zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Što sve donosi Brexit zrakoplovstvu

Europska Unija i Velika Britanija su nakon dugotrajnih natezanja doslovce u zadnji čas postigli sporazum o Brexitu. Sporazum ima 1246 stranica, od čega se 25 odnosi na zračni promet.

Definirano je da će kompanije u Velikoj Britaniji morati imati 51% britanskog, a u Europskoj Uniji 51% europskog vlasništva. Ovdje će probleme prvenstveno imati IAG koji će se morati prilagoditi, dok ostali prijevoznici (easyJet, Wizz Air, Ryanair) iako su bili vrlo glasni protiv prijedloga zapravo i neće imati problema jer su već odavno otvorili svoje podružnice u obije države i u njima imaju dislocirane avione. Ovo samo predstavlja operativne probleme za kompanije i nešto manju zaradu radi dvojnog sustava, flota i posada.

Drugo pravilo se odnosi na posade koje će svoje licence morati i administrativno proširiti na druge države no ovo će biti vrlo pojednostavljeno i države će prihvatiti sva prava koja su posade imale prije 1.1.2021. Treći set pravila odnosi se na zrakoplovnu sigurnost. Sporazum još mora ratificirati Parlament Velike Britanije, te svih 27 članica Europske Unije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (easyJet)

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!