zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Newark gradi novi Terminal A

Newark je krenuo sa rušenjem 50 godina starog A terminala i obnovom istog vrijednom 2,7 milijardi USD. Novi terminal A će otvoriti 21 gate idućeg proljeća i još 12 gateova do kraja 2022. Obnavljaju se i pristupne ceste, gradi garaža za 3000 automobila i novi rent’a’car pogon. Newark mijenja i AirTrain u bitno moderniji i brži. Aerodrom će i obnoviti uzletno-sletnu stazu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wikipedia (Newark)

15 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Penn Station je najgore mjesto na planetu. Kada se ide sa EWR u grad, jos je ok, ali kada se ide iz grada na EWR to je bas jedno grozno iskustvo. Jednostavno je bolje uzeti taxi – mislim da imaju fiksnu cijenu.

LaGuardija nije medjunarodni aerodrom i ima losu povezanost javnim prijevozom – nema metroa, samo busevi.

JFK je jednostavno najprakticniji za koristenje, iako je nesto dalji od Midtowna nego EWR. Javni prijevoz do Jamiaca stationa je puno cesci i pouzdaniji, bilo sa LIRR-om s Penn Stationa, bilo s obicnim metroom. Usudio bih se reci i da je ugodniji od EWR, ali njujorski/americki aerodromi su skoro svi uzas, tako da to i ne znaci puno.

zavisi s kime letite. radovi na JFK se ne primijete kao npr na laguardiji koji je kompletan gradilište.

LGA opcija metro s m60 ili q70 busom je dosta bezbolna za putovanja bez previše prtljaga a posto je LGA fokusirana na short haul putovanja zbog ogranicenog dosega (tzv “perimetar rule”) to je sjajno!

LGA ima medjunarodne letove sa aerodroma gde se radi pre-check. Meni za LGA leti AC koja je na terminalu koji je renoviran i ima super business launge sa pogledom na terminal i pistu, za razliku od uskog koridora koji je bio pre Za EWR leti United/AC tako da sam probao obadve kombinacije.
U pravu ste, obadva imaju prednosti i mane. Sa LGA uglavnom koristim Taxi, i verujte jednput samo zahvaljujuci ludosti taxiste sam stigao na vreme. Doci to Taxi-a na LGA je u jednoj fazi bila nocna mora. Uber je tek haos jer ide iz Garaze i najcesce cekate vozaca 30-ak min
Za EWR ste takodje u pravu, i za YYZ frekvencija letova je manja.
P.S.
Ova su sve iskustva pre pandemije

Newark je pogodniji od LaGuardije ako idete u centar grada, jer vozom ste za cas na Penn Stationu dok u drugoj kombinaciji se truckate taxijem naročito u jutarnjoj gužvi

ta opcija s penn station zvuci privlacno ali morate doci do penna (dva prevoza) pa poslije penna morate opet na naki prevoz ili taksi sto je opet vrlo nezgodno i naporno ako imate torbe. prevozom je znatno lakse s LGA (autobus to metroa) a kosta simbolicnih $2.75 i traje do 40 min do centra. taksi do LGA je oko $40 (rijetko duze od 40min), do EWR i preko $80 (od 40-60min, zavisi od doba dana). tako da ja ne vidim neku posebnu privlacnost u EWR iz “centra” ili midtowna (racunam na to relativno veliko podrucje od 14. do 60. ulice) jer ima tu solidne kilometraze (oko 4km).

to je već profi situacija posto letim u “normalno” vrijeme oko 40x godišnje (za kovida oko 1x mjesecno) sto poslovno sto privatno pa mi je to maltene “second nature” a živim u onome sto bi se zvao centar. radije bob izbjegao penn ako ima prilike a podržavam gradski prevoz principijelno, jer je autoprevoz preskup i nimalo brz, jedino kad se imaju velike neke torbe i puno vremena. recimo medjunarodno izbegavam po svaku cijenu da sjedam u taksi jer ako upadnete u saobracaj, to je kraj.

Kod mene je prednost sto je firma odmah preko puta Penn Stationa, a najcesce koristim jedan hotel na TS, tako da u svim sluajevima mi je potreban jedan prevoz. Druga lekcija je da biram letove da sletim kada je manja guzva.

Verujte da nikada nisam prosao sa TAXI-jem od $40.00 to LGA :), uglavnom je $60.00+tip

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!