zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Koliko će Crna Gora izgubiti na 4O-AOC

Crna Gora je ušla u vlasništvo trećeg Embraera E195, 4O-AOC. Zašto? Zato jer da su ga vratili morali bi uložiti 8,5 milijuna EUR u povrat u prijašnje stanje, a to je bitno više nego 5 milijuna koliko su ga platili. Avion je star 15 godina i nije u letnom stanju. I što sada mogu napraviti sa tim avionom?

Mogu ga prodati za rezervne dijelove. No tako bi dobili 2-3 milijuna EUR ovisno o tome koliko je avion kanibaliziran, tj. koliko je dijelova, poglavito skupih dijelova, sa istog ukradeno. Time bi Crna Gora izgubila 2-3 milijuna EUR.

Mogu ga dovesti u letno stanje, tj. na 5 potrošenih milijuna za kupnju, investirati još 8,5 milijuna EUR i tako ukupno potrošiti 13,5 milijuna EUR. Potom avion mogu dati kroz dokapitalizaciju Air Monetenegru. No, prema ovom što sada vidimo Agencija to neće dozvoliti. Mogu ga pokušati prodati. No, za taj avion mogu dobiti najviše 7 do 8 milijuna EUR. Tako bi izgubili 5,5 do 6,5 milijuna EUR.

Avion mogu dati i u lizing na desetak godina, što je realno za ovako star avion. Za leasing bi dobili maksimalno 90.000 do 95.000 EUR, kasnije i manje. To znači godišnje oko 1.080.000 EUR, no za 10 godina ukupno ne više od 7-8 milijuna EUR. Kada bi ga kasnije prodali sa 25 godina starosti dobili bi nekih milijun do dva EUR. Tako da bi vlast izgubila oko 4 do 5 milijuna EUR na ovaj način.

Naravno vlada može i dati avion u lizing Air Montenegru za bitno manje od 90.000 EUR/mjesečno, i time ozbiljno pomoći kompaniji. Tada bi izgubili više novaca, ali bi pomogli kompaniju, indirektno i legalno.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

12 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Hello my loved one I want to say that this post is amazing great written and include almost all significant infos I would like to look extra posts like this

Air Monetenegru? Kaj je to?

Malo me muka uhvati kad čitam ovakve porazne podatke o raspolaganju državnim (narodnim) parama.

A opcije su im sve bolja od bolje”. Da netko snosi odgovornost od realno odgovornih i da to uključuje zatvorsku kaznu i oduzimanje sredstava osobne prirode, nitko ne bi postavljoa ovakva pitanja!

Novac će svakako izgubiti. Najbolje da avion daju Air Montenegru kroz dokapitalizaciju ili kroz jako nizag lizing od 30-40.000 EUR. To im nitko ne može zabraniti.

Da li je legalno da se avion proda AirMontenegru?Da li se to kosi sa pravilima o drzavnoj pomoci?

13.5 miliona je previse za ovaj avion.Po ko zna koji put izlazi na povrsinu neznanje crnogorske Vlade ne samo zbog gasenja MA vec i potpuno pogresnog osnivanja nove kompanije.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!