zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Istanbul najbolji aerodrom Europe

Istanbul je definitivno najbolji aerodrom u Europi i svakako je jedna od najboljih aerodroma u svijetu. Nekoliko sam puta letio preko njega i aerodrom je istinski više nego fascinantan. Aerodrom je koncipiran tako da je središnji foaje istinski ogroman. U tom foajeu je velik dolazni dio sa sigurnosnom kontrolom i kontrolom putovnica, kao i check inom. Check in ima ogroman broj šaltera na 14 check in otoka (A-S. no ne postoje otoci J i O). Na ovom prostoru postoji i prodaja karata, kao i nekoliko trgovina, mjenjačnica i ugostiteljskih objekata.

Potom slijedi ogroman dio zone sa trgovinama na kojima istinski ima svega i svačega. Brdo trgovina od općenitih duty free trgovina, preko specijaliziranih trgovina, te trgovina sa najvećim brendovima. Na središnjem  prostoru nalaze se trgovine sa najskupljim brendovima: Louis Vuitton, Dior, Celine, Loro Piana, Gucci, Fendi, Prada, Saint Laurent, Bottega Veneta i Hermes. Na katu se nalazi velik broj restorana, te business i VIP lože kojih istinski ima puno (samo Turkish ima tri lože: Miles & Smiles, Business i Exclusive).

Na oba ruba ovog prostora nalaze se gateovi. Lijevo su gateovi A i B, desno F i G, a u sredini gateovi C, D i E. Uz to aerodrom ima još i velik broj autobusnih gateova. Gateovi A-B i F-G su napravljeni kao blago zaobljeni prema van, tako da sam kraj gateova tvori trokut u kome su mjenjačnice, ugostiteljski objekti i trgovine.

Zona trensfera je velika sa 12 zona transfernih kontrola (od čega 7 domaćih). Dolasci imaju 28 beltova za prtljagu, 4 lost na found ureda (jedan je Turkishev), niz ugostiteljskih i trgovačkih objekata, turističkih i hotelskih agencija, rent’a’car poslovnica, prodaju karata javnog prijevoza, te banaka i mjenjačnica. Aerodrom unutar terminala ima i hotel (Yotel). Aerodrom ima čak i svoj muzej.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Istanbul

21 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Знају људи бизнис

Puno bolji je Moskovski Sheremetyevo..

Ne mogu bas da se porede u sadasnjim prilikama ali meni licno Seremetjevo vise lezi i mnogo je kompaktniji

Zaista fascinantan aerodrom, zaista!

No…

Leteo sam BEG-IST-DOH. (QF Football WorldCup 2022) TK.

BEG-IST je kasnio u polasku iz BEG i stigao je recimo, 25 min pred Scheduled poletanje za DOH.

Nije ponudjen shuttle preko APRON-a, a put do centralne zone je predugacak (nije bilo mogucnosti da se “presece” bez da se ide do centralnog security check.

Kada smo stigli, jedan deo osoblja kaze “Kasno je”, drugi deo osoblja kaze “ne ne ne, pozurite stici cete…”. Naravno, odlucili smo da trcimo.

Posle security check i sprinta do gejta stigli smo 2 min PRE scheduled time, a bio je GATE CLOSED…

Onda kilometri nazad do Service Desk, gde mora da se sacekaju 3 reda (!!!!!!!!), salter do saltera da bi se dobio boarding pass za rebooked flight…

Suma sumarum – interno treba jos uigravanja da bi se doslo do ocekivane usluge za “Flaghsip” aerodrom Star alijanse…

Ja stalno tvrdim da je TK jako dobar u vazduhu ali su na zemlji cista katastrofa. Sam sam se u to uverio.

I ja mislim da je velika razlika…
Ground staff na service desk je govorio los engleski i procedura im je neobjasnjiva… Jedan deo zavrsis na jednom salteru, pa nastavak na drugom i najzad boarding pass ponovo na prvom salteru… Tako nesto je na ZRH ii MUC nezamislivo…

No, moguce je da su novi, neuvezbani… To se resava obukom svakako. Samo mi je privuklo paznju jer definitivno odskace od utiska (fenomenalnog) koji sam aerodrom ostavlja.

A po planovima nije još ni gotov

Zasto ne postoje otoci J i O? Ima li neki specifican razlog?

Okratili ste broj gejtova, ima ih bitno vise.

A – 17
B – 27
C – 4
D – 17
E – 4
F – 27
G – 18

Pa ove brojke su sa njihovog sajta: https://www.istairport.com/en/airport/maps/airport-map/?locale=en

A gejtovi su A2, A2A, A2B, A3, A3A, A3B, A5, A5A, A5B, A6, A6A, A6B, A7, A7A, A7B, A8, A8A, A8B, A9, A10, A10A, A10B, A11A, A11B

To je 24 A gejtova.

A2, A3 i ostali su bus gejtovi na Departure floor-u. Na spratu iznad su A2A, A2B, itd…

Idite na Transfer floor za A2A, A2B. Ispravite clanak.

Da ne kazem da pored svih ovih postoje i A4A, A4B, A4C, A4D, A4E, A4F, kao i A1A, A1B, A1C, A1D, A1E, A1F, A1G, A1H, A1K.

Dakle ukupno cak 39 A gejtova ima.

Na svakom kraku (od A do F) postoji nekoliko duplih gejtova koji imaju A/B na istoj brojki. Oba takva gejta su sa zračnim mostom.

Točno je. Mada kad se takvi gateovi koriste za sirokotrupce, cesto prikljuce oba zračna mosta na avion( i A i B).

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!