zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Komercijalni letovi na Sjeverni pol

Vlasti Krasnojarskog kraja očekuju da od 2024. godine uspostave redovne turističke letove do Severnog pola preko Tajmira, rekla je Julija Filatova, zamenik šefa administracije regionalnog guvernera. „Ako sve bude kako treba, a danas se aktivno krećemo u tom pravcu, onda će od IV meseca sledeće godine takvi letovi biti redovni“, rekla je Filatova na forumu „Ruska kreativna nedelja – Sibir“.

Prema njenim rečima, hotel u selu Hatanga je već obnovljen, pista lokalnog aerodroma je modernizovana, pojavio se turoperator koji kreira takve proizvode i utvrđena je i logistika rute. “Ostaje da se reši pitanje prolaska granične kontrole, ostaje da se reši pitanje sa tipom vazduhoplova pošto će ovo dalje biti komercijalni proizvod, nećemo ga prodavati kao država, prodavaće ga turoperatori”, naglasio je zamenik šef guvernerove administracije. Filatova je podsjetila da je ove godine obavljen prvi probni let preko Tajmira do Severnog pola kako bi se, između ostalog, upoznali sa infrastrukturom. Turisti trenutno do Severnog pola dolaze preko ostrvskog arhipelaga Spitsbergen (Norveška pokrajina Svalbard), odakle lete avionom An-74 do ledene baze Barneo, a zatim helikopterom Mi-8 do Severnog pola. Planirano je da se letovi do pola na Tajmiru organizuju preko sela Hatanga.

Hatanga je jedno od najsevernijih naselja u regiji, u njemu živi više od 2 hiljade ljudi. Avio-saobraćaj je jedina mogućnost da se dođe do ovog naselja tokom cele godine, plovidba vodom traje svega mesec dana – od kraja VIII pa do kraja IX meseca.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Aerodrom Hatanga

3 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jako zanimljiva ideja, šteta što ide iz Rusije, a trenutno je zapadnom svijetu nemoguće letit iz Rusije

Bila je jedna genijalna stvar u turističkoj ponudi: sa ruskim atomskim ledolomcem na sjeverni pol. Ovisno o situaciji sa ledom, ili je ledolomac došao do samog pola, ili su zadnji kilometri bili sa helikopterom. Cijene su bile paprene, od 12.000 eura na dalje za nekih 10 dana, ali sva su putovanja bila rasprodana po godinu dana unaprijed… Vjerujem da će i ovdje biti isto bez obzira na sve!

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!