zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Avio sektor pozdravlja EASA-ECDC Covid-19 protokole

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Brussels

Institucije u zrakoplovstvu, prvenstveno ACI, IATA, A4E naglašavaju da je sve više cijepljenih protiv Covida-19 u Europi, te da je ta brojka 57,9% sa jednom dozom i 34,9% sa dvije doze. Neke zemlje već imaju i preko 80% pocijepljenih stanovnika. Konačno broj zaraženih rapidno pada. Stoga institucije smatraju da bi EU trebala olakšati putovanja unutra EU.

Institucije su u dva navrata zatražile od EU jedinstvenu politiku spram mjera Covida-19, hitno uvođenje Digitalnih Covid certifikata, te otvaranje granica i neusporedivo liberalnije putovanje. Institucije traže da putnici koji su preboljeli Covid-19 (do 180 dana od bolesti), oni koji su se cijepili, te oni koji imaju PCR test star do 72 sati mogu slobodno putovati.

Stoga su institucije sa olakšanjem i odobravanjem primile vijest EASA-e i ECDC (Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti) o novim protokolima za putovanja. Prema tim protokolima dozvolit će se uporaba bitno jeftinijih i bržih antigenskih testova. Uz to protokol uvodi olakšanja putnicima putovanje, poglavito transfernim putnicima koji neće podupljavati procedure tijekom puta. Treća mjera je harmoniziranje mjera diljem Europe, što je i te kako bitno. Na koncu protokol ubrzava uvođenje EU Digitalnih Covid certifikata. Ove certifikate članice EU moraju uvesti do 1.7. 15 zemalja to je već učinilo.

Protokol definira da putnici koji su u potpunosti cijepljeni protiv Covida-19, oni koji su imali bolest i 180 dana nakon toga, te oni koji imaju PCR test star do 72 sata ili antigenski test star do 48 sati mogu putovati bez ograničenja.

 

6 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Hvale vrijedni koraci za bolest koja ima smrtnost od 0.1% (https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality)… Prvo kompletna barbarska devastacija, a onda “rješenje”…

Huuura za diskriminaciju.
Samo naprijed.

Bilo je više i vrijeme.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!