da dozive, kakav je Ramazan ovdje.

Nema Norwegianovih letova za CPH jos na njihovoj stranici?

Meni samo CPH preko Stockholma pokazuje da ima od aprila?

Odlicne vijesti! Nek je sretno Sarajevu! A kada po tvojoj procjeni mozemo ocekivati tocne podatke o tome tko je taj planirani prijevoznik i koje ce destinacije da otvori?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!