zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Trebinje bi se zvalo Ruđer Bošković?

Sve mi se više čini da je Trebinje politička provokacija Srbije Hrvatskoj. Informacije koje se plasiraju, namjerno poticanje teze da će Trebinje uzeti bar 300.000 putnika Dubrovniku, spinovi o vojnoj bazi idr. samo potiču loše rasprave koje ne pomažu normalizaciji odnosa Dubrovnika i njegova zaleđa.

A sada je došla još jedna provokacija. Jedan od prijedloga imena Aerodroma Trebinje je „Aerodrom Ruđer Bošković Trebinje“. Majko mila! Ruđer Bošković je najpoznatiji hrvatski znanstvenik, matematičar po kome i najveći hrvatski znanstveni institut nosi ime. On je rođen u Dubrovniku, život je u Dubrovniku, a umro je u Milanu 1787. Nema baš nikakve veze sa Trebinjem. Bošković je bio diplomata Dubrovačke Republike što samo znači da je bio znameniti državljanin Republike. Ruđer Bošković je bio zaređen kao katolički svećenik. Baš bi bilo simpatično da Trebinjski aerodrom nosi ime katoličkog svećenika!

Drugi prijedlog je da se aerodrom zove po Čedi Koparu, čovjeku koji je napravio da je Trebinje moderan grad. Navodno postoji još nekoliko prijedloga. I kad sam bio uvjeren da više neću pisati o Trebinju bar dvije godine, eto ga na…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Trebinje

178 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

A što vi kao takav genijalac onda tu tražite?

Ubedljivo najzastupljenija haplogrupa kod Hrvata, Srba i Bosnjaka je S17250. Kod Slovenaca i Makedonaca dominiraju druge grupe. Sta nam to kaze???Razne crkve, vladari i politicari su ucinili svoje. Inace moja baka (g. 1902) je iz tog „zaledja“ Dubrovnika i pricala mi je da su po predanju citava sela prelazila iz vere u veru, kako je ko dolazio….a bilo je i kradje devojaka, uskoka po sumama…. Balkan je to! Manite se glupih diskusija. Trebinju ne treba veliki aerodrom, mozda neki sportski a ime po Jovanu Ducicu!

Trebinje ce postati centar i saobracajno cvoriste hercegovine, tu nema dvojbe. Moramo i i mi sa ove strane zapeti i neutralizirati ove napore srba da se pozicioniraju tu

Sto je najsmesnije, ako se aerodrom ikada izgradi, sigurno se nece tako zvati. Ali u nedostatku vesti objavljuju se budalestine radi sto veceg broja komentara od kojih 0% ima veze sa avijacijom. Ali na to smo navikli ovde.

Alene, vi ne znate odakle je došla inicijativa jer portal na kojem ste ovo pročitali i zapenili, ne daje bilo kakvu informaciju odakle dolazi inicijativa. Njihov izvor je “govori se…”, pa mogu i ja da napišem da se govori kako će aerodrom zvati Dundo Maroje, no to ne znači da se zaista tako govori niti da u stvarnosti postoji bilo kakva inicijativa.

Ja ne znam odakle tom trebinjskom portalu ideja o Ruđeru Boškoviću no prilično sam siguran da ništa zvanično ne stoji iza toga. Vest je krajnje sumnjiva i opskurna i to je razlog više da vi u svom tekstu na ovom portalu tačno navedete gde ste je pokupili (ne mora pun link, može samo ime portala) pa neka čitaoci sami prosude koliko je realna.

Stavljati Teslu Srbina na kovanicu hrvatskog evra je razumljivo a nazivanje aerodroma u Trebinju po Rudjeru Boskovicu je problem?
Dupli standardi.

Tesla je govorio da je on Srbin ali da mu je Hrvatska domovina. Mi to prihvaćamo, a pošto se ovdje rodio stavljamo ga na kovanicu eura.

S druge strane, Ruđer Bošković nema nikakvih veza sa Trebinjem, no kako god slobodno aerodrom nazovite tako. Samo nemojte ga nazivati Srbinom katolikom ako se on tako nikad nije identificirao, a taj pokret je tek stvoren za vrijeme austrijske vlasti u Dubrovniku.

Pa nitko se ovdje sa hrvatske strane nije izbudjivao zbog imena. Provokacije su počele sa druge strane sa dokazivanjima da je Ruđer Bošković Srbin… I tu smo se usudili suprotstaviti. Toliko o “duplim standardima”! Što se nas tiče nazovite to čudo od aerodroma kako god hoćete. Iako osobno mislim da bi naziv “Grigori Aleksandrovič Potjomkon” bio najprikladniji…

Napisli ste tekst na engleskom i šta sad? On se nije izjašnjavao kao Srbin, a ne vidim kako bi netko tko je katolik, govornikom hrvatskim, a ne srpskim jezikom biti, i pisao latinicom biti Srbin? Pokažite gdje on to za sebe sugerira da je Srbin?

Niko se nije uzbuđivao kažete? Pa autor je u članku i svim komentarina jako uzbuđen, o čemu vi pričate? I vi nekome o duplim standardima pričate!? Bože dragi, šta drugo reči.

Opet vi zamjenom teza… Bože dragi, šta drugo reći

Rodjen u Hrvatskoj koja nije ni postojala u to vreme.
Pobogu lepo napisite rodjen u Austrougarskoj u mestu Smiljanju.

Stani Alene drzava se zvala Austrougarska a njeno unutrasnje uredjenje je nesto drugo.
Ovo oko Vuka sta pitate ?
Rodjen u Osmanskoj imperiji ( Turskoj) to je istina sta nije jasno.Bilo bi netacno da ja kazem rodjen u Srbiji kao sto ti govoris za Teslu rodjen u Hrvatskoj.

On je tvrdio da mu je Hrvatska domovina i točka. Nema tu rasprave.

Ocito je besmisleno nastavit razgovor o ovoj temi.

Koliko vi mješate babe i žabe! Nevjerovatno, i Tesla i Vuk su po nacionalnosti Srbi, jedan rođen u Austrougarskoj a drugi u Osmanskoj imperiji, jedan na teritoriji današnje Hrvatske drugi na teritoriji Srbije. Nadam se da vam je sad sve jasnije što se njih dvojice tiče.

Na papiru da

Kad se broj 150000000€ podjeli sa brojem stanovnika Trebinja dobije se broj 4687€
Trebalo bi napraviti referendum među stanovnicima Trebinja sa pitanjem: Želite li aerodrom ili 4687€?
Mislim da rezultat referenduma ne bi bilo teško pogoditi 😋

“Da Ruđer Bošković je bio srbin katoličke vjeroispeovjesti.” Ruđer Bošković niti nitko iz njegove obitelji nije bio Srbin niti su pričali srpskim jezikom. Njegov otac je rođer u hrvatskom selu u Hercegovini. Srbi katolici nisu postojali u 18. st. već isljučivo za vrijeme Austrougarske kao pokret, a ne prava nacionalnost. Gdje su srbi katolici danas? Pa, propao pokret i nitko se više nije tako identificirao.

“Stvarno mi je žao što Hrvatska i većina Hrvata ne može da se oslobodi kompleksa malog naroda bez istorije koji uporno traži neki svoj eksluzivitet.

Koji šovinizam ovo je za ne vjerovati. I još komentar ima 10 lajkova. A kada kažeš” srpski komentator” onda te prozovu za nacionalizam.

A tko vas prisiljava pratiti ovaj portal?

A ko Vas prisiljava da na svaki komentar odgovarate. Nadjite sebi zanimaciju prosetajte lepo je vreme, pogledajte dobar film, slusajte muziku…Jedino Foglar ako ste honorarni saradnik portala

Ma ja sam ti jedan mali prodavač avionskih karata u tamo nekoj agenciji u Austriji… Pitaj razne anonimce…

Opet vi zamjenom teza! Provocirate do besvijesti i onda spočitavate nekome kada više ne može šutiti…

Ocito portal zivi od broja komentara, cim cesto spominje relacije Srbin/Hrvat u svojim tekstavima jer na obe strane ima ostrascenjih koji ce da reaguju i povecava mu se broj poseta na portalu. To je notorna cinjenica hteo to autor da prizna ili ne.

Predlažem da se aerodrom nazove prema najpoznatijem čovjeku rodom iz Popova polja, političaru Vojislavu Šešelju.

Može i po Vuku Draškoviću, i on je Hercegovac.

Evo nekoliko medjunarodno priznatih i na materijalnim dokazima zasnovanim izvorima o njegovoj nacionalnoj prioadnosti.

A number of sources state that he referred to his Croatian identity. In writings to his sister Anica (Anna), he told her he had not forgotten the Croatian language. In a letter to his brother from 1757, he describes the encounter with Croatian soldiers in Vienna and remarks at the end of the letter: “Eviva Haddick e i nostri Croati!” (“Long life to Hadik and to our Croats!”).

A ako Srbija zeli da oda pocast i divi se nekim znamenitim Hrvatom te naziva aerodrom u drugoj drzavi po hrvatskom velikanu to je i Hrvatskoj ukazana cast! Ne treba se ljutiti zbog toga. Imamo sigurno jos prijedloga kako mogu da ga aerodrom ako su deficitarni sa velikanima.

To je logika nastala 1991. U Beogradu nisu čak sklonili imena ulica po mnogim hrvatskim gradovima i strancima ili bitnim ljudima koji nisu Srbi po tati ili mami. Što bi to radili… U stvari nadam se da naš čuveni zamenik gradonačelnika tu još nije počeo sebi da daje oduška
Samo kod autora i imenjaka njegovog je to neobjašnjivo i pogrešno.

Opet zamjena teza!!! I podmetanje nečega što niti gospodin Šćuric ni ja nismo rekli. Ali neka… Ništa nova pod suncem…

Vi me neprekidno iznenađujete. Nikako ne mogu da prokljuvim zašto nešto radite, čemu potreba da stalno nešto provocirate. Po većini stvari se predstavljate (ne znamo se pa ne mogu drugačije reći) kao širok čovjek “evropske orjentacije”, a onda odete totalno u krajnji nacionalizam. Nadam se da barem to radite nesvjesno i da je to borba čovjeka koji živi u državi kao što je Hrvatska totalno zatvorena za sve osim sebe.
Ali ajde da krenemo redom.
1. Većina čitala se složila da je aerodrom u Trbinju glupost. Ni oni sami ne znaju šta će s njim ni gdje će ga staviti. Čemu sad ponavljanje. Sedmično po jedanput?
2. Dozvoljavate nekom NN autoru iz Bihaća da ovde drži političke govore. Kako RS nema pravo to da gradi, kako… zašto i čemu to? Opet provokacija.
3. Ideja za izgradnju aerodroma potiče od pričuvnog hrvatskog prestavcnika u Bosni. Milorada Dodika. Zašto bi Dodik koji je uvijek na strani Hrvatske nešto radio protivv. sjetite se pokretanja vitalnog nacionalnog interesa oko pelješkog mosta. U isto vrijeme Hrvatska hoće da gradi skladište nuklearnog otpada na granici sa bih i on ne čini ništa.
4. Ako ima para neka grade. Ulupaće se pare bez veze, pa kao da se nikad ništa ovde nije ulupalo bezveze.
5. Vaša teorija o ruđeru Boškoviću kao Hrvatu je, što bi vi rekli nonsens. Sad bih mogao da Vam pišem o Dubrovniku, dubrovačkoj republici, pokrštavanju Srba u katoličanstvo… Dubrovniku u istoriji, Jugoslaviji… Ali ne znam da li bi Vi to htjeli da shvatite odnosno prihvatite. Da Ruđer Bošković je bio srbin katoličke vjeroispeovjesti. To su fakti koji možda nekom ne pašu, ali je to tako.
6. Davanje imena aerodroma ili bilo čemu po Ruđeru Boškoviću. Izvinite ali vewću glupost odavno nisam pročitao, barem od kako sam prestao da čitam desničarske časopise iz Hrvatske. Ruđer Bošković je svjetrsko javno dobro. On je jedan od rijetkih velikih umova ovog podneblja. i Dal sad neko na njemu trebas da drži tapiju. Dal u Beogradu ne treba da bude ulica Džordža Vašingtona jer je on eto amerikanac.da li je problem što u Banja Luici jedna od poznatijih ulica ima ime kralja Alfonsa. to treba da bude zabranjeno. Meni je sponrnije što u hrvatskoj ima ulica mile budaka.
7. Stvarno mi je žao što Hrvatska i većina Hrvata ne može da se oslobodi kompleksa malog naroda bez istorije koji uporno traži neki svoj eksluzivitet.
8. Pokušajte ponekad da odgovorite na nešto, a ne uporno da brišete sve komentare koji od Vas traže konkretan odgovor koji vi ne znate.

Alene, u katoličkoj crkvi u Stonu nalazi se ktitorski portret prvog poznatog srpskog kralja Mihajla Vojislavljevića i(11. vek). I osnivač srednjovekovne loze Nemanjića, Stefan Nemanja, rođen je kao katolik. Čak se i poveliki deo Beograda – Banovo brdo – zove po deklarisanom Srbinu katoliku iz 19. veka, Mariji Banu (Dubrovčaninu!). Trebalo bi malo bolje to da proučite, i da ne primenjujete primitivne kriterijume vera=nacija. Tako su i slovenačkom košarkašu Goranu Dragiću primitivci pisali da ne može biti Slovenac, a pravoslavac. A on im odgovorio da može.

A lično, Ruđera Boškovića svakako ne bih smatrao Srbinom, nego Dubrovčaninom. Uz to mislim i da neće nazvati aerodrom po njemu. A baš, ono nimalo, nije sporno nazvati aerodrom kod Dubrovnika po dubrovačkom velikanu. Mislim, za ovih 60 godina mogao se neko setiti da nazove i Ćilipe po njemu, ali eto, nije.

Matija Ban, ne Marija.

U centru Beograda na Dorćolu ima Dubrovačka ulica. I taj naziv ima odavno, mnogo pre 1940.
To je još jedan dokaz srpske kontinuirane provokacije prema hrvatskoj slavnoj istoriji.
🤣🤣🤣🤣🤣

To je dokaz da su Srbi još tada planirali da ukradu putnike aerodromu DBV 🤣🤣🤣🤣

U Zagrebu i dan-danas imate Zemunsku ulicu. Ostalo od predzadnjeg rata. 🙂 Ima i Petrovaradinska također.

A od kada to se ovdje drži teme i ne ide se u totalni off? Pa tamo na temi ” Intervju sa CEO Aerodroma Crne Gore” vas pitaju o Aerodromu Tuzli i krene rasprava u tom smjeru. Ni tu ni bu više o aerodromima Crne Gore…. To recimo samo danas, a svaki dan je tako.

Jasno, ali pročitajte sve odgovore na ovoj temi pa ćete vidjeti da niti jedan nema veze sa zrakoplovstvom. Pa vidite da se piše o tome da li je Hrvatska postojala sredinom 19.st ili nije, da li je u sklopu Austrougarske imala autonomiju ili nije, u kojem selu je rođen otac od Ruđera Boškovića i sl.

Znači Srbi

Anonimni broj 7, kompleks “malog naroda bez istorije” Hrvati nisu nikada imali. Mi smo za svoju veličinu dali itekako puno velikana značajnih i u svjetskoj povijesti, to znamo i time se ponosimo! O vašoj “istoriji” ne bih, ali vas molim da vašu osobnu frustraciju po tom pitanju ne iživljavate na leđima drugih. I upravo tom izjavom došlo je na vidjelo ono što sam već rekao: vama nije do diskusije, vama je isključivo i samo do provokacije te čekate neku reakciju koju biste onda zamjenom teza pokazali kao “belosvetsku zaveru” protiv Srba i srpstva.
Gradite što hoćete, gdje hoćete i to što je moguće veće -nek se vidi raskoš – i dajte tome ime koje hoćete. Ali pustite Hrvatsku i Hrvate: mi nijedno niti želimo biti dio vaših perverznih političkih igara bez granica!

Tu se slažemo. Hrvatska istorija i uloga, izuzimajući 20. vek, uopšte nije loša za narod te brojnosti. Npr. u istorijskom muzeju Vojvodine, kažu da su hrvatski vojnici pod vođstvom Bana Jelačića spasli vojvođanske Srbe od Mađara, tamo negde oko 1848.

Osoba koja je rođena u Hrvatskom selu u Hercegovini, u katoličkoj obitelji ne može biti Srbin nikako. Kao i njegov sin. Ta teorija o Boškoviću kao Srbinu je ne dokazana izmišljotina iz 19. st. i

Zasto brisanje i zabrana drugacijeg misljenja?
Ja sam juce prvi izneo ovu informaciju.
Ako nisu potrebne veoma proverene inf.ok

Nisam preneo clanak iz Trebinja to je uradio neko drugi .Prosledio sam inf.sa drugog merodavnijeg mesta.

To sam bio ja: ja sam ponukan vašim postom postavio link.

Ista prica kao juce samo sad na zasebnoj temi.
I da prvi sam je izneo juče.

Ali ovde dolazimo do novih detalja a to je ;
Autor je konačno sagledao sve detalje i dosao do zakljucka da ce se aerodrom graditi.To sam mu mnogo puta na razlicitim temama iznosio da datumi koji se pojavljuju nisu tacni ( a i to se radi namerno)ali ce aerodrom biti zavrsen.
A tema o imenu je vec juce dovoljno razradjena da ne vidim potrebu o tome ponovo pisat.
Ako vec Trebinje nazivate Dubrovackim “zaledjem ” onako podrugljivo ostavite mogucnost tom zaledju da ime jednog svetskog uma iskoristi i oda počast ako vec Dubrovacki gošpari to nisu uradili.
Ako nista barem zbog njegovog oca koji je bas sa tog dela Trebinja gde se gradi aerodrom.Mozda bas i zemljiste za gradnju je nekog od njihovih naslednika .Toliko o tome da nemaju veze sa Dubrovackim “zaledjem”.
Pa nisu otisli u Ameriku da zive pa da iznosimo tezu o tome da nemaju veze sa ovim krajem nego iz svog sela iz Popovog polja sišli u Dubrovnik da zive 20 km udaljenosti.
I opet u tekstu velika kontradiktornost lepo se kaze da je tad Dubrovnik bio zasebna republika koja nema veze sa Hrvatskom a onda kazete provokacija Srbije prema Hrvatskoj.
Sta ovde nije istina ova provokacija ili da nije postojala Dubrovacka republika .
Odgovor valjda svi znamo .

Činjenica 1: gradi se aerodrom dimenzija dostojnog velegrada za gradić veličine oko 30.000 stanovnika.
Činjenica 2: taj isti gradić osim jedne normalne ceste nema nikakvih drugih veza s bližom ili daljnjom okolinom
Činjenica 3: u neposrednoj blizini toga gradića nalazi se već jedan aerodrom sa bilo direktnim bilo indirektnim vezama sa cijelim svijetom
Činjenica 4: ekonomska moć lokalnog stanovništva je slaba, jednako kao i lokalne privrede
Činjenica 5: do sada nisu javnosti pokazane nikakve studije isplativosti
Činjenica 6: osim službene politike Republike Srbije, do sada se o potrebitosti i isplativosti te gradnje nije oglasio oglasio niti jedan neovisni privredni subjekt bilo Republike Srbije, bilo Republike BiH
Zaključak: osim politike i politički motiviranih komentara nitko do sada nije vidio a još manje dokazao koje će to prednosti taj ogroman aerodrom donijeti Trebinju i njegovom stanovništvu.
Stoga: gradite gospodo, gradite. Osobno mislim da je i 3500 metra prekratko a terminal bi trebao biti veći od ZAG. Ali ja sam samo jedan mali nacionalista koji nije u stanju vidjeti i razumjeti dalekosežnost vizije gradnje ovog objekta.
I na kraju: iskreno mi je žao Trebinjana koji su upali u ovaj vrtlog političke propagande i za čiju budućnost bi bilo bolje da se grade tvornice u kojima će biti kruha za sve i od kojih će svi profitirati…

To je Vaše mišljenje. U svakom slučaju, porezni obveznici Vaše zemlje neće biti opterećeni.

Тroškom izgradnje. Kaj to nije očevidno, što ste Vi pomislili?
P.S. Molim, ne brišite, hvala unaprijed!

Nije mi jasno zašto se tolika buka diže oko oko bilo kog imena naučnika. Bez želje da ulazim u politiku i pitanja koje države su tada postojale za života istih, lično smatram da je bolje da se veliki, ali stvarno veliki, ljudi slave na taj način, nego da se promovišu neke druge (ne)vrednosti. Tako da mi nece smetati ni Tesla na Cro euru, ali ni Ruđer na Srb euru/dinaru. Aerodrom neću komentarisati, mislim da se svi tu slažemo.

Tesla je rođen u Hrvatskoj i sam je tvrdio da mu je Hrvatska domovina. Dok Ruđer nema nikakve veze sa Srbijom.

Nekom zaista ne vredi objašnjavati….ali to dokazuje moje tvrdnje da nema hleba/kruha/hljeba ovde…vi u hr lepo stavite vaše starlete, a mi naše na novčanice….očigledno je to nivo ove regije

Najbolje ime aerodroma je Jovan Ducic.

Upravo tako

Ajde ne ljutite se. I majka Novaka Đokovoića je Hrvatica, a otac je Crnogorac. Pa vašem razmišljanju kako onda ima veze se Srbijom?? Sagradite aerodrom, nazovite ga kako hoćete…. neki dan se raspravljalo o ekonomskoj svrsishodnosti aerodroma Trebinje, a vi ako vidite da ona postoji, samo naprijed….

Ne poznajem niti jedan aerodrom koji nosi ime nekog ratnog zločinca! Molim ime tog aerodroma!

Ne znam koliko će aviona uzletiti sa Trebinja ali će posjećenost vašeg sajta da uzleti zahvaljujući Trebinju i klilbajt naslovima.

Nije mu otaci bio Srbin. Rođen je u hrvatskom katoličkom selu.

Nije mu otac Srbin. Otac mu je iz Orhovog Do, hrvatskog sela u Hercegovini. Nema on veze sa Srbima, a kamoli sa srpskim katoličkim pokretom u 19. st.

Nema od tog aerodroma ništa. Priča se o tom aerodromu već 15 godina, i dobro se zna da Trebinje nema dovoljno stanovnika da bi imalo broj putnika koji bi opravdao gradnju. Od početka ovo služi kao politički projekt, sa ciljem da se uzme nešto putnika Dubrovniku. Zato se i gradi aerodrom u Trebinju, a ne poboljšava se onaj u Užicama ili gradi u Vrnju. Čisti politički projekt. Sada dolazimo i do toga da je Ruđer Bošković Srbin, teorija koja je nastala tek 200 godina nakon njegove smrti. Ovo nema nikakve koristi za taj kraj, samo radi raskole u lokalnom stanovništvu toga kraja. Žalosno je viditi ovolike nacionaliste po komentarima, iskreno me ni ne čudi jer znam kakvi su komentari o aerodromima u RH.

Kažu komentatori, Hrvati su nacionalisti, a mi nismo. Onda vidiš komentare o tome kako je Ruđer Bošković Srbin, kako su to Srbi katolici…. Koja su to uopće obilježja koja bi činila njega Srbinom? Imate neki izvor?

Adam i Eva su bili Srbi i posljedično smo svi mi Srbi!

A Tesla je Hrvat, jel tako?

Naravno da tesla nije završio školu niti je rođen u Hrvatskoj. To je tad bila austrougarska. Čisto fakti da budu.
A za ruđera… rekao sam vam to je moj teren. mogu vam napisati na stotite redaka, ali u hrvatskoj su na žalost mnogo važnije knjige koje su napisane poslije 91 nego one prije pa makar bile stare i na stotine godina.

A Vuk Karadžić je rođen gdje?
Srbija, ili …..

Zavrsio je skolu na hrvatskom jeziku. Imas njegov prijepis ocjena na internetubgdje mu je naveden hrvatski jezik u rubrici maternji

Dokazuje da je Hrvatska postojala u sklopu Austrougarske

Još jedna nakardna teza u Hrvatskoj. Ako je neko katolik ne znači da je Hrvat, niti ako je neko Hrvat mora značiti da je katolik.

Zamislite, ima Srba katolika i u Beogradu, i u Vojvodini, i u Nišu.

Kakvih ovdje pacijenata ima majko moja… Nije ni cudo kada su istaknuti doktori Raskivic i Karadzic bili vodje…. Povrac!

Sada se već tituliramo sa “džukela”??? Sjajno!!! Kada ja napišem da tu ima botova koji skupljaju bodove, onda sam prljavi nacionalist, ali kada se to isti ljudi služe izrazima “džukela” onda je to i redu!!!

Ne poznajem niti jedan grad čiji aerodrom nosi ime nekog ratnog zločinca…

Zasigirno misli na Zagreb. Nisu sposobni čitati očito da Franjo nikad nije osuđen za nikakve ratne zločine.

Kada su uvedeni letovi Sarajevo Paris?

U maju ove godine, WIZZ je uveo let Sarajevo-Paris Beauvais, ali je privremeno suspendira 6. novembra sve do 18.12.2021. (kada dođe drugi bazni avion, linija se nastavlja).

Koliko bačenih para u ime srpskog inačenja, i sve preko BiH gradića koji će ni kriv ni dužan plaćati ceh.

Bolje da troše pare na aerodrom(e) nego da kupuju oružje s tim novcima…

Trebinje nije provokacije Srbije prema Hrvatskoj, već prema Bosni i Hercegovini, jer na silu žele urušavati integritet Bosne i Hercegovine, a i usput uništiti aerodrom u Dubrovniku, ali neće ići. Taj aerodrom neće biti izgrađen.

Nikola Bošković, otac Ruđerov je bio iz okoline Trebinja, dok je Ruđer bio Dubrovčanin. Ako ćemo imenima, još 1934. srpsko astronomsko društvo je nazvano njegovim imenom, a institut u Hr. tek 1950. A on nije bio ni Srbin, ni Hrvat, već Dubrovčanin. S obzirom da se dubrovački aerodrom ne zove njegovim imenom, sasvim je OK da neko negde obeleži ovaj genijalan um. To svakako ide u slavu Dubrovnika, a ne protiv njega.

Nikola je sigurno bio iz Orahovog dola. Nikolin otac je verovatno došao iz CG. Potpuno nevažno za činjenicu da se sam Ruđer smatrao Slavenom, Dalmatincem. I pored toga zadužio je mnogo više od samo Slovena i Dalmatinaca. Svaki aerodrom ili ustanova koja nosi njegovo ime slavi njegov brilijantan um, a ne njegovo etničko poreklo.

Orahov do je hrvatsko selo. Bilo je za vrijeme Ruđerovog oca, kao i što je danas. U tom selu većinu tvore Hrvati. Nema to selo nikakve veze sa Srbima.

Svaka teorija o poreklu Boškovića, i one hrvatske i one srpske su nategnute ali popularne i sve se tumači iz današne moderne perspektive nacionalnog i etničkog određenja. Ruđer bi se dobrano smejao na prostost svega ovoga. Ostaje zabeleženo da je u Srbiji bio izuzetno poštovan i cenjen pa je Društvo srpskih studenata u Parizu još 1917. nosilo njegovo ime. Srpsko astronomsko društvo od samog početka se naziva Ruđerovim imenom. Sasvim zasluženo i sasvim prikladno.

I Muhamed Ali je cijenjen u Srbiji pa ga to ne cini Srbinom!

Adekvatno poređenje…

Nikola Boskovic je bio iz sela Orahov do koje je u SFRJ priadalo opcini Trebinje, a nakon rata pripada opcini Ravno. Isto ono Ravno koje su srpske snage stavnile sa hemljom kao prvo napadnuto mjesto u BiH samo jer ga nastanjuju Hrvati kao i selo qOrahov do!

Ruđer Bošković je Srbin koliko je i Tesla Hrvat, sve ostalo je presipanje iz šupljeg u prazno.

Istina. Tesla je bio Srbin, a Bošković Hrvat. Sve ostalo su samo teorije.

Tesla je bio Hrvat, pravoslavac, a Bošković Hrvat, katolik, dok mu je otac bio Bosanac, katolik. Hrvat, Srbin, Bosanac, Austrijanac, Mađar itd. su nacionalnosti a ne vjerska pripadnost.
Drugi par cipela je to što mi u Bosni (Hrtvatskoj i Srbiji) za katolika kažemo Hrvat, a za pravoslavca Srbin.
Bosanski katolici, pravoslavci i muslimani su Bošnjaci ali većina neće da prizna i miješaju naciju i vjersku pripadnost.
Isto kao što postoje arapi muslimani, tako isto postoje arapi katolici i pravoslavci, protestanti i sl.

U mom rodnom listu izdanom u BiH stoji nacionalnost Hrvat, a isti mi je izdan mnogo prije nego nacija Bosnjaci pod takvim imenom nije postojala.

Oprosti Alene, ali ja sam bio, jesam i biti ću Hrvat 😁

Tako je. Priznat ce susjedi samo da si katolik. Ali si Srbin..

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!