zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Hoće li se dalje konsolidirati tržište LCC SAD-a

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Frontier

JetBlue ja kupio Spirit nakon žestoke i dugotrajne borbe sa Frontierom. Da je Frontier uspio u ovoj borbi ozbiljno bi skočio i prestigao JetBlue, te postao 2. LCC u SAD-u. No, nije JetBlue je ovime odskočio na 5. poziciju, preskočio Alasku i pozicionirao se iza četiri megaigrača: Americana, Untieda, Delte i Soutwesta. JetBlue će sada imati 477 aviona i 285 naručenih. Huge! Sjetimo se i da je Alaska kupila Virgin Americu i inkorporirala je u svoj sustav.

Ovo je svakako nastavak konsolidacije američkog tržišta. Hoće li ovaj deal inicirati dalja spajanja? Među malim LCC ostao je Frontier sa 115 aviona i 236 naručenih, Allegiant sa 128 aviona i 51 naručenim, SunCountry sa 55 aviona i Breeze sa 24 aviona i 73 naručena. Koje će se od ovih kompanija dalje spajati? Njih dvije, možda čak i tri da dobijemo još jednog igrača koji može konkurirati velikima u SAD-u?

Frontier je sada iskreno u problemima. Spoji li se sa Allegianom imat će probleme narudžbe Boeinga 737MAX što je kompanija upravo napravila. Time Allegiant više neće imati samo Airbus A320 koji je komparativan sa Frontierom. Jednako tako i SunCountry leti sa B737, dok Breeze leti sa A220 i Embraerima E190 i E195. Svi znamo da Frontier kao ULCC isključivo unificira flotu oko jednog modela. Spirit je stoga bio idealan za Frontier te se mogao brzo i efikasno involvirati u Frontierov sustav. Sve ostale kompanije to nisu i trebat će više energije i novaca za inkorporiranje. IndigoPartners kao vlasnik Frontiera i te kako pazi kod kupnji. On je kandidirao za masu kompanija, ali u konačnici ništa nije kupio jer će kupiti samo ono što će biti isplativo. Spirit je to bio, no jesu li to Allegiant, SunCountry i Breeze? Teško.

No, ako se to ne desi, a vjerojatno neće, je li rješenje spajanje Allegianta i SunCoutrya? Obije kompanije u floti imaju B737. Zajedno bi imale 183 aviona i samim time značajno preskočile Frontier, te se približile velikim američkim igračima. To bi bio još jedan ozbiljan udarac na Frontier.

Je li rješenje ono što se dešava u posljednje vrijeme, tj. spajanje sa kompanijama izvan SAD-a? Allegian je ušao u jak joint venutre sa manjom meksičkom LCC VivaAerobus. Frontier ima najjaču suradnju sa meksičkim Volarisom koji ima istog vlasnika IndigoPartners. Očekuje se od 2026. i suradnja sa još dvije IndigoParnersove kompanije Wizz Airom i JetSmatrom (Latinska Amerika). Sve tri ove kompanije su naručile više desetka A321XLR sa kojima mogu povezati svoje sustave u jedan. Kako god biti će jakom zanimljivo pratiti događanja u SAD-u u idućim godinama.

Sutra ide nastavak ove priče…

5 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Huge analiza!

Hvala na pohvalama

stoji

istina

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!