zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Prezentacija Aerodroma Kragujevac

Novi aerodrom Kragujevac prema Studiji trebao bi se graditi kod Sobovice-Lužnice, na površini od 605.549 četvornih metara. Gradit će se zgrada kontrole letenja, tri hangara za avione sa aneksima, restoran, objekt za održavanje aerodroma, sustav snabdijevanja goriva, vatrogasna stanica, asfaltirana i travnata uzletno-sletna staza, 9 rulnica i 4 platforme. Aerodrom neće biti za javni promet, već isključivo privatni aerodrom za potrebe nositelja projekta MIND Real Estate d.o.o.

Terminalna zgrada će imati četiri kata. U prizemlju će biti putnički terminal, prostorije policije i carine, na 1. katu su sobe za pripremu posada i uredi administracije, na 2. katu će biti škola letenja, kao i sobe za odmor pilota, na 3. katu će biti učionice sa izlazom na krovnu terasu, a na 4. kontrola leta. U prvom od tri hangara biti će simulator letenja, učionica i radionice za edukaciju aviomehaničara. U aneksu tog hangara biti će prostorije servisa aviona.

Uzletno-sletna staza biti će dimenzija 1400×30 metara. Manja travnata pista imati će dimenziju 800×50. Rulne staze će biti širine 15 metara. Kompleks će imati parkiralište od 199 mjesta i lokalne prometnice.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MIND Real Estate

37 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Molim Vas, uzmite Zdenka za stalnog komunistu. Uzivam u svakom njegovom komentaru. Ps. Treba mi mnogo vremaena da rastumacim…. ali je fenomenalan

“KOLUMNISTU”

Jedna zanimljiva crtica o Trebinju. Danas je isplivalo da se aerodrom projektira na trasi koridora jadronsko-jonske autoceste u BiH, a nema ni og plana za autocestu. Drugim riječima BiH odustaje od te autoceste, a promet se time seli na trasu pelješkog mosta i autoceste prema Dubrovniku.
U prijevodu daju se ogromne pare za unaprijed propali projekt aerodroma kojem će lokalno stanovništvo još desetljećima morati pokrivati gubitke. A kao nagradu za taj novac jos gube autocestu i bilo kakvu šansu za prometno povezivanje ne samo lokalno nego i cijela BiH.

Ne postoji utvrđena trasa jonsko-jadranskog autoputa kroz BiH osim prve faze Počitelj – Stolac, ali i tu se radi revizija projekta. U teoriji je još bolje ako aerodrom bude izgrađen uz autoput valjda?

Aerodrom Trebinje bad

Bogami politički idiotizam….

Aerodrom u Trebinju gradi i finansira i vodiće Srbija. Poslovanje aerodroma nema veze sa lokalnim stanovništvom

Pa BiH svakako može napraviti taj autoput preko svoje teritorije kada god poželi, a od projekta se nije odustalo, već je prioritet što prije završiti koridor Vc, pa tek onda ovaj dio

Sufinancira Srbija. Ne samo da će ostati krediti za gradnju nego će netko morati i pokrivati gubitke aerodroma i financirati te letove (ili nekom LCC ili PSO).

Hvala citaocu koji je juce ostavio link o ovome.

Valjda ce dobiti finansijsku kompenzaciju za to.

Zasto nisu trazili Alena da im napravi prezentaciju i odrzi dobro predvanje?

Koje od svojih predavanja bi izdvojili kao najveće / najuspješnije?

Wow, huge!

Prehuge

Ali tu nema međunarodnih kongresa, a magistar Zdenko pađen je na primer u Trstu 1989 imao zapažen u predavanje jesu bili profesori sa raznih europskih sveučilišta.
A tu je ovaj napisao također da je prezentirati aerodrom Ponikve na Zlatiboru?! However bivši vojnik jugoslovenske narodne armije na aerodromu Lađevci između Čačka i Kraljeva, a to sam upravo ja, učio je tada da se gradi aerodrom Ponikve iznad Titova užice. Kad je NATO napao Srbiju u martu 1999 kad sam ja bio na šahovskom turniru na Bledu i padaju gusti snijeg odmah sam kao iskusni stručnjak za aerodromi u Srbiji zapamtio da je NATO gađao redom Batajnicu jesam dvije noći spavao jer sam odlično trčao cross u vojnim čizmama na 2 km, pa moj aerodrom Lađevci, zatim aerodrom Sjenica za koji sam mislio da je dobro skrivena 1.250 m nadmorske visine, gdje sam tajno boravio nekoliko sati kad se vršila razmjena straže s kombijem koje kretao iz Kraljeva preko Raške iz Novog Pazara, podoficir zabranio da se mene tamo vodi jer ja sam U***** ali ja sam bio hrabar. I zadnji aerodrom koje gađam bio upravo te Ponikve i znači to g***** navodno i to bilo visoko postavljena u brdima ali tamo nisam nikad bio jer se tek gradio.. ko da griješi Miu i ja ili greši Alen ili imamo čudo na čudima dva aerodroma koji se identična zovu Ponikve???

Sad sam dobio ideju kako da ja zaradim pod stare dane odmah ću se odbraniti i i obratiti predsedniku Crne gore Milo Đukanović i napisati da smo zajedno bili goli u đakuzi u hotelu habakuk Maribor 2007 godine te ponovo 2009 godine na najboljem ručku hotelskom u mom životu u hotelu Splendid Budva. Da sam ja a ne Alen sletio prvi na avion u Zagreb Sarajevo Tivat kapetan je bio Damir margeta a jadni Zdenko je morao prodavati avio karte na aerodromu Tivat zašto nisam dobro bio obučen pa mi jedna crnogorka pomagala i saveznoj on sam uspio napisat sedam karata i napraviti kašnjenje aviona od 15 minuta zbog moje sporosti. Još sam morao uzimati keš novac a uopće se ne sjećam ko je to valuta bila samo znam da sam strpao u jednu veliku kovertu novac i odvojiti od za Zagreb preko Sarajeva sa novcima.

Za aerodrom Split nemam nikakve šanse taj me vukša Novak jedan jedini moj kotira cijeli život iako sam i ja upravo ja jedan jedini prisustvo kad je on postao direktor zračne Luke Split. Totalno izgubljen smušen imao pojma o avijaciji biokemijski tehničar i sjedio je pred ureda ministra Ivice Mudrinić. Kad izašao van zajedno sa svojim zetom strašno jakim bankarom Antun kovačev šefica kabineta ministra Irena jolić mi je rekao pogledaj Zdenko ušao je kao kemijski tehničar a izašao je sad iz ureda kao glavni direktor aerodroma Split???

Taj lakša je dao novaca i novaca doktoru stanislavu pavlin u i očito alenu ali sam ja srećom imao Boška Matkovića i Tonči Pejović a tako da sam ja zaradio nekih 30.000 KN za svojih jadni život.

A kako vi uopće uspijete upoznati sve te ljude u Hrvatskoj kada ne poznajete osnove hrvatskog jezika?

Bili ste goli sa Djukanovicem u djakuziju? 🥹 Steta sto je Pride otkazan u Beogradu.

I da nije otkazan, ne bi ni došao jer ne bi bilo ni ručka i večere za džabe… A niti spavanje u hotelu sa doručkom!

Da!!!

Gospode Bože, “francuski” officer Crabtree-a je u odnosu na ovo čisti Voltaire… Ako smijem pitati, na kojem ste vi to jeziku u Trstu 1989. držali predavanje? Ako na ovom istom koji prakticirate ovdje na forumu, onda sam siguran da je bio “zapažen”…

Lepo, jos jedna moja ideja za clanak.
Inace, aerodrom se vec gradi, ne “trebao bi se graditi”. Nije ovo jos jedan Bihac ili Tteninje, vec ozbiljna privatna investicija.

Pardon, Trebinje.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!