zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Dubai planira premjestiti aerodrom

Vlada Dubaia je odobrila investiciju od 35 milijardi USD za izgradnju pet terminala na drugom aerodromu Dubia Al Maktoum International, poznatiji kao Dubai World Central. Aerodrom će imati kapacitet od 260 milijuna putnika i biti će najveći aerodrom na svijetu. Aerodrom će imati nevjerojatnih 400 gateova, pet paralelnih uzletno-sletnih staza, automatski people mover, te integrirani sustav cesta, metroa i transporta do grada.

Istim Dubai planira u idućih 10 godina prebaciti promet sa Dubai Internationala na Dubai World Central. Danas na aerodrom slijeće 15 kompanija, prvenstveno LCC. No, aerodrom ima 16 cargo kompanija koje zajedno imaju 85 cargo linija.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Dubai Al Maktoum

 

34 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Alene mislim čak da je največi problem DXB samo dvije piste. Svaki dan 24h, 365 dana opterećene A380 grdosijama. Nisam siguran koliko često ali znam da svako par godina jedna se pista mora zatvoriti na 45 dana. Radi potpune obnove. Trganja starog i stavljanje potpuno novog Asfalta. Za to vrijeme radi samo jedna pista i to je na kraju tri mjeseca na samo jednoj pisti. Nije kao npr.Heathrow da ne radi po noči pa da onda građevinske firme mogu u Sekcijama. Kroz određeni vremenski period obnavljati segment po segment. Bez da se to odražava na Šedulu. Da je još jedna pista napravljena dok Kvartovi nisu nikli Okolo Aerodroma. DXB bi mogao još malo duže vremena funkcionirati sasvim solidno. I sada kada radi na dvije piste za vrijeme vršnog opterećenja Avioni nekada i po sat vremena kruže dok ne dobiju svoj red za slijetanje.
Veliki pozdrav i hvala na članku.

Žešća megalomanija koja će kad tad propasti. I AUH i Dubai da imaju tolike terminalčine u toliko malom razmaku dugoročno nema smisla. Trebali su zajednički uložiti u jedan ovoliki terminal a ne raditi ovo što rade.

Na pola puta, 70 km brzom železnicom pređe se za manje od pola sata.

Jeste da je pustinja i ravna. Ali za brzu željeznicu 300-320kmh a tek 350kmh brzine to su milijarde. I minimum desetljeće pa i više do realizacije. Vidite tri projekta brze željeznice koja su trenutno u Izgradnji-Planiranju na Zapadu. Kako Nikako ne NAPREDUJU. Kalifornijska SFO-LA, Texas Central Heuston-Dallas nisu ga niti počeli. I notorni HS2 u Britaniji biti će izgrađeno samo 220 km duljine i brzine 330 kmh. Samo od Londona do Birminghama vlakovi dalje do Glasgowa i Edinburgha če ič po staroj pruzi MAX 200kmh. Drugu fazu su otkazali baš zato što su troškovi Astronomski i ovih 220 kilometara neče završit do 2033 ako i tada. Sa Tvrdim naglaskom da je Teksas i Uk skoro sve relativno ravno i nije toliko zahtijevao baš kao i UAE ali svejedno od toga neče biti ništa. Bit če vjerojatno u jednom trenu 160-180-200kmh ali Velike brzine. Ne NE.
Veliki pozdrav.

Koliko znam, već se radi na putničkom servisu Eihad rail- za 200 km/h. Više ni ne treba, gradovi su blizu, veća brzina premalo skraćuje putovanje da bi opravdala visoke troškove. Ja sam pre neku godinu putovao autobusom, od tržnog centra Ibn Batuta – to je baš na stranu Dubaija ka novom aerodromu.

Do 200 kmh se željeznica ne može nikako smatrati brzom. Norma na razini svijeta je 200-250-280kmh možemo reči Brza.
Vlakovi Velikih Brzina je Norma 300-320kmh u Europi trenutno. Izvan Europe Kina 350-380kmh. I upravu ste da ne treba više od 200kmh. Ali tu treba jasno naglasiti da se koristi postojeća mreža koja je nadograđena do 200kmh. Što će te priznat nije poseban poduhvat. A naročito jer se usluga dijeli sa veoma teškim teretnim vlakovima. Znam da Etihad ima Američke EMD Sd70Ace Dizelke koje su 180 tona teške. Vuku veoma teške teretnjake. U Europi se s tim ništa ne može poredit Vectron i Traxx ne prelaze 100 tona. U Americi Amtrak kada koristi mrežu Teretnu BNSF-a ili Union Pacifica. Putnički vlakovi su notorni u kašnjenju iako Hladno i na Papiru mogu postići 180kmh sa Siemens Chargerom. Tako da teretnjaci i putnički vlakovi na istoj mreži to je Jednostavno. Ne spojivo za veće brzine.

I još jedan primjer. DB je kupio ICE 4 230-250kmh maksimalne brzine. Također uskoro stiže Talgo ICE L max 230kmh. Umjesto ICE 3 NEO 300+ kmh. (Mogli su naručiti sve da bude ICE 3 NEO). Ali su kupovali Namjenski. Sukladno Dinamici određenog Koridora.

NS Nizozemski ICNG max 200kmh. Te recimo još NTV Italo ima Alstomov AGV koji je serijski pravljen za 350kmh ali u Italiji vozi max 300kmh. A druga tranša vlakova je bio Pendolino max 250 kmh. Da povučem ovu paralelu Nijemci su shvatili da ne trebaju brži vlakovi od ovih koje sam rekao zbog ogromnog broja zaustavljanja i korištenja iste mreže regionalnih i teretnih vlakova. Naravno ICE 3 NEO če se većinom koristiti na Brzim koridorima 300+. I to su sve Intercity Vlakovi.

Nizozemci sa ICNG su također zaključili da je sasvim dovoljno 200 kmh iz istog razloga. I to je više Regionalni VLAK. Danski DSB je slične vlakove Alstom Coradia naručio kao ICNG.

Italo je kupio AGV više radi promocije dok se nisu “Probili” na tržištu. I shvatili su da je samo skupa Igračka čak i za SNCF koji bira TGV Duplex i sad potpuno novi Avelia Horizon. U drugoj tranši su kupili poboljšani Pendolino koji sa svojih 250kmh na postoječoj mreži sasvim fino služi.

I nadam se da se ne ljutite. Mislim da ste iz Srbije. Komercijalne koridore koji su ponajviše za regionalne i teretne vlakove MIX. Kakav je ovaj vaš koridor Beograd-Budimpešta. Graditi za 200kmh je čisto bacanje novaca. Namjenski je izgraditi ga i održavat za 160 kmh. To je svjetska norma. Teretnjaci če ga dovest do deficita i deformacija. A samim tim če i brzina biti smanjena zbog sigurnosti.

Na našim prostorima uvijek je postojao Kompleks Disproporcije. Namjene i Norme. Naj Eklatantniji vam je primjer u Hrvatskoj Pelješki MOST i Rafali. I još jedan primjer takve “Prakse” biti će Beogradski Metro (Teški). U čemu je problem da se napravi Laki. Kao u Tel Avivu recimo. Al uvijek razdužim.
Veliki pozdrav.

nijedan grad velicine bg-a nema laki metro, beograd je to prerastao. s druge strane notorna je glupost graditi laki metro u TLV koji je 3x veci od beograda (grad beograd je ogroman, i manji kao urbana cjelina od zvanicne statistike, a tlv je vrlo mali kao zvanicni grad (slicno americkim gradovima) ali kao urbano podrucje i do 6-7 puta veci.

Ima Gospodine itekako ima. Keln,Dizeldorf,Hanover,Antwerpen,Brisel,Amsterdam pojedine linije. London DLR i Kopenhagen pa i Oslo recimo. (Koriste se vrlo lagane garniture ali su se mogli koristiti i tramvaji) te u nekim gradovima Metro i Tramvaj dijele isti Kolosijek. A Tel Aviv ja njihove ljude nebih potcjenjivao niti najmanje. Nije nikakva Glupost več Logična stvar. Prigradski vlakovi Aškelon-Ašdod,Berševa. Centar Ayalon avenije(Tel Aviva). Pa do Nahariye, također Ben Gurion Aerodrom te čvor prema Jeruzalemu Stanica Izak Navon u samom centru grada. I to će se sve ukomponirati sa Lakim Metro u Tel Avivu. I još jedan grad koji ima Teški Metro ali samo dvije linije i prvenstveno je građen kao Dodatak Transfer prigradskih Vlakova Sydney. Nije ga imao desetljećima a Beograd se s njim nikako ne može porediti. Isto tako Pariz središnja Periferija mogao se graditi DLR kao u Londonu recimo ili slično kao Kopenhagen. Ali pravo riješenje su Tramvaji koji grade sve više i više i može se da je u okvirima Lakog Metroa. Također Berlin,Los Angeles pa i San Francisco. Moglo bi se reći s obzirom na dinamiku mreže da je jedan oblik Lakog Metroa. Evo jedno pitanje. Pod koji normativ bi stavili liniju broj jedan Metroa Budimpešta. Te sustav BHEV također Budimpešta. To bi volio da znam pod koju Rubriku spada. Tako da nije nikakva “Glupost”.
Veliki pozdrav.

I uvijek nadodam naknadno. Isto norma MAX osovinskog opterećenja Podvozija za Brze koridore je 17 tona. S razlogom. Tako da Mix sa Teretnjacima ne dolazi u obzir.

graditi u kaliforniji i britaniji je nebo i zemlja u odnosu na emirate. finansiranje je nocna mora, imovinsko-pravni odnosi isto, cijene rada nebu pod oblake – u kaliforniji ne mozete sagraditi supu bez godinu dana cekanja na razne provjere. ne mozete porediti to s emiratima. u spaniji, npr, je to rijeseno puno bolje i gradi se konstantno iako je na zapadu, a ako cete ista porediti s UAE to je kina i ludacka ekspanzija zeljeznica. no to ne znaci da je pametno graditi jedan aerodrom usred pustinje daleko od centara stanovnistva i infrastrukture.

Kako god neće se graditi niti ima smisla. A vlakovi koje Pojedinci smatraju brzom željeznicom.I uporno to ponavljaju da jest. To nisu. Maksimalna brzina od 200 kmh nije brza željeznica Točka!!!! A kamoli ona velikih brzina 300-320kmh+. I koja dijeli potpuno standardnu mrežu cjelokupnu s vrlo teškim teretnim vlakovima. Dizel-Električna garnitura do 200kmh. Je najobičnija garnitura kao i svaka druga i u praksi rijetko kad u službi prelazi 180kmh a kamoli da vozi cijelo vrijeme 200kmh. Tako da te teze nikako ne stoje!!!! Upravu ste za Španjolsku i Francuska je isto TOP stvar što se tiče brže Željeznice u Europi. A Imovinsko-Pravni odnosi su u Americi bili razlog “Spora” i oko proširanja Autocesta ne samo Željeznice. Oko Infrastrukture su Svjetlosnim godinama za Europom,Južnom Koreom,Tajvanom,Japanom pa I Kinom a u Željeznicama čak i Indijom. Nisu sposobni probit dva tunela ispod Rijeke Hudson koji sa prilazom ne prelaze deset kilometara. Da bi spojili Sjeverno-Istočni Amtrakov Koridor sa PENN Stanicom i povećali kapacitet. Stari Tunel star 113. godina je u Katastrofalnom stanju i njega Nestignu renovirat dok se ovaj ne završi. A pod zemljom i na postojećim priključcima Željeznice ne postoje Imovinsko-Pravne Zavrzlame. A da ne govorim Freking,Plinovodi,Naftovodi. Npr Keystone od Alberte do Teksasa. Koji svako malo Popuca i zagadi Hektare “Tuđe” zemlje i podzemnih voda. Potpuno se realizirao. Samo eto nekim čudom. Bez ovih “Prepreka”.
Veliki pozdrav.

Pa da, na pola puta između Abu Dhabija i Dubaia imati jednu veliku zračnu luku i željeznicu do svakog od gradova, kao da je 70km brze željeznice (prema svakom od gradova) neki problem, sa njihovom lovom.
Ovako će imati odličnu ali napuštenu zračnu u Dubaiu (postojeći DXB), imat će novu megalomansku koja se planira a teško će ikad imati blizu 200mil bez obzira na njihove ambicije, i imaju već super novu u AUH koja nikad neće ostvariti max kapacitete i potencijal jer jednostavno Etihad nema tolike kapacitete ni mogućnosti. Strategija nula, megalomanija na max.

Ne zaboravimo da je tu u blizini i DOH koja se širi i dugoročno transfer preko njihvogih hubova nije beskonačan kako oni svi očito zamišljaju.

Dubai International ce verovatno zatvoriti svoje terminale nakon prebacivanja na Dubai World Centar. Najverovatnije ce ostaviti u upotrebi jednu pistu i VIP terminal, ali ostalo ce se verovatno srusiti.

Drugačiji je koncept države. Dva su različita Emirata, dva su različita vlasnika, dva su različita posla. Zato i je na jednom hub Etihada, a na drugom hub Emiratesa.

da zaboravlja se da su to dva emirata…

pa ovaj jedan od komentatora sto zeli da stavi aerodrom izmedju abu dabija i dubaija zaboravlja da ima tu i ponosa izmedju emira.

Vrlo blizu postojećem DXB je i aerodrom u Šardži.

Jeste problem. I sva željeznica je komercijalna OBIČNA. Dijeli se sa veoma teškim,tromim i sporim vlakovima koji su dugi preko kilometar i pol. Lokomotive Dizelke su teške po 194 tone. Koji voze MAX 100kmh. A testirani na 120kmh debelo u Crvenom. I svi putnički vlakovi koji voze do 200kmh se uopće ne smatraju Brzima. A kamoli Velikih Brzina što je 300-320kmh+. Ovi putnički vlakovi koji se planiraju su Obične Dizel-Električne garniture prilagođene pustinjskim uvjetima. I nisu ništa Spektakularno i nešto što več nije Viđeno več je Standard.

Države GCC-a da su imale namjeru da grade do sada. A imaju namjeru za budućnost. Izgraditi će klasičnu teretnu željeznicu i to onu nalik Sjevernoj Americi. Gdje su Teretnjaci dugi preko 2,8km u Europi su do otprilike 750 metara. I to NeElektrificiranu Dizel. Dizelke 180+ Tona teške, več su 194 tone. U Europi su lokomotive jedva 90 Tona i to Električne. I Vagoni koji nose po Dva Kontejnera(jedan na drugom) što je u Europi također neizvedivo u postojećim uvjetima. I ta bi željeznica PRIMARNO povezala države u prijevozu velike količine tereta što ima velikog ekonomskog smisla zbog udaljenosti. Baš kao što je u SAD luke u Kalifornije i recimo Vancouver. Toliko velik teret ide željeznicom na drugi kraj kontinenta. Što u Europi nije slučaj. SAR ima Talgo 300kmh brzu željeznicu več sada a i razlog tome je što se tamo nalazi najveća svetinja Islama. I milijuni ljudi dolaze I dolaziće dok je ovog Svijeta. Meka i Medina. A i kada se izgradi ova teretna željeznica. Po njoj če voziti najobičnije Putničke dizel garniture Max 200kmh. Koje će realno dva promila vremena neće voziti niti 180kmh. I ljudi će uvijek birati avion ispred ovih vlakova. I ne zaboravite i Sharyah ili kako se več zove i Air Arabiu. I oni su gro A320NEO naručili i vjerojatno će se prebaciti na DXB.
Veliki pozdrav.

Dubai laganini klizi u 3pm…..

Da! Tako treba!

Sadasnji DXB jednostavno vise nema mesta gde da se siri. Sav raspoloziv prostor su iskoristili vec.

DWC se, sa druge strane, nalazi u neuporedivo boljoj situaciji – nalazi se usred pustinje i ima prostora za sirenje koliko pozelis!

Nije baš ‘usred pustinje’; taj aerodrom je deo projekta Dubai South.

Jeste megalomanija, ali ceo Dubai je takav.

U pravu ste, operacije ce se postepeno prebacivati na DWC, a postojeci aerodrom porusiti i eto prilike izgraditi jos zgrada na tom mestu i zaraditi para.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!