zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Marathon će rashodovati E195

Embraer E195 Marathona koji je doživio incident 18.2. će biti rashodovan i ići će u rezervne dijelove, tj. neće se popravljati. Navodno bi popravak aviona koštao 3 milijuna USD, no nemoguće ga je prebaciti u neki od servisa koji bi ga mogli popraviti, a Jat Tehnika to ne može napraviti. Neki od aviona Maratona već su napustili Beograd, a ostali će otići u idućih par dana.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Marathon

51 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Možda nije tema ali recimo da recikliraju avion, tj. uzmu sve što nije kritičko, sedišta, komunikacijsku opremu, klimatizaciju, možda su i motori iskoristivši još neko vreme. Koliki je tu novac u opticaju?

Koliko bi koštala recimo gola konstrukcija aviona za recimo kafić. Pitam ozbiljno, ne zezam se.

Zahvaljujem na odgovoru.

PS. Jat tehnika ga može sigurno rastaviti i poslati šta kome i gde je potrebno.

E moja propala JAT Tehnika ! Ugrađuje cargo door na B767, opravljali ste nemoguće, menjali čitave panele, oplatu, popravljati i krpili sve aeodinamičke površine a danas ne možete da zamenite segment oplate trupa i jedan karman na prelazu kro -trup !
Kraj srpske avijacije koja je i u tehničkom i u letačkom smislu bila vrh ne samo u okruženju ! Svaka čast ministrima koji ni obične granitne kocke ne znaju da izaberu a kamoli postave!

Da bilo šta znate o aviaciji znali bi da JAT tehnika nikad nije radila Embraer .
Oni su mogli, a mogu i sad uraditi nešto sitno naravno ali ovako velik kvar nema šanse da se popravi i u 70% tehnika koje rade Embraer. Velika je ovo šteta.

Šta fali ugradjivanju ”cargo door” na b767. JAT tehnika nema ovlašćeno osoblje i potrebne alate za opravljanje Embraera. Ne razumem potrebu sza komentarisanjem nečime u šta se ne razumete.

Šta da popravljaju kantu staru 15g

U avijaciji avion od 30 godina je relativno mlad a kamoli ovo. Nije ti ovo auto pa da cenis godine isto.

Avion, u ovom slucaju putnicki, se nikako I ni u cemu ne moze porediti sa automobilom…tako da komentar u smislu – kanta stara 15 godina! Pokazuje samo vasu neupucenest u TU oblast tehnike . Zato se ne bi trebali upustati u komentarisanje …u ostalom – Ako je konkretno Taj avion u pitanju da li Vi mozete napraviti, konstruisati …Ili vec sta ….bolji I kvalitetniji avion!?….to sto ste Vi nazvali ” kantom” je poletelo sa putnicima I ostalim teretom , pri tome je doslo do jako ozbiljnih ostecenje na delovima konstrukcije aviona , krilima I slicno I u takvim stanju posada , kakva …takva ….je uspela da vrati zive I zdrave putnike na zemlju! ! ! ….znaci HIJE TO KANTA! A inzenjeri Koji su napravili letelicu su potvrdili svoje kompetencije! Ja I’m CESTITAM NA ODLICNO OBAVLJENOM POSLU! Uzgeed, za redovno odrzavan avion nije nikakav problem da leti I preko 40 godina! A interesantna je ilustracija da se u nekim siromasnim juzno americkim zemljama Jos uvek koriste klipno elisni avioni tipa DC3 Mekdonald Gaglas proizvedeni za vreme drugog svedskog rata…

Popravljali smo avione stare i 25 godina.

Poštovani, meni to liči na deo opšte debilizacije društva i svođenje na život bubašvabe. Daj zabave, hrane najlošijeg kvaliteta i to je to. Nekadašnja država uz sve opravdane kritike je ipak imala neke mogućnosti, da bi se na kraju bacile koske narodima, zavadila ih i dok je vreme proticalo u konfliktima, posao i profit svih nas je uzeo neko drugi.

Izvinjavam se ako skrećem sa teme i sve najlepše želim redakciji i čitaocima.

Vi samo da bi izmijenili pregorjelu žarulju avioni morate biti certificirani za taj tip! Pa nije to seoska radionica gdje majstor Pera popravlja sve: od Fiće do Mercedesa…

Kako ovo zvući nevjerovatno i licemjerno kad samo bacite pogled na Boeing! Ljudi u toj proizvodnji rade sve s lijevom nogom, a kao traži se certifikat za sve živo i neživo u avijaciji! Sve samo lova i interes, a za sigurnost ih zaboli đoko. Boeing je i ispod razine seoske radionice, tako da molim vas, bez vrijeđanja majstora Pera!

To se i ocekivalo jer Jat tehnika je od strane apoljkog vlasnika totalno urusena

Evo prilike za 4O..AOC treba poprilično toga, počevši od motora pa nadalje, a OY-GDC je do jučer letio i imao sve ceftifikate. Brazilci nemaju interes da preuzmu taj avion jer bi bilo neisplativo dovoditi ga u letno stanje i onda eventualno potraživati dug. + OY-GDC je relativno blizu TDG i to može biti win -win situacija

Istina. Ali čak ne bi rekao da je ovdje ključno koliko traje popravak, jer taj avion ne leti od kraja 2020. a za sezonu su vec sve dogovorili. Tako da par mjeseci više ili manje ništa ne znači. A kad bi vlasnik aviona bio imalo pametan, već bi juče kontaktirao ove iz O8 i dogovorio suradnju. I onda, obzirom da je iza cijelog posla stajala brazilska vlada (Embraer, banka), oni bi itekako našli načina ko će obaviti taj popravak kako bi se zadovoljio nacionalni interes

AirMontenegro je trebao da stupi u kontakt sa Marathonom i da kupi djelove ovog aviona,prije svega motore koji se iz Beograda do Podgorice lako mogu dopremiti kopnenim putem.

Avion nije u vlasništvu Maratona već lezorske kuće i njih bi trebalo kontaktirati ako su zainteresovani za kupovinu.

Naravno slazem se.

Biće interesantno ispratiti da li će plovidbene O8 avione uzeti JU u dry(posada?)/wet lease od nekog novokreiranog entiteta.

U dry nece sigurno jer ionako nisu imali svoju posadu za E195..on nekog drugog u wet?? To je cak i moguce obzirom sezona dolazi, rokovi su kratki, sve iole ozbiljne kompanije su vec zakupile kapacitete i izbacile planove za summer sezonua aviona generalno nema

Mislio sam na iste avione iz ACMI koji su vec u JU livery. Postojeci lessor putem novog ili nekog drugog poreskog entiteta (Dublin ih je pun) ponudi JU iste avione kao drugi lessor.

Sta ako zaposle pilote iz Montenegra koji su radili u Marathonu? Pricate kao da je to nemoguce.

Zasto ne?

Pa upravo posade koje je Marathon zaposlio zbog JU. Te posade nece imati posla u Marathonu, stoga bi im u interesu bilo da lete za JU.

Dry lease je vec bio dogovoren, zato su avioni i farbani i JU boje. Ako je Marathon mogao za nekoliko meseci da zaposli posadu, moze valjda i JU

Amerikanizacija Srbije

Svi Marathonovi avioni su već sutradan napustili BEG posle raskida ugovora, osim oštećenog aviona.

OY-GDA stoji , neispravan je

To je jedino logično rešenje. Voleo bih da pitam nešto što nema veze sa ovom temom,a to je, šta je sa A330-200 Nikola Tesla? Ne leti danima, sve pokriva “Pupin”. ima li neko bilo kakvu informaciju? Hvala.

Nalazi se na servisu u Francuskoj.

C check i promena sitsa koliko sam negde video.

Kakve vi imate veze s Teslom?

Razlog zašto se ne popravlja je oštećenje strukture trupa aviona a ne to što ne može da se prebaci i što Jat tehnika ne može da ga popravi.

željeznicom u crnu goru, njima trebaju E195 🙂

Kao što sam rekao odmah nakon onog incidenta, mnogo je veća verovatnoca da će ga osiguravajuca kuća dati u delove nego popraviti. Popravka je jedan deo priče ali ispitati struktualna oštećenja svih komponenti aviona je mnogo složenija i dovodi u pitanje vredi li taj avion popraviti. Ovde kao što ste naveli dodatni faktor je to što JAT tehnika ne može da ga popravi…

Za strukturna ostecenja ste apsolutno u pravu.
Ovde imate i pregled stajnog trapa i struktura jer je avion nosnim tockom udatio u svetla and zadnji tockovi su izasli sa piste (da ne kazemo poorali travu). Takodje imate potencijalni tail strike.
Na to dodate strukturno ispitivanje fuselage-a, krila i horizontalnog stabilizatora koji su imali direktan udar.

Tako je, tako je.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!