zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Smiješne izjave političara i stručnjaka regije

U ovo novogodišnje vrijeme uvijek sam pisao lagane teme koje su „razveseljavale“ čitateljstvo. Pa ću ovo nastaviti i u ova preteška vremena Covida-19.

Moj najdraži intelektualac, Albert Einstein, rekao je jednu od najmudrijih izjava svih vremena: „Samo su svije stvari beskonačne ljudska glupost i svemir, samo za svemir nisam siguran“. U tom kontekstu političari i razno-razni stručnjaci i kvazistručnjaci u regiji su u proteklih deset godina od kada se intenzivno bavim zrakoplovstvom izjavili brdo gluposti. Neki iz neznanja, neki iz totalnog diletantizma, nekima je pobjeglo, a neki iz političkih razloga. No, sve su to bile manje ili veće gluposti. Neke su bile simpatične gluparije koje su nas nasmijale, a neke su bile epske gluposti u kojima se istinski pitate ima li autor kvocijent inteligencije veći od jednostanične amebe.

foto: Air Serbia

 

Vučić šampion u regiji

Apsolutni šampion u regiji je bivši premijer, a sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Osoba koja je pretjerano mnogo involvirana u zrakoplovstvo svoje zemlje, a posebno projekt Air Serbia, je u pretjerivanju tog projekta izrekao niz nonsensa kako bi svojoj javnosti prezentirao uspješnost ovog projekta, te njegovu važnost za zemlju. Vučić je Air Serbiu doživio kao osobni promotivni projekt i projekt koji najbolje ocrtava uspješnost Srbije, pritom zaobilazi temu enormne investicije novaca u projekt, ali zato svaki potez predimenzionira i pritom namjerno ili slučajno pretjeruje.

Pa je tako Vučić pri pokretanju letova Air Serbie za SAD, što stvarno jest velik iskorak za Srbiju, rekao „Air Serbia jedina ima letove za SAD na Balkanu“. Pritom je Vučić zaboravio da su na Balkanu i Istanbul koji ima ogroman broj letova za SAD (Atlanta, Boston, Chicago, Houston, Los Angeles, Miami, Newark, New York, San Francisco, Washington), ali i Atena iz koje za SAD leti nekoliko kompanija na čak 5 linija (American za Chicago i Philadephiu, Delta za New York, United za Newark i Emirates za Newark).

Izjavio je Vučić u početku projekta Air Serbie da je Air Serbia po broju putnika veća od svih aviokompanija regije zajedno. U to vrijeme u regiji su letjeli Croatia Airlines, Adria Airways, Montenegro Airlines, Trade Air i B&H Airlines. Air Serbija je u tom momentu imala tek 1/3 prometa regije, te nije bila ni blizu 1/2 prometa, čak i kad se izuzmu kompanije koje su u to vrijeme imale baze u regiji (Wizz Air i Ryanair). Čak štoviše Air Serbia je imala samo 25% više putnika nego Croatia Airlines u tom momentu.

Ipak najveći Vučićev zrakoplovni biser bio je kada je rekao američkom veleposlaniku (ambasadoru) prilikom prvog leta Air Serbie za New York sa A330-200: „Air Serbiji treba Boeing 747, kad bi nam ga prodali po povoljnoj cijeni“. O bože. Ne da Air Serbia ne može napuniti 747 ili 777, ona ne bi mogla napuniti niti A350, 787-9, A330-300, a u dobrom dijelu godine ima problema i sa punjenjem najmanjeg A330-200. Uz to u to vrijeme svi su iz flota izbacivali prevelike i neisplative 747, više ga nitko nije naručivao, projekt je već bio pred zatvaranjem.

Hvalio je Vučić i Aerodrom Beograd preko svake razumne mjere. Pa je izjavio da je Beograd najveća zračna luka Balkana, iako je tada bio tek 6. zračna luka Balkana, a ispred njega su bili Istanbul Ataturk, Atena, Istanbul Sabiha, Solun (Thessaloniki) i Heraklion, a već iduće godine su ga preskočili Sofija i Rhodes, pa je Beograd pao na 8. mjesto na Balkanu.

Jednako tako Vučić je izjavio da će novi beogradski kontrolni toranj biti 10. najveći na svijetu. Beogradski kontrolni toranj biti će visok 75 metara. Najviši kontrolni toranj na svijetu je Jeddah (136 metara). Slijedi Kuala Lumpur istočni toranj (134 metara), pa novi toranj u Bangkoku (132), pa drugi (zapadni) toranj u Kuala Lumpuru (130), Atlanta (121), Tokyo International (116), Guangzhou (111), Cairo (110), Abu Dhabi (109), deseti je najviši europski toranj u Beču (109). Jedanaesti je Indianapolis (106), pa Orlando (105). Deseci kontrolnih tornjeva je viših od novog beogradskog, no to svejedno nije spriječilo Vučića da provali ovu glupost.

Vučić je nekoliko puta izjavio da Aerodrom Beograd treba ići u koncesiju zato što Srbija nema dovoljno stručnjaka da ga vodi. No, samo godinu dana kasnije Vučić je tvrdio da država treba preuzeti Aerodrom Niš kako bi ga vodili njeni stručnjaci. Jel to Srbija u godinu dana stvorila stručnjake, ili je Niš manje bitan za Srbiju pa ga mogu voditi nestručnjaci?

Kada je Vučić najavio veliku promotivnu akciju za dovođenje kineskih turista u Srbiju, uz otvaranje dva tjedna leta Hainana iz Pakinga preko Praga za Beograd i ukidanje viza za kineske državljane, najavio je da će te godine u Srbiju doći između 400.000 i 600.000 kineskih turista. Istina, to bi moralo povećati hotelske kapacitete beograda za bar 100%, a bogami i kapacitete aviokompanija nekoliko puta da se dovezu svi ti kineski turisti. No, to nije priječilo Vučića da izjavi takav biser. Istina je bila naravno, bitno drugačija i te godine u Srbiju je došlo manje od 1/10 Vučićevog broja. Čak ni dvije godine kasnije (2019.), najuspješnije godine po broju kineskih turista, brojka nije prešla 145.000 turista, 4 puta manje od Vučićeve procjene. Provalio, dokazalo se potpuno drugačije, no svejedno nikom ništa. Kad se radi o Vučiću ljudi imaju memoriju zlatne ribice.

foto: Croatia Airlines

 

Konkurencija zrakoplovnih gluposti u regiji je značajna

No i ostali u regiji nisu ostali „dužni“ Vučiću, pa se čovjek iskreno pita natječu li se oni to u razini blentavih zrakoplovnih izjava.

Carl Rouge, direktor VLM Airlinesa osim bajkovitih izjava o desecima aviona koje će bazirati u Mariboru, uključujući i širokotrupce izjavio je „Otvorit ćemo liniju Maribor-Zagreb“. Liniju za aerodrome koji su udaljeni samo 86 kilometara zrakom, 117 kilometara autoputom za što treba manje od sat vremena vožnje. Bilo bi to vrlo „inovativno“ u zrakoplovstvu. Ovakvi stručnjaci su napravili to da je VLM u samo godinu dana bankrotirao i prekinuo sve operacije.

Direktor Aerodroma Banja Luka je bez imalo problema izjavio stručno mišljenje „Nama ne trebaju te jadni mali Low Cost prijevoznici poput Wizz Aira i Ryanaira“. Ovo ne pokazuje samo prepotenciju tadanjeg direktora Aerodroma Banja Luka, nego pokazuje i flagrantno neznanja kada se takve gigante proglasi jadnima i malima. Ryanair je već tada bio na putu da preuzme 1. mjesto zrakoplovstva Europe od Lufthanse. Vrlo brzo je nova uprava Aerodroma Banja Luka ipak shvatila da neće imati više od 20.000 putnika uz takvu politiku, pa su napravili deal sa Ryanairom i povećali promet na 150.000 putnika.

Na sastanku sa tadašnjim ministrom prometa Hrvatske Sinišom Hajdaš Dončićem šokirale su me njegove tri izjave koje su zorno pokazale koliko ministar malo zna o zračnom prometu. Prvo je rekao da oni za Bruxelles lete sa onim avionima što imaju ventilatore (Dash 8-400). Potom da je nedavno bankrotirala mađarska zrakoplovna kompanija te je flegma pitao „kako joj je ono bilo ime?“. I na kraju je izjavio da Croatia Airlines pripada istoj asocijaciji kao i Lufthansa, no da joj ne zna ime, ali da „smo i mi tu unutra, zar ne?“.

No, njegova indolencija je ništa prema mega-biserima koje je izjavila njegova srpska kolegica dr.Zorana Mihajlović. Ova napadno plava i vrlo blagoglagoljiva ministrica provalila je toliko bisera u zračnom prometu da bi joj trebalo posvetiti jedan poseban članak. No, zadržimo se na onim najvećim. Ministrica je uzburkala javnost kada je izjavila da bi trebalo produžiti liniju Beograd-New York prema Mexico Cityu. Prvo, linija za Mexico City sa 1. stop? Uz to stop u 3.356 km sjevernijem New Yorku, ta bi linija istinski žderala tonu novaca. Konačno koji putnici bi to letjeli između Beograda i Mexico Citya?

Potom je ministrica bez imalo problema i ikakvih racionalnih kalkulacija izračunala da će Aerodrom Morava (Kraljevo) do kraja godine 2019. imati 20.000 putnika. Isto se naravno nije desilo ni blizu. Ni par mjeseci nakon otvaranja nije bilo komercijalno zainteresiranih prijevoznika. Da bi spasila obraz srpska vlada je odlučila dati 11.066 EUR po rotaciji za Beč i 12.228 EUR po rotaciji za Solun. Ipak brojka je bila svjetlosnim godinama daleko od 20.000 putnika u 2019. Obećala je ministrica Mihailović u 2020. 150-200.000 putnika iz Morave. Kako pobogu sa prosječno 4,5 tjednih letova sa ATR-72? I da svi letovi budu 100% popunjeni, maksimalno je moguće 30.000 putnika. Tko je to trebao akumulirati dodatnih 170.000 putnika, kako i kojim avionima i linijama?

No, to nije smetalo ministricu da obeća kako će u Trebinju napraviti aerodrom u samo godinu dana (do kraja 2021) i da će biti profitabilan. Majko mila. Obećala je ona i da će aerodrom u prvoj godini imati 50.000 putnika. Bojim se da ministrica ima neke čudne analitičare u timu.

Sadašnji CEO Croatie Airlines Jasmin Bajić izjavio je: „Koronavirus nije puno naškodio Croatiji“. Samo par mjeseci kasnije kompanija je dobila interventnih 11 milijuna EUR radi štete koju je Covid-19 napravio u prvih tri mjeseca.

Ipak najsmješniji događaj u povijesti regionalnog zrakoplovstva je bio kada je Jasmin Bajić nakon pitanja lokalne novinarke u Dubrovniku, pokušao odgovoriti, pa krenuo zamuckivati, a onda doslovce pobjegao od kamere.

Daliboraka Pejović CEO Montenegra malo se zaigrala, pa je po onome „vidjela žaba da konja potkivaju, pa je i ona digla nogu“ flegmatično rekla da regionalni lider neće biti ni Air Serbia, ni Croatia, ni Adria nego Montenegro Airlines, te time ozbiljno nasmijala strukovnu javnost.

Pomoćnik ministrice prometa Srbije Zoran Ilić je izjavio „ne postoji ni jedan aerodrom u svijetu koji je dobar a da se nije pomogao privatnim kapitalom“. Bit će sa su aerodromi koji su u državnom vlasništvu poput Madrida, Stockholma, Dublina, Helsinkija, Osla, Varšave, Barcelone, Bukurešta… vrlo loši aerodromi. Samo to još sami ne znaju, a i brojke njihova prometa, financija i broja putnika su vjerojatno lažirane, jer eto gospodin Ilić zna drugačiju istinu.

Omer Kulić, savjetnik za civilnu zračnu plovidbu Ministarstva prometa BiH je 2013. izjavio: „Neće Etihad povećati broj putnika u Air Serbiji, jer koliko putnika u Srbiji ima, ima, nema se to odakle povećati, a neće ni Air Serbia ući na tržište Hrvatske“. Eto, stručnjačen baš se nije povećao broj putnika u Air Serbiji, a i Air Serbia nije ušla na hrvatsko tržište osim na 6 od 8 aerodroma. Nastavlja Kulić: „Neće propasti male kompanije regije poput Montenegra, Adrije i B&H Airlinesa“. G. Kulić, sve tri su bankrotirale. E blago zemlji koja ovakvog savjetnika za civilno zrakoplovstvo ima.

I na kraju dvije izjave Saše Vlaisavljevića bivšeg direktora Aerodroma Beograd. Prva je u XII/2016 kada je Vlaisavljević izjavio: „Beograd je identificirao Budimpeštu, Sofiju i Solun kao svoje glavne konkurente u regiji u idućim godinama, a više ne vidi Zagreb i Sarajevo kao glavne rivale“. Samo 9 mjeseci kasnije, u IX/2017 Vlaisavljević konstatira: „Beograd je indentificirao Zagreb i Budimpeštu kao glavne rivale Beogradu u long-haul letovima“.

Hajde, neka, ali druga iz početka 2018. je vrh: “Do 2023. Aerodrom Beograd će imati 15 milijuna putnika“. U usporedbi sa 2017. bio bi to rast od „samo“ 200% u 5 godina. 2019. Beograd je nakon dvije godine narastao samo 15,2%. U idućih tri godine trebao je narasti još samo 185%. Vrlo i nadasve realno.

50 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Koji lik je ovaj Vučić. A i njegovi poltroni Mihajlović i Ilić. Oni imaju preko pola svih bisera regije. Majko mila.

Da, zapravo strašno, kaj ne?

Vucic nije vozd nego moderan politicak, a vi ga samo mrzite jer je upsesan.

Ako uzmemo da Balkanski poluotok kao geografski pojam ne postoji, a Balkan kao politicki pojam je fluidan, neke od Vucicevih izjava skoro pa mogu proci. Skoro.

A bome ni Sabiha, ni Rodos, a pogotovo Heraklion, nisu na Balkanu, kako god se uzme.

Ali prekrasna i nadasve edukativna kolekcija o tome tko si umislja da vlada nama (a ne za nas). Ove Hajdas-Donciceve izjave ulijevaju jezu.

Svi znamo što je to Balkan, a zna to i Vučić. Hajdaš-Dončić je pajac, ali među svim ovim biserima njegovi su još i najmanji.

@Alen bez zelje da povedem diskusiju dalje u tom smjeru (a siguran sam da bi se moglo diskutirati satima) – ne slazem se sa komentarom gore da svi znamo sto Balkan jest. Cak i uvod na engleskoj wikipedia stranici Balkanu, koliko god wikipedia biila nepouzdana, ne moze jasno odrediti sto je to Balkan, i prilicno je dobra pocetna tocka za razumijevanje ‘problematike’.

Sto se tice Hajdas-Doncica, njegovi biseri jesu manji od nekih drugih, ali njegova pozicija glavnog operativca za promet neke drzave ih multiplicira x1000. Zamislimo da Vucic kao premijer/predsjednik Srbije ima takvog nekog za savjetnika po pitanu prometa (sto bi naravno bila i njegova greska) – bi li bilo zacudjujuce da onda on izlazi u javnost s izjavama s kakvima izlazi? Vucic eto barem zna da postoji B747, iako mu ocito nije bas jasno sto taj zrakopov jest, ali ja se zbilja pitam zna li Doncic sto je to uopce Boeing. I kako nakon toga uopce pomisliti da RH ima ikakvu stategiju razvoja prometa, ne samo zracnog?

Što vas nije sramota tako protiv predsednika Vučića govorit? Sramota!

Ček, ček, Vučić je izjavio da
– Air Serbia ima jedina letove na Balkanu
– Air Serbia ima više putnika nego sve ostale kompanije regije zajedno
– Air Serbia želi kupiti Boeing 747
– je Beograd najveća zračna luka Balkana
– će Beograd imati 10. najveći kontrolni toranj na svijetu
– nema stručnjaka za Aerodrom Beograd, ali ima za Niš
– će u Srbiju u godinu dana doći 600.000 kineskih turista

I Vi kažete da je sramota što je Alen objavio njegove bisere, ali nije sramota to što je on izjavio? Pa čovjek mora stvarno biti zaluđen likom i dijelom velikog vođe da tako što izjavi.

Vidim da kreću polemike u komentarima. I u Hrvatskoj i isto tako u Srbiji dolazi do ovih izjava. Vučić je napravio ”sanaderizaciju” i radi sta hoće. Poenta svega je da je sve svuda uništeno od privrede do kulture od Triglava do Vardara!

Alene a Vasa izjava da je dolaza Emiratesa u Zagreb veci projekt cak i od cjelokupne Air Serbije???

Ni blizo nije ni bio a kamoli ostao

Mozda ali ne u ovom Univerzumu. I dalje je neshvatljiva ova izjava.
Bilo bi zaista zanimljivo procitati tu elaboraciju.

Toliko je to veliki događaj bio da je vrlo brzo postao sezonski, pa sad Zagreb uopšte nema vezu sa Dubai. Air Serbia i dalje leti. Apsolutno važniji događaj naravno jer analitičar tako kaže.

Vlada CG je blentava. Ovi svi ostali su smijesni. Jedini je Alen pametan.

Gospodine Alene
Već godinama vas pratim na raznim medijima vezano za civilno zrakoplovstvo. Uvjek ste imali iscrpne i pokazalo se veoma točne analize. Gdje su mnogi drugi visoko rangirani menageri u raznim evropskim tvrtkama griješili vi ste bili pa skoro uvjek u pravu. Zato me interesuje jedna stvar. Kao vrstan poznavalac civilnoga zrakoplovstva žao mi je da ne iskoristite vaše sposobnosti i sami napravite nešto. Recimo da nadjte investitora i napravite nešto kao RyanAir 2. Mislim da vam to ne bi bilo teško uz svu stručnost koju imate. Tako bi ste zasigurno zaslužili i bitno veću materijalnu korist ali i poštovanje pa nebi morali da se zamlaćujete sa nama obicnim zrakoplovnim entuzijastima. Tako bi ste pokazali i svim našim i vašim političarima kako se vodi jedna uspješna zrakoplovna tvrtka. Znači nebiste više bili gledalac na tribinama nego sam izbornik i djelatnik na terenu.
Puno srece u daljem radu, Dragan M.

Šteta je da ti briljantno znanje ne bude iskorišteno i da recimo od CA napravite giganta svijetskih razmjera ili da preporodite aerodrom Zagreb e to je šteta! A koga briga šta vi sve imate, to ovde nikoga ne interesuje.

Vučićeve izjave niti treba prenositi, niti uzimait za ozbiljno. Svako sa gram mozga u Srbiji to zna

Ljudima koji, nazalost, i dalje zive u Srbiji nisu nimalo 🙁

Njegove izjave odavno nisu zabavne, već su odraz jednog ludila

zato što niko normalan ne obraća pažnju na to

Nikad ne znam da li bi se smijao našim političarima ili plakao.
Lako mi je pročitati npr srpsku štampu pa se smijati, no onda slične stvari pročitam u svom dvorištu pa mi više nije tako smiješno kad vidim da mi slični takvi rade o glavi.

A meni je tako slatko procitati hrvatski tisak. Bas mi uz jutarnju kaficu nabaci osmeh na lice svojom “objektivnoscu”.

Vi bas uvek i samo protiv Srbije. Sada ste se napenalili ni vise ni manje nego na predsednika Vucica. Sramota da vas je i sramota. Pa sve Vucic, Mihailovicka, Ilic, Banja Luka, Vlaisavljevic. Bas se vidi da niste realni i da ste srbomrzac.

Pa sve što je Alen napisao su dotični izjavili.
Ako razmislite, čak i iz vašeg položaja – treba ga pohvaliti jer citira uzvišene izjave velikog vođe. Ipak su to najmudrije riječi koje čovječanstvo može izroditi.

Max je vec dokazao stav prema Srbima kad je izjavio da su oni krivi za Montenegro airlines i da je sve to zavjera Air Serbije.

Ajme kojih glupsti su se napričali ovi “stručnjaci” i političari. Alen svaka čast da ste sve to prikupili.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!