zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Albawings ozbiljno smanjio letove

Albanski LCC Albawings ozbiljno smanjuje broj letova od početka ljetnog reda letenja. Tko će sa 3 na 2 leta smanjiti letove iz Tirane za Anconu, Bari, Bolognu, Firencu, Genovu, Perugiu, sa 4 na 3 leta iz Milan Bergama, sa 5 na 3 leta Pisu, Veneciju i Veronu. Kompanija potpuno suspendira letove za Milan Malpensu koje je letjela 4 tjedna leta. Ovo znači 17 tjednih letova manje. Ovo je vrlo vjerojatno direktna posljedica ogromne ekspanzije Wizz Aira u Tirani.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Albawings

8 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovo su smanjenja do poslednje nedelje maja. Ocekuju da se stanje popravi.

Kako god, posle Zagreba vidimo jos jedan primer nekontrolisanog sirenja stranog LCC.
U Zagrebu Croatia nije vratila linije pre korone niti povecala broj frekvencija dok sada vidimo kako domaci albanski Albawings smanjuje broj letova. Firma koja placa porez Albaniji, zaposljava iskljucivo domacu radnu snagu i nije od onih koji ce preko noci otici kad im se nesto ne svidja (tipa W6 u Sarajevu).

Kako i da ne padne kad ovi drugi rade damping. Da li ste pogledali nekad cene tih karata preko zime? Kao i sada. Ne znam uopste kako prezivljava Albawings.
Za Air Albania se ne brinem jer oni imaju drugaciji cilj i njima nije bitna zarada. Znate i sami da su im oduzeli licencu i niko ziv vise ne zna kako oni i dalje lete. Sam TK, koji je inace partner u osnivanju te kompanije, digao je ruke od njih.

Posledice nekontrolisanog sirenja vidimo kao odraz poteza OU koji ne zeli u Zagrebu da se siri. Tj. ne zeli ni stanje pre kovida makar da uspostavi. OU onakav damping da prezivi ne moze a da se ponasa kao da FR ne postoji.

Da, Beograd mozete spomenuti u toj prici. SKP nema isti polozaj jer SKP nema nacionalnu kompaniju a sama drzava Makedonija redovno namesta tendere Wizz-u. Ovaj poslednji primer je tako ocit da ako je i neko sumnjao u bilo kakvo namestanje – vise sada ne sumnja.

Zadar, Split, Dubrovnik su primorski gradovi koji 90% saobracaja imaju preko leta pa ih tek ne mozete u isti koš da ZAG, BEG pa cak i sa SKP.

Pazite se vi ovisnosti o Air Srbiji. Kada propadne ta tvrtka šta ćete onda? Preko Temišvara da letite?

Albawings ima 3 aviona prosjecne starosti 32 godine. Nije problem u tome sto WIzz leti za TIA nego sto je trziste veliko ali siromasno. Kupiti nove avione Albawingsu je nemoguca zadaca…. A nemogut 734 letjeti jos godinama…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!