zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Bangkok Airways će mjeriti težinu putnika

Bangkok Airways počinje uskoro meriti težinu svojih putnika pre ukrcavanja u avion. Prevoznik uvodi pravilo od 31.10. i garantuje poverljivost primljenih informacija. Prevoznik je u saopštenju naveo da je merenje težine putnika u skladu sa standardnim merama Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva i da ima za cilj da pomogne u izračunavanju težine pri poletanju kako bi se osiguralo sigurno putovanje avionom.

Ali za mnoge, ova želja za sigurnošću može se više shvatiti kao invazija na privatnost. Merenje će se obavljati na izlazu za ukrcavanje. Bangkok Airways je saopštio da očekuje saradnju i razumevanje putnika. Kako je navedeno, slična mera je već uvedena na letovima Korean Aira i Air New Zealanda. Na ovaj način prevoznici nastoje da održe svoje avione u dobrom stanju, uz smanjenje potrošnje goriva. Bangkok Airways leti za Tajland, Kambodžu, Hong Kong, Laos, Maldive, Mjanmar, Singapur i Vijetnam. Aviokompanija se bazira na aerodromu Suvarnabhumi u Bangkoku.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Wikipedia

7 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Isuse koja glupost. I sto ako dodje netko s 150-200 kg zabranit ce mu ukrcavanje iako je vec platio kartu, smjestaj, dogovorio neki sastanak, mozda ide na kongres? I da to sve propadne ako se ustanovi da se zbog njega prekoracio optimalno opterecene tlaviona za par kg?
Pa zar nije dosta sto imamo rigorozna pravila za prtljagu? Sto ce se onda i ovo poceti naplacivati ako putnik odstupa od optimalne tezine ko kako placamo za kofere 50-60€ ako premasimo vec 1kg?
Ako ne nista od toga, cemu onda to sve?

A kako ce znati kako to da rasporede kad se mesta u avionu dobijaju na check-inu a oni tek na gejtu mere ljude?

To se radi i danas, samo aproksimativno. Kada vam kompanija dodeljuje sedište, to nikad nije potpuno slučajno – aproksimira se vaša težina u odnosu na pol i uzrast i dobijate sedište u odgovarajućem delu aviona. Niko nije vraćen zato što aproksimacija nije tačna jer +/- 20kg najčešće ne pravi posebnu razliku. Ovi žele da sistem usavrše i misle da mogu tako da ostvare neke uštede, zanimljivo je da vidimo kako će to funkcionisati…

Nije to par kilograma viška, već 20-30 pa i više. Zamislite bračni par ili rođake koji zajedno teže 300+ kg, a sjede pored Vas, što mislite, koliko prostora ostaje Vama? Inače i ja sam deblji nego što bi trebalo, ali gledajući na aerodromima ovakve tjelesine, koje nijesu takve od bolesti, već od slatkog života i njihove prohtjeve, stvarno ne razumijem Vaš stav. Kad neko zauzima dva mjesta svojom težinom, treba oba i da plati.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!