zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Castellon više nije aerodrom duhova

Castellon Aerodrom u Španjolskoj je do nedavno bio mrtav aerodrom. Ogromna investicija i godinama nije imao ni jedan jedini let. Kako je pisac ovih redova na aerodromu bio dva puta prije nego se izgradio terminal za generalnu avijaciju ima istinski osobnih preferenci prema istom. Danas je stanje bitno drugačije. Iberia ima cjelogodišnje letove za Madrid, te sezonske za Sevillu. Ryanair pak cijele godine leti za Dublin, London Stansted i Charleroi, te sezonski za Porto i Weeze. Volotea sezonski leti za Bilbao. Wizz Air pak cijele godine leti za Bukurešt i Rim, te sezonski za Budimpeštu i Katowice. Ovo znači 12 linija u ovom momentu.

Samo ove godine aerodrom ima tri nove linije. Castellon bi svakako mogao privući letove Eurowingsa za njemačke turiste, Vuelinga (ne bi bila nerealna čak ni baza), više linija Voloteje, Norwegiana za turiste iz Skandinavije, te Transavie za Paris Orly. Za sada nije loše, ali moglo bi biti bitno bolje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Castellon Aerodrom)

13 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Castellón je veliki industrijski centar, drago mi je da su stavili u funkciju aerodrom, koji znam da su izgradili jer sam često u Castellonu poslom, ali nažalost iz Beograda su najbliže konekcije preko Valensije ili Barselone. Početkom marta ove godine sam bio u Castellonu, po prvi put direktnom linijom Beograd – Valensija.

Da, bio sam u više mesta na Costa Azahar. U zadnjih 10-15 godina sve više ulažu i u turizam, Borriana, Benicasim, Oropesa del Mar, a pored je izgrađeno savremeno turističko naselje Marina d’Or, jedno od lepših u Španiji.

Aerodrom se zove Castello.

Da li je ovo onaj mrtvi aerodrom gdje su se skladistili avioni prizemljeni zbog pandemije?

Skladistili su se i ovde avioni. Aerodrom ima dosta kapaciteta za to.

Jesu, i idalje se skladiste, postaje neki novi Teruel, Tarbes, ili Pinal Airpark, samo manji. Leasing kompanije a i Airbus tu cuvaju white tail avione, i one koji su izmedju lease-ova, dok im se nekoliko meseci odradi papirologija. Znam da su tu proteklih meseci prolazili Airbusovi A350 koje im je Hainan vratio jos 2019.

Možda mislite na Teruel?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!