zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Hrvatska 90% prihoda od turizma iz 2019.

Hrvatska je ove godine ostvarila 71% dolazaka turista, 86% noćenja i 90% prihoda iz 2019. Od sredine VII. do sredine VIII. mjeseca prihod od turizma je čak i 10% veći nego u 2019. Vrlo je moguće da Hrvatska u ovoj godini premaši iznos od 10,5 milijardi EUR koliko je bio rekord iz 2019. Izuzetne brojke, među najboljima u Europi.

Ovim brojkama u zadnjih mjesec dana posebno je pomogla činjenica da je Hrvatska 19.7. stavljena na zelenu listu Velike Britanije, na kojoj je od turističkih zemalja još samo Bugarska. Ostale zemlje su na žutoj listi, a neke (Turska, Tunis, Egipat) su i na crvenoj listi. Samim time se niz turista koji su se inače odučili boraviti u drugim zemljama, odlučio za Hrvatsku. Uz to putnici daleko manje koriste godišnje odmore u prekooceanskim zemljama (Kuba, Dominikanska Repulika, Meksiko, Bahami, Bermuda, Seychelli, Maldivi, Bali idr.) zbog još uvijek velikog straha od Covida-19. Naime, putnici se boje dalekih linija radi straha o možebitnom povratku u zemlju u slučaju naglog pogoršanja pandemije. Na svemu ovome Hrvatska je odlično iskoristila trenutak pokrenuvši akciju „Stay safe in Croatia“. U VII. i VIII. mjesecu doslovce nema jednog slobodnog kreveta u Hrvatskoj kako u hotelima, tako i u privatnim apartmanima. Niz ljudi je radi toga prolongirao odmor na drugu polovicu VIII. mjeseca, ali i u IX. mjesecu, te produžio top sezonu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

2 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sezona je dosta kasnila jer se relativno kasno sve otvorilo. Ali je zato veliki buking za postsezonu.
No, glavna razlika je da je i dalje veliki pad avioprometa – gosti se teško odliučuju na putovanje avionom iz više razloga. Osim što ima više kontrola veći problem je nesigurnost kada će krenuti lockdown i onda je napraviti mjesec-dva unaprijed sve rezervacije loša ideja.
Avionom putuju samo oni koji baš moraju – oni iz katastrofalno prometno povezanih zemalja gdje nema drugih opcija.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!