zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Shimmy testiranje SSJ-100

Prototip aviona SJ-100  broj 97021, proizveden u proizvodnom centru Jakovljev u Komsomolsku na Amuru, uspesno je obavio testove po “shimmy” programu.

Šimmi su intenzivne oscilacije koje se mogu uočiti na točkovima nosnog stajnog trapa kada se avion velikom brzinom kreće duž tla. Ova pojava se javlja pod dejstvom poprečnih sila sa strane zemlje na gumu kotrljajućeg točka. Povećanje amplitude takvih oscilacija može dovesti do gubitka kontrole zbog povećanog skretanja ili čak do uništenja stalka stajnog trapa.

Za shimmy testiranje, posebna metalna ploča se postavlja na pistu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na njenu os. Da bi se lakse uocio sudar sa pločom, ista je prekrivena bojom ili kredom. Prilikom udaranja u ploču, iste bočne sile koje mogu uzrokovati shimmy počinju delovati na stajni trap aviona. Sile i rezultirajuće vibracije mere se senzorima ugrađenim u podupiraču i po celom avionu. Testovi su pokazali da je avion SJ-100 zaštićen od shimmy efekta.

Ranije je šef UAC-a Jurij Sljusar u intervjuu za TV kanal Rossiya 24 rekao da će SJ-100 prvi let obaviti u septembru 2023. godine. Video testiranja mozete pogledati koristeci sledeci link:
Испытания SJ-100 на шимми

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: SSJ-100

22 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Svaka cast Rusima pod sankcijama su u stanju napravit avion, dok mi sa svom mogucom slobodom nismo u stanju ni pepeljaru.

Pa zar nije na vašem portalu objavljena ova vijest?

A juče je izveden i prvi let tog aviona.

Kako nisu? Evo napravili su novi avion, SJ-100.

Rade ti Rusi i Lade pa ih nitko normalan ne želi kupiti (osim strogo namjenskih Niva za lovce).

Ne trkeljajte gluposti…

Pa ako ništa kupuju ih milijuni Rusa, zar to nije dovoljno? Pogotovo kad komentiramo članak o avionu koji je namijenjen za domaće (rusko) tržište.

“Kupuju ih miljuni Rusa”….čitam i nevjerujem!
Pa kupovali su i milijuni “Jugoslavena” vozilo zvano Yugo, pa to opet nije promjenilo činjenicu da je taj auto smeće koji nitko drugi nije htio kupiti osim amera gdje je “glumio” u Hoollywoodskim filmovima ono što je, a to je “kanta” za razbijanje.

Mnogo više ljudi kupuje Lade nego hrvatske automobile… (ili srpske ili..insert any insignificant ex-you country here…). Isto vrijedi i za skoro sve druge industrijske proizvode. Ukratko, ako ste iz ijedne od ex-yu državica nemate se pravo ismijavati s ničijom industrijskom proizvodnjom, a pogotovo ne zemlje koja je samodostatna, šalje ljude u svemir.

U isto vrijeme dok ta zemlja šalje ljude u svemir, pitka voda i kanalizacija za jako veliki broj Rusa je znanstvena fantastika.

Živim u Dubrovniku, jednom od najbogatijih gradova druge najbogatije države ex-yu, neki dijelovi grada u samom centru nemaju kanalizaciju nego septicke jame. Mozete misliti kako je u ostalim gradovima, a da ne govorim o drugim gradovima, selima ili o siromasnijim ex-yu zemljama. Tako da se stvarno nemate cime bahatiti u odnosu na Ruse.

Mi bar ne šaljemo ljude u svemir…nismo tako superuspješni kao ruje…

Ako vi mislite da je ovo napravljeno tokom rata i sankcija onda stvarno nemate previse pameti.
Ovo je testni primjerak koji je u dizajn fazi vec godinama i testni primjerak je bio zavrsen prije ove gadosti koju su Rusi pokrenuli. Mozes mislit kak ce avion uci u produkciju pod sankcijama, pogotovo posto im je i Safran zatvorio pipu.

Ja ne mislim, ja znam…

Pa zasto u naslovu pise SSJ-100 ako je avion SJ-100?

Da, postoji. SSJ-100 je avion koji vec leti, dok SJ-100 ne leti. SJ-100 je novi avion, preimenovan iz SSJ-100new. On ima sve ruske delove.

Pa ni u tekstu nije objašnjeno da je ovo avion koji je napravljen bez zapadnih dijelova, osim u ovom slučaju motora (vrući dio). Dakle tu je glavna razlika. Juče je taj avion imao prvi let. Motori PD8 lete na IL-76LL (leteća laboratorija) i nakon završetka testova, biće objedinjeni sa avionom za nastavak testova. Uglavnom, zasad ide sve predviđenom dinamikom…

“osim u ovom slučaju motora”

osim motora.. majko mila. valjda nece letjet na pedale kad je motor “osim” komponenta.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!