zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Problemi Red Wingsa u ruskoj Makhackali

Stotine protestanata je na ruskom Makhachkala Uytash Aerodromu u južnoj pokrajini Dagestan dočekalo avion Red Wingsa iz Tel Aviva. Protestanti su nosili palestinske zastave i izvikivali antisemitističke poruke. Pilot Red Wingsa je zabranio da se otvaraju bilo koja vrata aviona kako protestanti ne bi mogli uči u avion. Na koncu je 500 federalnih policajaca rastjeralo gomilu i uspostavilo red. Aerodrom je do daljnjega zatvoren za promet. Iskreno, nitko nije očekivao da se ovako nešto može desiti u Rusiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Red Wings

7 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

A da li neko i uhapsen? Samo bahru razjurili…. koja komedija od drzave.

Umesto što “denacifikuje” komšije, mogao bi Putin malo da civilizuje svoju državu.

Pa čovjek je “civilizovao” svoju državu, ali na malo drugačiji način nego što se to radi na Zapadu, pokorene narode nije istrijebio niti zatro njihovu kulturu i posebnost, i ostavio im je priličnu autonomiju da se razvijaju u skladu sa svojim naslijeđem (zato npr. Čečenija ili nešto manje Dagestan više liče na Bliski Istok nego na europske države). Ovakvi događaji su nedopustivi, ali ne sumnjam da će ove divljake urazumiti domaći (dagestanski) organi reda.

Mislim da smo svi dovoljno stari da se sećamo kako je izgledalo to “ostavljanje prilične autonomije” u Čečeniji ili, s druge strane, “ostavljanje prilične autonomije” Severnoj Irskoj ili Baskiji.

Vi se šalite ja se nadam, usporedba Baskije s Čečenijom iz 90ih mora biti šala. I da, džaba vam godine ako ih niste iskoristili za obrazovanje, da jeste onda biste znali da u Rusiji i dan danas živi i razvija se preko stotinu naroda koje su Rusi zatekli prilikom širenja na Istok, narodi koji su zadržali svoj jezik i kulturu. Koliko ih je ostalo u prvaku Zapadne “demokracije” nakon igara kauboja i Indijanaca? Kad spominjete Irsku (i ispadate smiješni), kojim jezikom govore Irci, u obje Irske? Zašto je tako?

E baš nećemo da poredimo SAD iz XVIII veka sa Rusijom iz XXI. Možete da saberete ko je pobio koliko svojih stanovnika u zadnjem veku, bićete iznenađeni.
U Irskoj se govori galski i engleski. Engleski je apsolutno dominantan nakon njihove kolonijalne uprave. Ne znam samo šta je tu smešno, Irska je danas nakon isterivanja i dogovora sa Britancima nezavisna i prosperitetna zemlja, a ruski Dagestani se dave u srednjevekovnim tradicijama.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!