zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Koje su alternativne zračne luke Amsterdam

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Schiphol

Sve češće slušamo izjave nizozemskih političara da će smanjiti broj letova u Amsterdamu. To su skoro i uspjeli, te je već bilo objavljeno smanjenje sa 500.000 na 440.000 letova od ljetnog reda letenja 2024. No, američki DoT se uspio tome usprotiviti i natjerati Nizozemsku da od toga odustane. No, ja se ne zanosim i uvjeren sam da je to samo prolongiranje odluke, tj. da će Nizozemska ustrajati da to provede iduće ili neke buduće godine.

Konačno Amsterdam je i sada vrlo blizu svom maksimalnom limitu od 500.000 letova i vrlo je teško, zapravo nemoguće dobiti slot na Amsterdamu. Stoga se i te kako treba pitati koja je alternativa Amsterdamu.

Prvu alternativu je ponudio sam aerodrom Amsterdam koji je tražio od Nizozemske vlade da mu omogući da aerodrom Lelystad, koji sada služi za business letove, postane LCC i leisure zračna luka. Lelystad se nalazi sjeveroistočno, dijametralno suprotno od Schiphola i udaljen je od njega 70 km, dočim bi se zagađenje disperziralo na priličnu udaljenost. Lelystad ima lijep terminal koji bi u tom slučaju trebalo značajno proširiti, ima uzletno-sletnu stazu od čak 2700 metara, no potrebno je izgraditi značajan broj parkirnih pozicija. Schiphol koji je vlasnik Lelystada sve ovo bi mogao vrlo brzo završiti, a tada bi na isti prebacio sve letove Transavie, Air Arabie, AnadoluJeta, Arkie, Corendona, easyJeta, Eurowingsa, flyOnea, Norwegiana, Playa, Pegasusa, Ryanaira, SunExpressa, Sun d’Ora, TUI-a i Vuelinga sa Amsterdama. Time bi se na Schipholu oslobodio istinski velik broj slotova za razvoj i širenje KLM-a i ostalih legacy carriera.

Alternativa bi bila i Rotterdam, koji je samo 55 km od Amsterdama, čak i bliže nego Lelystad, no ovaj aerodrom ima ogromne limite za širenje. Aerodrom ima uzletno-sletnu stazu od samo 2.199 metara, no zbog limitiranosti širenje istinski malo kompanija leti na aerodrom. Upravo zato Rotterdam ima samo 8 aviokompanija koje tamo lete sa samo 63 linije, koje ostvare tek 2,2 milijun putnika (2023), što je tek 0,1 milijun više od 2022. i 2019.

Stoga je jedina trenutna prava alternativa Amsterdamu Eindhoven, aerodrom koji se nalazi na 125 km od Amsterdama. Eindhoven je 2023. imao 6,8 milijuna putnika, a na njega prvenstveno lete LCC. Ryanair, Wizz Air, Transavia i Pegasus imaju čak 88 linija na Eindhovena, dok ostali prijevoznici imaju još 16 linija. Aerodrom ima uzletno-sletnu stazu od 3000 metara.

Uz to alternative na koje lete neka kompanije su još i Maastricht (208 km od Amsterdama), Groningen (193 km) i Antwerpen (164 km od Amsterdama).

13 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

EIN ima 14 pozicija za avione.
RTM ima 12 pozicija za avione.

Manje vise su jednaki kapaciteti, bez nekih velikih mogucnosti sirenja.

Saobracaj treba raspodeliti, neka ULCC kao sto su Wizz, Ryan i Easy idu na EIN, dok leisure i Transavia mogu da idu na RTM.

Pa nek se lepo ukinu ta ogranicenja ako se vec trazi alternativa za AMS. Koja je njihova poenta?

Бирачи су криви?!?!

Знате које су основе демократије?!

Воља већине и заштита права мањине. Ако већина грађана Холандије жели мање летова и туриста, то је њихово право.

E to je problem neke druge partije koja zbog toga treba da izgubi izbore i da se prvi ponovo vrate na vlast, i tako u krug.

Lelystad sad za sad nije u igri. Upravo je jucer u parlamentu bila rasprava i vecina je protiv ikakvog komercijalnog zrakoplovstva u Lelystadu.

Rotterdam, a pogotovo Eindhoven imaju takodje dovoljno prepreka za neko ozbiljno sirenje.

Kad sam sletio u Rotterdam bio sam neugodno iznenađen da tako ekonomski napredan grad ima poprilčno neadekvatan aerodrom. Šteta jer Rotterdam kao grad sigurno može i mora bolje, a upravo mi se limitiranost Schipola činila kao velika prilika pogotovo kad se uzme u obzir udaljenost od smijesnih 50 km i odlicno organizirana nizozemska željeznica.

Ma kakvo prebacivanje LCC i leisure. Ako netko treba da se prebaci to je bussines avijacija. Ako već lete privatnim avionom nek se truckaju do Lelystada. Nek fino vrate taj prijedlog i time će daleko povećati kapacitete, a lakse će izgraditi pozicije za manje bussines avione. Time će i oni koji idu bussines avionima radije putovati komercijalnim i zagađenje će se drastično smanjiti.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!