zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Piloti Air Canade u informativnom štajku

U petak 29.9. piloti Air Canade će demonstrirati na Lester B. Pearson Aerodromu u Torontu. Kao sto je zamaaero izvestio letos, ALPA koja je zastupnik 5000 pilota Air Canada-e je u razgovorima sa rukovodstvom kompanije od VI meseca. Protest koji je zakazan za petak je kako unija kaže “informacioni štrajk” (informational picket). Cilj pilota je da istaknu svoje zahteve i ka javnosti za potrebu za novim ugovorom. Sličan protest su imali i piloti West Jet-a, koji su u istom sindikatu. Zahtev unije i pilota je da se plate približe platama pilota koji lete za američke kompanije.

Piloti Air Canada-e su i dalje pod ugovorom koji je potpisan pre 9 godina sa godišnjom povišicom plate od 2%. Za razliku od drugih kompanija tokom pandemije AC nije otpuštala pilote, iako je dala dobre uslove za pilote koji su želeli da se ranije penzionišu i nije zapošljavala nove pilote. Veliki broj pilota je ipak otišao u američke kompanije, obzirom da su plate mnogo bolje i američki dolar je postao jači u odnosu na kanadski. Pored toga konekcije ka svim većim US hub-ovima iz Kanade su dobre, tako da piloti ne moraju čak i da menjaju mesto boravišta. Zbog nedostatka pilota Air Canada je srezala veliki broj letova u zapadnom delu Kanade, kao da su prepustili tržište WestJet-u koji se povukao sa istočnog tržišta isto tako.

Šta će biti od pregovora, vreme će pokazati, ali je za očekivanje ugovor sličan onome koji je ALPA izdejstvovala kod drugih velikih prevoznika.

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto), foto: Air Canada

10 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Можда је бољи превод „најављена обустава рада/ штрајк”? Не треба преводити дословце са страног језика.

Silent informative picket je izraz koji je koristen. Juce se na Pearsonu pojavilo 500 pilota da protestvuju.

A CEO Michael Rousseau dobija 12.4 milijuna CAD godišnje. Poruka je jasna, piloti svih provincija, ujedinite se, prestanite letjeti dok njemu ne spuste plaću na 800.000 i ostatak podijelite između sebe. Da vidimo hoće li on znati pilotirati, za očekivati je da zna za 12.4 milijuna.

Tako je.

Dobro su se setili!
Mada realno da će posle toga uslediti strike vote, pa će tek onda kompanija shvatiti da su ovi ozbiljni.

Upravo tako. A da su kratki sa posadama, kratki su i to dobro.

Pokazivao mi je drug skale, odnsno odnos plate kapetana u mainline AC vs United… Em sto je USD jači o Kanadskog $, ali razlika je bila drastična… Tako da je vreme da se stvari stave na svoje mesto.

A prelazak u United je najjednostavniji jer su im slicne flote, ista alijansa, slicni aerodromi itd.

Bice interesantno ako osu na strajk. Verovatnoca je mala jer znaju da ce morati da popuste, a sada je u pitanju razvlacenje. Da i piloti cekaju bozicne praznike da pritisnu upravu ili uprava sa svakim danom stedi, ko ce ga znati.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!