zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Hoće li Pelješki most povećati ili smanjiti broj putnika Dubrovnika

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vlada RH

Hrvatska je danas (srijeda) navečer otvorila Pelješki most. Impozantna građevina duga 2404 metra sa četiri prometne trake (iako će se trenutno koristiti dvije trake sa dvije zaustavne trake). Visina mosta je 55 metara, a širina 21 metar. Najveći raspon mosta je 285 metara. Ukupno troškovi izgradnje mosta su bili 420 milijuna EUR, a Europska Unija je izdvojila 85% sredstava ili 357 milijuna EUR i to kao bespovratna sredstva. Most je izgradila kineska kompanija China Road and Bridge Corporation. Most je napravljen za malo više od 4 godine. Izgrađene su i sve pristupne ceste mostu. Mostom će dnevno prolaziti oko 10.000 vozila.

Most skraćuje put od Splita do Dubrovnika za 20 minuta. No, putnici više ne moraju prolaziti dvije granice kod Neuma. Gužve na ovim granicama u top sezoni su znale biti i do dva sata. Konačno, hrvatskim državljanima više neće trebati osobne karte ili putovnice da bi išli iz jednog dijela Hrvatske u drugi dio Hrvatske.

I sada se postavlja pitanje hoće li Pelješki most donijeti nove putnike ili odnijeti putnike Zračnoj luci Dubrovnik. Mostom će svakako putnici iz ostatka Dubrovačko-neretvljanske županije moći koristiti Zračnu luku Dubrovnik. Kada su morali ići preko Neuma su bili demotivirani i koristili su Zračnu luku Split. Govorimo o stanovnicima Ploča, Metkovića i Opuzena, kojih ima oko 30.000. Stanovnici Ploča do ZL Dubrovnik imaju 127 km, a do ZL Split imaju 161 km. No, sada je bitno brže doći i stanovnicima Makarske,Tučepa, Drvenika, Baške Vode, Vrgorca i Imotskog do Dubrovnika nego prije. I to bi moglo povećati broj putnika Dubrovnika.

S druge strane sada će dubrovački putnici moći koristiti bitno više linija i frekvencija iz Splita nego što ih imaju u samom Dubrovniku. Put je kraći, ima 263 km i traje 3:30 sati (kada se dovrši autoput trajat će tek nešto više od dva sata). Naravno, jednako tako će i putnici iz Splita moći koristiti ZL Dubrovnik, poglavito one letove koje Split nema poput New Yorka (Untied), Istanbula (Turkish), Dubaia (flydubai)… Otvaranjem Pelješkog mosta Splitu je Dubrovnik bliže nego Zagrebu i po kilometrima i po vremenu potrebnom za put.

Upravo zato ne mislim da će se nešto bitno promijeniti i da će putnici masovno napuštati ZL Dubrovnik. Nešto novih putnika Dubrovnik će dobiti, nešto izgubiti, ali to neće biti neke značajne brojke.

135 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Hrvatska u jednom komadu ko to može platit.

Cestitam na otvaranju mosta. Kao sto rekoste, svi ce profitirati i Neum gde tokom leta nece biti extra automobila, Peljesac, Korcula a i Crna Gora i Albanija jer ce dobiti brz alternativan pravac do Evrope.

Ne zaboravljate da je Dubrovacki aerodrom u Cilipima, a Splitsko pored Trogira, tako da ne bi trebalo da bude veceg pleliva putnika izuzev poteza Makarska – Ploce. Naravno , ako neko ide za Ameriku lakse i brze je doci do Dubrovnika i loviti direktan let.

I za kraj, nadam se da ce se i momak iz Kleka usreciti ako mu je tasta/punica od reci i da konacno skoci sa mosta.

Most je u profilu 1+1 traka, plus dva zaustavne… što je teška budalaština. Treba, jednostavno, 2+2.

Ne znam čime bi se opravdala gradnja dvije trake. Promet na tom području nije toliko gust da bi bilo ekonomskog opravdanja za puni profil. Zbog sezone graditi puni profil, e to bi tek bila budalaština. Da ne govorimo o tome koliko bi poskupila gradnja mosta da su još dvije trake napravljene

Već postoje dve trake, samo je jedna zaustavna.

Mislio sam na 2+1

Zašto?

1. Zato što nema potrebe za tim, ja iskreno ne vidim gdje ima prostora za dvije trake i zaustavnu u svakom smjeru. Ako mislite bez zaustavne, onda je to suludo.

2. Zato što pristupne ceste nemaju profil 2+2 pa ne vidim smisla raditi most na tom profilu, ako bi kod sužavanja na izlasku bila mogućnost stvaranja kolone.

3. Ako mislite da je trebalo raditi i pristupne profilom 2+2, onda bi to bilo značajno skuplje.

4. Na kakvo ste ubrzanje mislili? Rečeno je da je planirana brzina kod projektiranja bila 90 kmh, a čak su Hrvatske ceste stavila na 80 kmh. Ne znam o kakvoj jurnjavi i pretjecanju ste pričali.

5. Rađene su analize prilikom projektiranja, to je sigurno, a imate i lako dostupan podatak da je procjena na godišnjoj razini 5.500 vozila dnevno (cijela godina). U sezoni je to možda do 10.000. To znači da nema nikakvog racionalnog objašnjenja da se radi profil 2+2.

Zaustavnu traku veliki mostovi i tuneli često nemaju ni na autoputu. A ovo nije autoput. Čitavi brzi putevi širom sveta sa ograničenjem 100 km/h i sa 4 trake po smeru nemaju zaustavnu traku. Nepotrebna je zaustavna traka.

A vi ste stručnjak za ceste u inozemstvu?

Ne, ali imam vozačku dozvolu i auto.

Ako niste onda ostavite struku da radi svoj posao.

Možda su napravili most u profilu 1+1 zato što su prilazne saobraćajnice mostu u istom profilu (1+1). Totalna glupost bi bila pustiti most u profilu 2+2, tu bi se ginulo kao na pokrenoj traci.

Dok kreneš u preticanje na mostu, već si stigao na suprotnu stranu i ulaziš na saobraćajnicu koja ima po jednu traku u svakom smeru. Zaista, tu bi bilo mrtvih i ranjenih kao na ratištu u Donbasu….

most ima pozitivne (ekonomske) ucinke samo za podrucje peljesca i gospodarske subjekte s podrucje dubrovacke zupanije jer se nece morati j… sa spedicijom zbog 10km medzunarodnog transporta roba.
Ostalo sve isto, krace je kroz neum, sada ce biti i brze bez kombija i kamiona

A mostarina,hoće li je biti kao za Krk?

Nikad! Inače se moraju vratiti novci EU…

Od prije 2 ili 3 godine se vise ne placa mostaring na Krckom mostu. Slobodan prolaz u oba pravca

Gospodo, iskrene čestitke od komšija sa juga. I nama će ovaj most znatno olakšati konekciju na autoput.
Ali, ovim mostom nisu samo rešeni transportni problemi unutar Hrvatske. Ovim mostom Hrvatska je najzad teritorijalno objedinjena, i to nema cenu. Bilo 20, 2 ili 2000 vozila na sat/dan/minutu štogod! I uživajte u toj činjenici!!!

ne razumijem to terotiorijano objedinjena? koja je razlika u teritorajalnosti jednog Hvara i Dobrovacke zupanije do prekjuce? osim sto se do Dubrovnika ipak moglo po kopnu i naravno financijska moc dubrovnika je neusporediva. Sve bi to bilo ok da su onda i sami financirali most. Ovako su se opet pokazali kao jako uspjesni u diplomaciji i uspjeli dogovoriti da im netko drugi plati infrastrukturu zivora vazni. Svaka cast, kapa dolje, ali i dalje nije fer i kenjate.(isprike na vulgarnom izrazu ali ne nalazim primjerenijii)

Razlika je da ako idete za Hvar ne morate ići preko teritorija jedne druge drzave. I to je najbitnije! Iako usporedba kopna i otoka uopće ne stoji i čisti je nonsens!

Samo još nedostaje da neko počne da lamentira o nezavisnoj Dubrovačkoj republici😄.
Hajdete ljudi, za male Hrvatske pare dobiste onakav most. Opet kažem UŽIVAJTE!

Off topic
Poštovani Alene jedno pitanje:
Da li putnici iz Boke Kotorske čine neki statistički fakat u broju putnika iz Dubrovnika, i posledično, da li će ulazak Hrvatske u Šengen i možebitno komplikovanje prelaska granice, uticati na taj broj?

HRVATSKI predsjednik Zoran Milanović danas je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Korčule izrazio uvjerenje da Korčuli treba zračna luka.

Nije obavešten da će Korčula biti pokrivena Trebinjem 😀

Živim u Dubrovniku, koristio sam već i most i brze ceste. Meni je žao sto ta brza cesta nema dvije trake u svakom smjeru (ima samo jednom malu djelu). Trenutno je brze ići preko Neuma, ako nema gužve, ali minimalno. Kad budu ceste gotove, bit će minimalno brze ići preko mosta. Sve u svemu nije neka ušteda, ali idemo preko svog, bez putovnica, carine itd. Koliko puta sam drhtao bezveze. Ali ljeti, sad za vikend npr, razlika je ogromna

Završetkom Stonske obilaznice putovanje će i kad nema gužve biti brže preko Pelješca barem 5-10min. Sada se ta razlika izgubi u Stonu na žalost. Još par mjeseci čekanja pa je i to gotovo.

“…a mi nismo uspjeli proklete ceste asfaltirati…”

Tu cestu gradi nekakva grčka firma Avax, u tipičnom balkanskom stilu!

Nije to baš asfaltiranje ceste nego između gradnja većeg broja tunela, vijadukata, podvožnjaka i mostova. Uostalom, ne radi to jedna firma nego Stragab i Avax, a uslijed korone i skoka cijena na tržištu, Avax je imao manjih problema. Bilo je tu i žalbi i svega. Moglo je biti brže, moglo je biti ujednačenije, ali dobro, bit će relativno brzo i to je to.

Ne bih htio da ispadnem nečiji odvjetnik, ali ne govorite precizne podatke. Avax je uveden u posao u 12/2019, a rok izvršenja je 28 mjeseci. Kasni se, ali ne u toj mjeri u kojoj vi ističete

Važeće osobne karte morate imati i kod kuće, bez da prelazite granicu.

Izgradnja ovog mosta kao poveznice Hrvatske je bila krajnje nepotrebna. Most će valjati stanovnicima Pelješca 95% i i svim ostalima 5%. Ako je građen za Pelješčane super, ali nije.
Hrvatska je imala mnogo mnogo bolje rješenje u gradnji autoputa iznad Neuma koji bi imao izlaz za Neum. Tek ako se nešto tako izgradi to će ozbiljno povezati Dubrovnik sa Splitom. Ozbiljne gužve su samo tokom špica ljetne sezone i tad će se isplatiti ići “okolo” sve ostalo…

Ne vjerujem da će bilo koji aerodrom nešto dobiti ili izgubiti. Sve je to tu negdje.

1. O opciji iznad Neuma se razgovaralo i to je u kontekstu EU i Schengena glupost i neizvedivo. Ne može Hrvatska graditi AC (niti bi to imalo ikakvog smisla) na teritoriju druge države gdje uopće nije nadležna. Da ne govorimo da BiH nije i tko zna kad će biti EU i Schengen zona.
2. Kao stanovnik županije u kojoj se most izgradio mogu reći da pričate gluposti sa tim “nepotrebna” i sl. Da ste poduzetnik, da morate u bolnicu u Dubrovnik ili nešto treće, pitao bi vas. Također, povezivanje vlastitog teritorija je civilizacijsko pitanje. Tako da – nemojte drugima (jer očito tamo ne živite, pitanje jeste uopće iz Hrvatske) govoriti što je nepotrebno. Barem oko ovog pitanja je postignut konsenzus svih političkih opcija i to itekako govori koliko ste u krivu.

Potpuno se slažem.

Šta nije Dubrovnik prekjučer zatvorio bolnicu u 13h?
Dernek je bio važniji.

1. Tko je to izgradio?

2. Da.

Da se nadopunim. Nova cesta preko Pelješca je brza cesta i u kontekstu brzine prema Dubrovniku je napravljen napredak. I kako protoka, tako i kapaciteta, sigurnosti, neovisnosti.
A i sami neum je dobio obilaznicu, i nema nikakve potrebe da on ima tranzit Hrvatske. onih par kafića i trgovina uz magistralu, što će izgubiti dio prometa su nebitni u cijeloj priči.

kakva crni autoput iznad neum taj se neće izgraditi idući 100 godina, ovo može napisati netko ko nikad nije bio u zaleđu neuma ili iz dubrovnika išao za split i prolazio kroz neum i maltretirao se na granicama na bistrini i kleku, ovo je jedino riješenje koje hrvatska mogla uradit da poveže krajnji jug sa ostatkom Hrvatske i na tome im svaka čast, a od 1.1.2023 hrvatska ulazi u Schengen zonu a bosna i hercegovina neće zadugo tamo biti i da se nije napravio peljaški most kakva bi to bila gnjavaža na granicama nezelim ni misliti, ovakav komentar može netko napisati tko je malo ljubomorni na izgradnju Peljaškog mosta

I verujem najbolje moguće rešenje za one koji putuju tim pravcem. Olakšaće život svima

Meni se čini da je drug Anonimous7 ljubomoran na hrvatske državne uspjehe. To se može iščitati i iz njegovih ranijih komentara.
Nek malo dođe na veliko hrvatsko more na par dana i odmah će mu biti lakše

To nije veliko hrvatsko more , to je Jadransko more 😎

Ja nisam čuo da postoje špansko ili kiparsko more ali zašto da ne.

Kinesko more postoji. Juzno pogotovo

More hrvatsko, veliko…🏖️

Mislim da vi ipak niste merodavni da ocenite da li je nešto nepotrebno van vaše države, o tome nek se izjasne građani Hrvatske.

Naravno da imam pravo na svoje mišljenje. Možda je to Vama čudno, ali meni nije.
Mislim, dakle, postojim. Sad što neko ima samo tuđe mišljenje to je već do njih.
Elem
Ono što je potrebno Dubrovniku je putna veza sa ostatkom Hrvatske koja je stabilna i dobra. To je jedino autoput. Ali nije. Zašto?
G-din šćurec kaže da bi Bosna mogla praviti probleme. Pa kome je to još BiH pravila problem osim samoj sebi. Napravljen je most ali preko njega ne ide teretni saobraćaj. To je ostavljeno da ide preko Bosne.
Nije niko protiv mosta. Naravno da nije. Samo su budale protiv mostova i puteva. Doduše ovde imamo faktor da je to proglašeno kao nacionalno pitanje. Pa ko u HR skije biti protiv nečeg takvog. Znaju se posljedice.
I nisam iz HR. Masa sam bio. Ali je nekim smetala moja nacionalna pripadnost.

Ono što je bitno Dubrovniku je kvalitetna cestovna povezanost sa ostatkom Hrvatske preko hrvatskog teritorija, a ne autocesta preko Bosne.

S obzirom na netrepeljivost prema Hrvatima koja zna izaći iz vas nije ni čudno da je nekom zasmetalo.

Prijatelju,njihova stvar,a za ovo da Bosni ne smeta debelo gresite odnosno nekima. Pa hteli su da tuze Hrvatsku i ucenjuju ali je Dodik blokirao u predsednistvu Bih i proglasio to odlukom stetnom po srpski nacionalni interes sto je skupstina Republike Srpske podrzala(isti dan u Zagrebu je potpisan ugovor za izgradnju mosta kod Gradiske. A i da nije tako,da ide mi prilazni put i preko bratovog imanja ja bih radje putic preko katastarski moje imovine. Sto je sigurno sigurno. Ako smo sada dobri ne znaci da cemo i sutra!

10000 dnevno je ozbiljan promet, nešto mi se ne čini da će tako biti ali ajde. Mislim da Dalmatina toliko nema

10000 je kapacitet ceste a nikako trenutni promet koji će biti. Toliko (neke dsne i više) će biti samo u peaku sezone, a godišnje prosječno oko 4000-5000 dnevno.
Dalmatina kod Splita ima PGDP oko 9000, u sezoni ne znam ali značajno više.

Most je prava stvar. Samo mislim da bi Hrvatska trebala da uz saradnju sa BiH izgradi i tih 9 km autoputa iznad Neuma što bi bila dobra alternativa uvijek a svakako u slučaju zatvaranja prometa na mostu, nezgode, vjetra i slično.

Da Alene, sada je vrhunac sezone + mnogi su se provozali da vide most.

Izvan sezone (10 mjeseci godišnje) je i dalje brže proći kroz Neum. Ovih 20 min vrijedi samo ako su gužve na granici.
Uostalom i projektni zadatak mosta je bio za prosječno 20 vozila na sat, zato ni nema dvije trake. Znalo se unaprijed da nema neke koristi za Dubrovnik.
Profitirati će vlasnici zemlje na Pelješcu.

Jeste sigurni da sezona ipak nije samo 1 mjesec?

Sezona u Dubrovniku je značajno duža nego u većini drugih destinacija u Hr. Čuj samo 1 mjesec, nije ni 1 ni 2mj, nego barem 6-8. Naravno peak je 2 mjeseca, ali ne znači ako nema čepa na graničnim prijelazima da smještaju nisu popunjeni i da sezona ne traje.

Prometne gužve na krajnjem jugu Hrvatske realno traju i manje od 2 mjeseca… Negdje od kraja 6tog mjeseca lagano pa do sredine osmog….

Niste u pravu. Zapravo gužve kroz Neum ne prave Hrvatski državljani nego tranzitni putnici i to uglavnom van EU. Tako osim 3 letnjd meseca, postoje i zimske gužve oko većih praznika, pre svega Božić/NG i Uskrs.

Nije istina da je izvan sezone brže i bolje kroz Neum. Razlika u kilometraži je samo 2km (dulja ruta preko Pelješca) ali ta nova ruta je cijelim dijelom brza cesta za 90-100km/h bez iti jednog stajanja. Dok kroz Neum makar i zimi prolaziš kroz naseljeno područje (prije toga i Klek) gdje ne voziš preko 70 + stajanja na granici makar bila minimalna su ipak obavezna. Bilo koje stajanje značajno spušta prosječnu brzinu i ukupno produljuje put.

20 vozila na sat?

Taj podatak o projektnom prosječnom broju vozila je dao još Jure Radić.
Uostalom koliko vozila izvan sezone tamo prolazi. npr noću…. Pa sad uzmete ta 2-3 voziila koju su prošla cijelu noć i 200 koje ih prođe po danu podijelite sa 24 i dobijete prosjek izvan sezone.
Sezona naravno opako digne prosjek pa na nivou godine bude tih 400-500 vozila dnevno (20*24).

Mislim da to nije istina, kad uđe HR u Schengen značajno ce se povećati čekanja i kontrole na granici pa sumnjam da bi itko i zimi išao preko Neuma. A na Pelješcu je brza cesta gdje je ograničenje također puno veće i moze se puno brže voziti.

I Korčula će profitirati od mosta. A i Mljet. BiH nažalost neće dugo dugo u EU. Nema još ni status kandidata. A Sjeverna Makedonija ga ima već 17 godina, pa ništa. Od Schengen da i ne govorim. Koliko puta sam za Rent-a-car moramo platiti dodatno osigurane za put Split Dubrovnik radi Neuma.

Na SPU rent-a-car većinom pitaju strane turiste (ili dijasporu koja nema hrvatsko državljanstvo) jeli idu na otok ili u / kroz BIH i to naplatu extra osiguranje (“Grüne karte”).

Istina zadnjih 2-3 godina ima kompanije gdje je tranzit Neum bio uključen.

Nemi su znali naplatiti do 80 Euro extra.

Zeleni karton je u pitanju , a ne osiguranje . Dozvola da možete ići van granica Hrvatske . Možete dobiti dozvolu da idete i bez osiguranja vozila , ali onda vi imate učešće u eventualnoj šteti do određenog iznosa .

Ovo sto vi pisete tj vama nema uporiste niti ozbiljnost nimalo. Prvo Zeleni karton u Bih je ukinut ima godinu i po,drugo zeleni karton upravo i jeste osiguranje tj menja ti pokrice osiguravajuceg zavoda jer Bih nije bila u evropskom sistemu osiguravajucih drustava. Sad jeste i ostala samo Severna Makedonija da mora zeleni karton. I na kraju potrebna je dozvola za upravljane tudjim vozilom u inostranstvu(renta kar) koliko ko naplacuje zavisi od drzave.

Ne plaćate osiguranje , nego dozvolu za prelazak granice , odnosno da možete ići van granica Hrvatske . Neki to zovu zeleni karton .

Kod nas u Sarajevu rent a car agencije naplaćuju od 30 do 50 eura zeleni karton .

Kada idete iz splita na otok isto morate extra platiti, da vam je auto osigurano. Bar je nama tako svima bilo, koji bukiraju rent a car iz njemačke. Tako je bilo i za BiH ili Crnu Goru

I vama govorim , ne plaćate osiguranje nego dozvolu da možete ići van granica Hrvatske .

Zeleni karton predstavlja osiguranje, koje se plaća za one zemlje u kojima ne važi nacionalno osiguranje.

Pa dobro , pripazili su vas . Kod nas je Passat 80 eura pa nadalje , u SIXT-u i 100 eura po danu na 7 dana . Pričamo o sezoni , van sezone trostruko jeftinije .

Jure Radić je dao takvu informaciju na otvorenom. Ako je on lupao, lupam i ja.
Znaci govorimo o godišnjem prosjeku, a tu se računa i većina godine kad nema nikoga.

Ovo ce biti jedan od onih mostova koji ce tesko opravdati ulozena sredstva. Da je bilo pameti onoliko koliko je nije bilo nasla bi se mnogo bolja rjesenja.

Tko god je napravio glupost ona je i dalje glupost. Nebitno je li to EU ili Hrvatska.

Kome njima? Mi nismo u EU? Mi ne placamo svake godine te novce? Pa ne dolazi taj novac iz vakuuma, a bogami niti mi ne realiziramo ono sto je na raspolaganju od novaca.
Realnije je pogledati proteklo razdoblje koliko novaca smo realizirali iz fondova a koliko smo uplatili – malo cete se zacuditi otkud su ti “njihovi” novci.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!