zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Je li SpiceJet mrtav

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SpiceJet

U Indiji su u posljednjih deset godina bankrotirale tri velike kompanije. Kingfisher je imao 66 aviona i više desetaka naručenih među kojima i Airbus A380. Kompanija je bankrotirala 2012. Jet Airways je pak imao 87 aviona i također priličan broj naručenih aviona. Jet je bankrotirao 2019. I konačno posljednja kompanija koja je prekinula sve operacije je Go Frist. Kompanija ima 53 aviona i 89 naručenih. Go First je više puta prolongirao ponovni početak operacija i ne vidim načina da ponovo krene sa operacijama.

No, ono što brine je da je još jedna kompanija pred bankrotom, SpiceJet. SpiceJet je bio vrlo uspješan LCC koji je i te kako parirao IndiGo. Kompanija u floti ima 71 avion, no prizemljeno je 37 od tih aviona, a leti njih manje od pola, tek 34. SpiceJet ima 209 naručenih aviona, što je još jedno veliko opterećenje kompanije. Kompanija ima brojne dugove i tužbe, za gorivo, maintenance, avione, aerodromske takse…. Trenutno se vodi velik broj sudskih postupaka protiv kompanije. Lezori traže povrat aviona, za sada se zna za 10 aviona koji se žele zaplijeniti od kompanije, neki su i tužili kompaniju. Kompanija se nagodila sa jednim od lezora da za dugove dobije dio vlasništva kompanije. Tri kompanije su pokrenule postupak insolventnosti. Kompanija je izdala niz obveznica, dionica, digla je kredite, dobila je 50 milijuna USD interventnog i hitnog zajma od Indije. Kompanija nije preuzela niz aviona za koje je uplatila akontacije. SpiceJet je imao više tjedana zabranu leta 50% flote kao sankciju indijskih regulatora. I to sve u posljednjih godinu dana. SpiceJet je izjavio da im se ne može desiti ono što se desilo Go First, da neće ući u insolventnost i prekinuti operacije. No, bojim se da su to ipak samo puste priče. Kompanija više nema kuda i vrlo je vjerojatno da će brzo prekinuti operacije i otići u ropotarnicu povijesti.

Vistara se involvira u Air Indiju koju je kupila Tata Grupa, a AirAsia India u Air Indijin LCC Air India Express. To znači da će u Indiji zapravo ostati samo dvije kompanije LCC IndiGo i legacy Air India. IndiGo u floti ima 309 aviona i 500 naručenih. Air India i Vistara u floti imaju 180 aviona i 508 naručenih. Njen LCC Air India Express i Air Asia India (sada AIX Connect) imaju 56 aviona i 1 naručeni. Dva giganta koji su ostali sami.

4 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Indija je ogromno tržište sa ogromnim potencijalom. Pogotovo LCC.
Zato mi čudno da Spice Jet nije uspeo. Sigurno da tamo ima mesta za veliki LCC ali sa boljim poslovnim modelom.

Ma oni su gotovi, Još se nekako usjevaju hrvati, ali sve je više i više toga oko njih. Pitanje je dana kda će završiti ova priča.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!