zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Zeleno svjetlo za novu slovensku aviokompaniju

Slovenski premijer Robert Golob je dao zeleno svjetlo da ministrica infrastrukture Alenka Bratušek pronađe opcije za pokretanja novog nacionalnog prijevoznika. Podsjetimo se Adria je bankrotirala u IX. mjesecu 2019. Slovenija je više puta najavila pokretanje Air Slovenije, prvi puta odmah po bankrotu Adrie, kada je obećala pokretanje kompanije do II. mjeseca 2020. No, to se nije desilo.

Ministrica Bratušek je borac za pokretanje nove slovenske nacionalne kompanije. Bratušek je objavila da smatra realnim pokretanje kompanije 2025.

Ekspertna skupina smatra da Slovenija mora pronaći partnera za osnivanje nacionalnog prijevoznika. Zamaaero aktivno radi sa Ameliom da se objasni Sloveniji da je ovo najbolja opcija. Kompanija ima idealne avione za početak operacija (Embraer ERJ145 i ATR 72), naučena je raditi iz niza aerodroma diljem Francuske, Afrike i Polinezije, tj. izvan svoje baze, a može uspješno operacije raditi sa samo jednima avionom. Kompanija u floti ima i Airbuse A319 i A320 sa kojima bi mogla preuzeti charter tržište od Trade Aira.

Ljubljana je na začelju Europe po postotku obnove prometa iz 2019. Uz to Ljubljana nikada nije obnovila važne letove za svoje gospodarstvo prema Sarajevu, Tirani, Copenhagenu, Pragu, Bukureštu… Stoga ne čudi da je slovenska vlast ustanovila da joj je nacionalni prijevoznik nužan. Slovenija je morala novog nacionalnog prijevoznika pokrenuti isti dan kada je bankrotirala Adria čime bi zadržala većinu linija, te niz ugovora koje je imala Adria.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Adria

22 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Znači oterali u bankrot kompaniju koja ima avione, slotove, zaposlene, centre za obuku i održavanje i višedecenijsku tradiciju jer im je “gutala novac” i “nelojalnom konkurencijom” ugrožavala “poštenu” i “ranjivu” Lufthansu da bi sad opet istovarili hrpu para da od nule pokreću nešto što ima još manje izgleda da postane profitabilno? Apsolutno genijalno. Sad će slovenački poreski obveznici trošiti verovatno više novca nego na Adriju i pritom imati mnogo slabiju povezanost i skuplje karte nego ranije jer, prosto za neverovati, ali “slobodno tržište” nije samo od sebe rešilo problem. Nego opet mora “nesposobna” država da se umeša. Flagrantan primer skupa besmislenih zabluda o kapitalizmu i slobodnom tržištu istočnoevropskih država.

Kakva Amelia, nema od toga nista. To bi bio jako pogresan potez koji, vjerujem, slovenska vlada NECE povuci.

Ja nimam ništa protiv Amelie, naprotiv, fasciniran sam njima! … ali … Mnogi su skeptični oko spominjanja Amelije kao partnera u osnivanju novog slovenskog nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika “Air Slovenia”. Na primjer: Iako Aero4m / Amelia ima iskustva s redovnim letovima prema ACMI ugovorima, ali to je potpuno drugačije od pokretanja vlastitih redovitih letova (otvaranje novih linija, sustav rezervacije karata, customer support, PR, …). Ljudi koji bi željeli raditi u slovenskom komercijalnom zrakoplovstvu boje se da će imati slične loše prakse, uvjete rada, uvjete zapošljavanja i nepotizam kao što je bilo u Adriji. Vjeruje se da će se sve loše iz Adrie nastaviti i u novom slovenskom nacionalnom zrakoplovnom prijevozniku. Zato mnogi žele ulazak strane kompanije, s drugačijom kulturom rada, s drugačijim načinom razmišljanja, bez potrebnog balasta, bez toksičnih odnosa koji bi se nastavljali i uništavali novu “Air Sloveniju”. Zbog svega toga mnogi žele stranog avioprijevoznika koji bi u slovenski prostor donio nove, svježe provjerene prakse zapošljavanja, uvjete rada i metode rada … Kao što rekoh, nemam ništa protiv Amelije, ali nitko ne želi ponavljanje svih loših stvari iz Adrije.

To se osobno nadam i ja
Amelia bi bila skroz los ,jako skup potez i pokusaj…

I sky alps je poceo sa dva aviona, danas ih ima 6 ,a vec od iduce godine ce ih imati 14…

9H-LAW AIR HORIZONT LETI ZA AIR SERBIU

Alene podpisujem sve što ste napisali.

Torej je Amelia tudi uradno zainteresirana? Bi v tem primeru dobili tudi E75(95)?

kakve su povratne informacije slovenske vlade?

ATR72 je super zrakoplov i bio bi odličan izbor za pokretanje nekih linija.

Ali umjesto ERJ145, koji je neisplativ, dugoročno mnogo bolja opcija bila bi E190 i E195. Naime kasnije, kada Embraer & PW riješe sve probleme na E190-E2 & 195-E2, piloti će moći sa istim type ratingom odmah prijeći na -E2 verzije, koji obećavaju nižu cijenu letenja. Također dispatch, planning, maintenace, … bi do tada več bili upoznati sa ovim tipom zrakoplova, što znatno pojednostavljuje, ubrzava i općenito snižava troškove rada. Profit!

kakav je timeline?

Za sada? Realno winter 2024?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!