zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Zašto 4O-AOC propada?

Crna Gora je Air Montenegru kupila dva Embraera E195 (4O-AOA, 4O-AOB), no nije i treći 4O-AOC. Avion je trenutno parkiran u Podgorici i devastiran je tj. sa njega je nepoznat počinitelj skinuo dijelove. Prema nekim izvorima Crna Gora bi avion trebala platiti 5,2 milijuna USD, ali bi za povrat u plovidbeno stanje trebala investirati još 8 milijuna USD. Prema nekim izvorima i više. Crna Gora je planirala kupiti ovaj avion, te ga potom iznajmiti Air Montenegru pod povoljnijim uvjetima. No, agencija Zaštitnik imovinskopravnih interesa Crne Gore je zabranila kupovinu ovog aviona od brazilske Development Banke koja je vlasnik aviona.

I sad je Crna Gora u zrakopraznom prostoru. Avion je većim dijelom već plaćen ratama kroz godine, bilo bi glupo vratiti ga. Konačno ako se on vrati lezoru Crna Gora mora investirat preko 8 milijuna EUR da ga vrati u prethodno stanje, a izgubila bi ogroman novac, jer bi morala platiti penale i kamate. Sve to skupa je daleko više od 5,2 milijuna EUR koliko bi trebalo platiti za avion.

Kada bi Agencija dozvolila Crnoj Gori da kupi avion ona bi ga mogla vratiti u operativno stanje i nekome iznajmiti (Air Montenegru ili nekom trećem), ili ga čak i ne vračati u plovidbeno stanje (ako je to preskupo) pa ga prodati za rezervne dijelove. Vjerojatno tada ne bi dobili 5,2 milijuna EUR, no ne bi izgubili izuzetno puno kao što bi bio slučaj da da ne odluče kupiti. Konačno, vlasnik neće još dugo čekati. Njemu kapital stoji već skoro tri godine i propada. Stoga situacija za Crnu Goru istinski nije dobra i nešto će morati hitno napraviti.

Air Montenegro je izjavio da iduće godine svakako planira pribaviti treći E195, bilo da se radi o 4O-AOC ili nekom drugom avionu kojeg će uzeti u dry lease, a vrlo skoro će pribaviti i četvrti ovaj avion. Istinski je krajnje glupo da ovaj avion stoji i propada iako je već u većem dijelu plaćen, a da Air Montenegro nabavlja neki drugi avion pod komercijalnim uvjetima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

6 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Slika i prilika političkog upravljanja jedne male kompanije sa Balkana… Kao i oni Fokeri što trule… A sve to narod na kraju plati i jos doda..

Taj avion može na rezanje. Sa njega je skinuto sve što je vredelo i time treba da se pozabavi tužilaštvo jer je počinjena krađa.

Kako? Zar u cg nemaju videonadzor i zaštitu?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!