zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Pronadjena Cessna kod Slunja – update

Jučer u 11:25 sati sa radara Hrvatske kontrole zračne plovidbe nestao je avion Cessna 182 koji je letio na 700 metara visine iznad Rakovice, između Plitvičkih jezera i Slunja. Avion je letio iz Splita za Njemačku. U avionu su bile četiri osobe.

Na mjesto nesreće su odmah upučeni pripadnici Gorske službe spašavanja sa dronovima, policije i K9 službe (psi tragači). U jednom momentu avion je trazilo preko 400 osoba.

Dio krila, rep i kabina su pronadjeni u 10:52 sata danas (ponedjeljak). Na koncu su na mjestu nesreće pronađena i mrtva tijela 4 osobe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

67 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Svi smo u transu

Koji sobar nastup!

*dobar

Sve što ste rekli je na mjestu, ali šteta što su vas zadržali samo 10-ak minuta. Općenito je sada kaos dole na tom području s poplavama i snažnim padalinama. Šteta što se pilot nije vratio ili barem pokušao zaobići oblak, ako nije bio spreman da prođe kroz njega. Nisam znao za Kordunski trougao i 6 drugih aviona.

Off-topic pitanje. Je li moguće u Kaštelima i Splitu napraviti neku zaštitu protiv ovakvih poplava? Bi li država trebala uložiti više u to? Ovo mi ipak djeluje malo previše, a nije prvi put da se dešava.

Dobra ti fotka u Vecernjem… 🙂

Ne vjerujem da niste primijetili😊

Zar nije jucer nestao, a ne danas?

Imate da je pao u 11, a pronadjen u 10:52

Odakle mu iz Genexa, s njima nije letio, vjerojatno je razmijenio s malom Nedeždom iz Bitole.

Da letio, pilotirao je Genexovim TU-134

U međuvremenu je prvobitna informacija o 4 mađarska državljana korigirana u tri njemačka i jednog hrvatskog. Sa FL24 let je maknut.

Istinski prenetocno

Prečudno bi bilo da je točno

Netočne informacije

Kako povoljno vrijeme? Idealno za uletjeti u oblak i izgubiti prostornu orijentaciju…

vi ste pilot pa znate nešto o kontroli lakih zrakoplova u lošim vremenskim uvjetima? Možete molim vas reći što ste vi to prošli da možete zaključivati o ovoj temi?

Nemojte tako.
Već je dokazao koliko puta i njegova biografija je lako dostupna na internetu.
Samo upišite Alen Šćuric u gugl i odmah Vam izbaci cijelu njegovu biografiju, počevši od skupljanja redova letenja JATa j Adrije 1988.

Gdje je relevantna da procitam, jer pun vas je web.

Okaitocin vam je porastao komentirajuci!

Ne. Stari lisac

Cak i za PPL morate proci deo instrumentalnog letenja, upravo zbog ovakvih situacija. I nigde nije navedeno da li je bio VFR, VFR over the top ili IFR let.

Sve zavisi kako je opremljen avion i kako je obučen pilot. Ako je VFR, onda ne smije ulaziti u takve rizike, jer mora poštovati vizielni kontakt sa zemljom. Ako je IFR (i avion i pilot), onda može ali pod uslovom da ne vladaju uslovi zaleđivanja. Neobučen pilot ima manje od minuta života nakon što uđe u gust oblak i bijelu ili sivu masu, jednostavno se pogubi i ne znabšta je gore a šta dolje. Najveći ubica malih aviona je: “Moram stići na vrijeme!”

Moguće je uletjet i poput guske u maglu

Dozvoljava li ovaj portal off topic?

Boze koliko krivih podataka. Dok se avion ne pronade nije se srusio nego nestao, nacionalnost putnika nije potvrdena a vrijeme je bilo lose. Dajte malo pazite sto pisete!

GSS je to demantirao i obrisao tu objavu, dakle nula bodova.

Nacionalnost putnika nije potvrđena nego se o njoj nagađa, dakle nula bodova.

Po kojim paramaterima je vrijeme bilo u redu? METAR i TAF u to vrijeme nikako nisu bili ok za ovaj tip zrakoplova, dakle nula bodova.

Pa da vas zanima, pratili bi što se događa

Istinski prečudno, pa nije Nin u Kninu

Pa da, pratite iz Nina, nemate puno vremena, ali morate drzati opcu informiranost vlastite licnosti. Ipak ste ocekivali par desetaka poziva novinskih kuca i kucica za komentar relevantne zrakoprazne situacije!

Na predhodni komentar iznad citiram “Po kojim paramaterima je vrijeme bilo u redu? METAR i TAF u to vrijeme nikako nisu bili ok za ovaj tip zrakoplova, dakle nula bodova.”

Na osnovu cega su METAR i TAF relevantni za ovaj slucaj? TAF je prognoza za aerodrom, a ne za rutu. Dakle alo postoji VFR route forecast mozete nju koristiti, a ako ne onfa uzmete SIGMET, GFA, Upper and lower air analysis etc i sto je uvek najbolje, a to u Splitu bi trebalo da postoji, odete na breafing

Nisam u struci ali me zanima tko zna da odgovori čemu služi kontrola leta ako dopusti da ovakav tip aviona uleti u maglu na maloj visini?

Hoćete reći HLZP je vidjela da avion ide u pogibelj, predpostavljali su da ima IFR i pustili su da avion zadrži smjer kretanja u maglu. Nisu se usudili pitati: Kako letite samo vizalno ili imate IFR? Mogu konstatirati jadna je ta procedura ako je takva i preskupa za nikakvu uslugu.

HKZP lapsus

Osnovna zadaća kontrole leta je separacija prometa. I to ne u svakom zračnom prostoru koji se različito klasificiraju da ne ulazimo dublje u tematiku. Guglajte ako vas zanima class A, B, C, D… Znači da se dva ili više aviona ne zabubaju jedan u drugi. Za sve ostalo tu je pilot. Ako je i prijavio VFR plan leta kontrolor nije dužan znati kakvo je vrijeme. Iako bi mislim trebo provjeriti kakvo je vrijeme u njegovom sektoru putem karata kojima se i pilot informira pa kada vidi VFR plan leta obavijestiti pilota o vremenu na ruti tek tolko da bude proaktivan. Ali opet velim zakonski ne odgovara pa sve više od razdvajanja je ono sta cini dobrog od odlicnog kontrolora jer svi mozemo na neki nacin doprinijeti sigurnosti u zracnom prometu.
Avion ne moze nemati ili imati IFR. IFR su instrument flight rules odnosno pravila letenja baizrana na instrumentima, avion moze ili ne mora biti opremljen opremom za instrumentalno letenje, kao sto pilot moze ili ne mora biti osposobljen za isto. Pilot moze usred leta ako zeli i ako ima sve uvjete preci sa VFR na IFR pa onda isto i traziti od kontrole.

Upravo tako.
Pilot je uvek odgovoran za sve, do kontrole je da omogući separaciju saobracaja. Pilot ima pravo da odbije instrukciju kontrolora ako ta instrukcija dovodi u pitanje sigurnost letenja.
Do pilota je da file a flight plan, i ako je VFR na pilotu je da odradi taj plan u uslovima vizuelnog letenja uključujući da aerodrom i alternativa imaju pogodne uslove za letenje u vizuelnim uslovima leta, sto znaci kontakt sa zemljom celom dužinom leta.
Pilot može zahtevati VFR over top na ruti, pod uslovom da aerodrom na koji sleće ima VFR uslove u predvidjenom vremenskom periodu za sletanje i za to se dobija odobrenje kontrole leta.

Većina aerodroma ima meteo stanicu i možete zahtevati da vam metereolog proveri/ prodiskutuje prognozu na ruti.

Pilot tokom leta može od kontrole da file IFR plan dok je u vazduhu, ako ima trening i avion je opremljen za IFR, a takodje i da ga otkaze. To rade i veliki putnički avioni na prilazu ka aerodromima često kada na finalu sleću vizuelno.

Ako se desi da ste u VFR uslovima, i da uletite u nepredvidjene meteo uslove, kontrola vam može dati vektore ka alternativama , može pomoći oko separacije minimum safe altitude itd.
Verujte u svim uslovima kontrolori su extra par očiju i ušiju bez obzira sto ne sede pored vas, i svi piloti imaju veliki respekt prema njima, čak i kada imaju loš dan

Slazem se sa svime osim ovime:
Pilot tokom leta može od kontrole da file IFR plan dok je u vazduhu, ako ima trening i avion je opremljen za IFR, a takodje i da ga otkaze. To rade i veliki putnički avioni na prilazu ka aerodromima često kada na finalu sleću vizuelno.
Ne otkazuje se IFR samo se radi vizualni prilaz ili vizualni departure. Da se otkaze IFR mora se traziti izricito od kontrole. I onda ti on veli u npr. 14:53 cancelled IFR. To se skoro nikad ne radi, ali ima i toga u jako specifičnim slučajevima

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!