zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Charteri Dubrovnik-Zagreb

U svim velikim turističkim odredištima Europe organiziraju se jednodnevni izleti prema glavnim gradovima za turiste koji su na obali. Zagreb za sada nema tako što u ponudi. Zašto pobogu?

Vrlo jednostavno putnici iz Pule, Zadra i Splita mogu biti na redovnim letovima ujutro za Zagreb i vratiti se popodne ili navečer. No, ovi putnici će prvenstveno koristiti autobuse za ovakve izlete jer je isto turističkim organizacijama jeftinije i jednostavnije, a u dobrom dijelu slučajeva (Pula, Zadar, Rijeka, čak i brže nego avionom).

Takve letove mogu koristiti i putnici iz Dubrovnika, iako bi, obzirom na udaljenost Dubrovnika od Zagreba, ali i količinu turista u Dubrovniku i te kako bilo logično jednom ili čak više puta tjedno u top sezoni organizirati charter letove za takve turiste. Logično bi bilo da te letove obavlja ETF koji ima veliku želju bazirati jedan avion u Dubrovniku i zaposliti ga. Takvi letovi bi mogli biti ujutro iz Dubrovnika za Zagreb, te bi se mogli odmah vračati sa zagrebačkim turistima u posjetu Dubrovniku. Potom bi avion radio rotacije iz Dubrovnika i predvečer ponovo obavio rotaciju vrativši zagrebačke turiste iz Dubrovnika za Zagreb i nakon toga dubrovačke za Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

27 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Otvoriće Rayan takvu liniju, samo dok se uhoda u Zagrebu

Ta ideja je savršena za jednodnevni izlet, u obzir dolazi više gradova, kao Pula, Zadar, Osijek, Zagreb a polazište Dubrovnik.

Prije rata je postojalo ovakvo nešto na relaciji Dubrovnik Pula…

Mislio sam na chartere turističkih agencija, stari dobri ATLAS je to imao prije rata. Zar je netko radio chartere Pula – Dubrovnik i nakon rata?

Atlas je radio a mislim da je dio.sjedišta imao i Kompas

E da: do 1990. letio je Aviogenex utorkom. Avion je došao iz Engleske ponedjeljkom navečer, rano ujutro je obavio PUY- DBV sa izletnicima, iz DBV je odletio dvije rotacije za Englesku te navečer se vratiti sa izletnicima za PUY. U ono doba je izlet koštao sa transferom do grada i natrag oko 200 maraka, današnja vrijednost definitivno preko 200€. Uglavnom je išao 727. I uvijek su bili.krcati do vrha!

737-800 nije isplatljiv za tako kratke relacije… Bezveze se troše resursi… Za A320 je druga priča pa bi to bila jeftinija solucija..

Za 737 je najisplativije da se koristi za duge relacije…

Po pitanju kapaciteta ne, po pitanju održavanja da… 737 je isplatljiviji za duže sektore… Možete provjeriti i sa ETF, možda sam u krivu…

Nekako to nemrem vjerovati… DBV-PUY je oko 55 minuta on-block… To je OK za 737-800. Pa zaboga 737-800 je za kratke i srednje linije, 55 minuta je već duža kratka… Sa dobrim marketingom napuniti 189 sjedala jednom ili dva puta tjedno ne bi smio biti problem…

Kakva je to duža kratka linija;))
Ciklusi ga muče mozda za maintenance, a ciklus ide na poletanje/sletanje.
A jos vise vjerojatno da on ima cijenu sata zračunato sa troškovima za letove preko 2 h. I onda nemre tu cijenu ponuditi i za kratke letove jel svejedno mora platiti handling/landing i ostale takse i zato bi na kraci let morao imati vecu cijenu koja nije kompetitivna s drugima.
Neznam koliko moze 737-800 pun odletjeti ali recimo ako je let od 4 sata onda linija od manje od 45 min definitvno spada u kratke, nikako normalne ni duze kratke.

Koliko ja znam, 737 je napravljen za nekih 70.000 ciklusa. Znam da je Boeing testirao 737-300 do 130.000 ciklusa. Airbus je na počektu A320 govorio o nekih 50.000 ciklusa a vjerojatno u praksi to danas znači opet oko 70.000 ciklusa. Stoga ne vidim gdje je na jednom letu ZAG-DBV razlika u korist A320… Kratka “kratka” je za mene do 40 minuta, kao na primjer Rio-Sao Paolo sa nekih 40 minuta leta…

To bi baš bila pametna stvar da se naprave charter letovi za turiste za Zagreb.

Fakat je istina da je to jako cudno da nema chartera Dubrovnik-Zagreb za jednodnevne izlete. Tu bi bilo kruha od 6. do 9. mjeseca. Bar jedan tjedni let u 6. i 9. mjesecu i dva u 7. i 8.

I za Advent, i za karneval, i za Uskrs, …

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!