zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Ryanair povećao Zagreb za 100%

Kao što sam najavio da će se desiti, Ryaniar je povećao operacije u Zagrebu. No, ni u najluđim optimističnim procjenama nisam vjerovao da će povećanje biti 100% inicijalne najave. Ryanair je najavio više letova i linija ove zima, no baziranje još jednog aviona ipak nije bilo za predvidjeti.

Ryanair je ovime pokazao da je ozbiljan u Zagrebu, da planira Zagreb napraviti svojom jakom bazom, prevenira dolazak konkurencije, udara na slabašnu Croatiu i svakako je posvećen svojoj zagrebačkoj bazi. A koji bi mu planovi mogli biti u budućnosti, o tome će ova analiza.

foto: Ryanair

 

Kakvo je punjenje Ryanaira

Ryanairov početak zagrebačkih operacija stvarno nije bio dobar. Na prvom letu iz Charleroia je bilo tek 67 putnika u dolasku (25,5% load faktora), te 52 putnika u odlasku (27,5%). Ovo je istinski više nego loše. Ryanair je u tom momentu imao prosječan load faktor od 73%, a na prvim letovima ima preko 55% popunjenosti.

Loša popunjenost se nastavila i u idućim danima, pa su povratne karte za Charleroi i za Bergamo bile tek 15-tak EUR, neke dane i manje. Niska cijena karata jasno pokazuje da su letovi vrlo loše popunjeni.

Potom je Ryaniar krenuo u žestoku kampanju reklamiranja na hrvatskim televizijskim kućama. Doslovce su prštale reklame za Ryanairove letove svakih par minuta. Ogromna kampanja i uložen velik novac. Ryanair se u načelu ne reklamira na televiziji, već su mu niske cijene karata marketinški potez. Ako je Ryanair u Zagrebu posegnuo za ovom metodom jasno je da prodaja nije bila dobra.

Za idući tjedan povratna cijena karata za Charleroi je 50 EUR, nije dno, ali daleko je od dobre cijene od 100 EUR koju obično ima Ryanair za letove tjedan dana prije. Za tri tjedna cijena je 73 EUR što je već na tragu dobre popunjenosti. Za Bergamo je cijena također 50 EUR, za tri tjedna je 19,98 EUR. To je vrlo nisko. Znači ova linija je u lošem stanju. London Stansted drži cijenu idući tjedan od 136 EUR, a za tri tjedna 141 EUR. Vrlo visoka cijena za Ryanair i ova linija je superpopunjena. Za Gothenburg je cijena 147 EUR idući tjedan i 34 EUR za tri tjedna. Nije loše. Za Rim kompanija idući tjedan ima cijenu od 44 EUR, a za tri tjedna 19,98 EUR. Sofija idući tjedan ima cijenu 19,98 EUR, a isto toliko ima i za tri tjedna. Ovo pokazuje da popunjenost i dalje nije pretjerano dobra osim za Charleroi, Gothenburg i London Stansted.

Linije koje kreću u 9. mjesecu imaju cijene na početku operacija: Weeze 9,98, Hahn 9,98, Oslo Torp 9,98, Bade-Baden 16, Memmingen 16, Malmo 20, Podgorica 20, Dortmund 63 EUR, Bouvais 67. Osim Dortmunda i Bouvaisa sve ostalo je vrlo loše. OK, stigne se to još u mjesec dana popraviti, ali cijene su trenutno vrlo niske, a to znači da ni popunjenost nije dobra.

Iz svega ovoga da se zaključiti da su je dobar dio linija Ryanaira još uvijek loše popunjen i da kompanija ne može biti zadovoljna. No, povećanje linija u XII. mjesecu jasno pokazuje predanost Ryanaira prema zagrebačkim letovima i da kompanija vjeruje u tržište.

foto: Ryanair

 

Ryanair povećao zagrebačke operacije za duplo

Rynair je prvo u šestom mjesecu pokrenuo dvije linije, za Charleroi (dva puta tjedno) i Bergamo (četiri puta tjedno). Sa ove dvije linije i šest tjednih letova kompanija je probila tržište u Zagrebu.

Potom je kompanija najavila ranije baziranje prvog aviona i pokretanje letova od 23.7. mjesec i pola prije prvotnog plana i to za tri linije: London Stansted (četiri puta tjedno), Rim Ciampino (dva puta tjedno) i Gothenburg (tri puta tjedno). Uz to Ryanair je otvorio i liniju za Sofiju od 3.8. koja će se operirati dva puta tjedno. Znači da će početkom VIII. mjeseca Ryanair iz Zagreba imati 17 tjednih letova.

Od samog početka 9. mjeseca Ryanair operira letove za Beauvais, Hahn, Memmingen, Oslo Standefjord, Dortumund, Baden Baden i Podgoricu, ali i povećava Charleroi na 3 tjedna leta, London Stansted na svakodnevni, te Rim Ciampino na tri tjedna leta. Kompanija je 12.5. najavila i dvije nove linije, za Malmo (dva puta tjedno) i za Weeze (dva puta tjedno). Ukupno početkom IX. mjeseca Ryanair će operirati 15 linija sa 42 tjedna leta, te u Zagrebu bazirati 2 aviona.

No, prije par dana Ryanair je najavio baziranje i 3. aviona, te otvaranje još 9 novih linija od početka XII. mjeseca. Prvo je najavio Manchester od 2.12, pa od 1.12. Malagu, od 2. 12. Dublin i Solun, od 3.12. Basel, Eindhoven i Paphos, od 4.12. Maltu i od 17.12. Napulj. Sve linije operiraju se dva puta tjedno osim Dublina koji se operira tri puta tjedno. Istim će kompanija imati čak 24 linije sa 61 tjednim polaskom. Više nego fascinantno.

Ovime je kompanija povećala broj linija za duplo od inicijalnog broja i broj tjednih polazaka sa 36 incijalnih na čak 61. Ovime će kompanija imati ponuđeno čak 1.144.116 sjedala iz Zagreba godišnje, a uz prosječnu popunjenost Ryanaira od 79% to je oko 904.000 novih putnika u Zagrebu. Brojka koja je skoro putnika koliko je Zagreba imao cijele prošle godine.

Ovo je čak 7 linija više nego će Croatia Airlines operirati ove zime. OK, Croatia ima bitno više letova po svakoj liniji, pa je za očekivati da će ove zime imati oko 131 let, što je duplo više nego će operirati Ryanair, no kako Croatia zimi leti prvenstveno sa Dash 8-400 i tek pokoji let sa Airbusom A319, a Ryanair ima i bitno veći load faktor na tim većim avionima (A320 sa 180 putnika) Ryanair će imati bitno više putnika iz Zagreba ove zime nego Croatia Airlines. Nakon samo tri mjeseca od prvog vala operacija.

Dodamo li na ovu brojku još i letove ostalih LCC iz Zagreba koji kreću do kraja godine to će biti 80 tjednih letova na 29 linija iz Zagreba. Kako će Beograd ove zime imati 23 LCC linije isto znači bitno više linija i tjednih LCC polazaka koje će imati Zagreb u usporedbi sa Beogradom. Da će Zagreb preskočiti Beograd po broju LCC linija i polazak nitko nije mogao pretpostaviti prije par mjeseci. Jedino Skopje ima više LCC linija od Zagreba i to 4 linija više.

Podsjetio bih čitateljstvo kako sam govorio da je Zagreb puno podcijenjen od strane LCC i da kada dođe ozbiljna LCC ekspanzija da će se desiti ozbiljan pomak, da će Zagreb dobiti značajan broj linija i frekvencija, te da će naglo porasti broj putnika. A milijun novih LCC putnika u usporedbi sa prošlom godinom je istinski više nego fascinantna brojka. Poglavito u vrijeme Covid-19 krize.

foto: Ryanair

 

Što bi kompanija mogla napraviti u Zagrebu u budućnosti

Ryanair je vrlo impulzivna kompanija. Kompanija koja bez imalo problema u samo par dana otkaže stotine linija (radi Covida-19), ali koja nema problema da ukine cijele baze u samo par dana, te preseli i 5 aviona na druge aerodrome, te otpusti stotine radnika u toj bazi. Upravo zato teško je reći kako će se Ryanair ponašati u Zagrebu. Njegovo ponašanje ovisi o dva faktora, prvi je broj putnika koji će koristiti usluge kompanije, a drugi je odnos MZL Zagreb prema njemu. Ako oba ova faktora budu u redu, Ryanair će se dalje širiti u Zagrebu i dostići će planiranih 10 aviona u idućih par godina, tj. preko 3 milijuna putnika. A ako neće, onda će Zagreb imati problema sa ovim megaucjenjivačem.

Bilo je za očekivati da Ryaniar pokrene i nešto zimskih letova iz Zadra. Kompanija je to i najavila kao mogućnost. No, isto za sada ne pokazuje kao opciju. Ako to ne najavi u idućih mjesec dana isto se ni neće desiti. Kompanija bi bez puno rizika mogla nastaviti letjeti sa dva tjedna leta za Paris Beauvais, Frankfurt Hahn, Dublin i London Stansted, čime bi bar djelomice zaposlila kapacitete i posade u Zadru, jer bi imala 8 tjednih letova (više od 1 dnevno). Moguće linije, no sa nešto više rizika bile bi i za Beč, Memmingen i Rim, čime bi kompanija imala dva dnevna leta. Ovo bi za Zadar bila ogromna stvar obzirom da aerodrom već godinama ima samo 6 tjednih letova za Zagreb zimi, te tek par stotina putnika.

Ne bi bilo iznenađenje da Ryanair iduće godine otvori još neku bazu u regiji. U prvom redu šanse za bazom ima Podgorica koja već sada ima 7 linija, Banja Luka koja ima 8 linija, ali prije ili kasnije baze će dobiti i Dubrovnik, Priština, Beograd i Niš. Bitno manje šanse imaju Ljubljana, Sarajevo, Split i Skopje, no kod Ryanaira nikada ne znate. Iduće godine dolazi 50 aviona, to treba i zaposliti.

U prošloj analizi Ryanaira iz 6.4. napisao sam da se čudim zašto Ryanair ne otvori letove za Berlin, Prag, Sofiju, Dublin i Manchester. Eto, za Sofiju, Dublin i Manchester otvara i tu sam bio u pravu. Za Prag i Berlin je u međuvremenu nove linije otvorio Eurowings iz Zagreba, pa nije za očekivati sukob sa Eurowingsom i Ryanairovo pokretanje ovih linija u dogledno vrijeme. Naravno, u budućnosti će se Ryanair pohrvati sa Eurowingsom na ovim tržištima.

Ryaniar je izjavio da nije nemoguće da pokrene letove iz Zagreba za Dubrovnik i Split. Ovo je velika vijest. Dubrovnik još i ima smisla. Prema Dubrovniku Croatia leti 23 do 35 tjednih letova ovisno o dobu godine. I da, tu Ryanair sigurno ima mjesta sa inicijalna dva leta dnevno. Desili se to Ryanair bi ubio Croatiu na ovoj liniji. No, ako Ryanair otvori letove za Split koji je samo 400 km od Zagreba i koja linija ne može opstati bez PSO onda znamo da je ušao u direktan sukob sa Croatiom do istrebljenja. Za sada se Ryanair drži genlemenski i ne udara direktno na Croatiu, osim par linija koje je poduplao. Ali, Split bi značio početak masovnog sukoba i brzinsko uništavanje Croatie. Naime, ova linija nema nikakvog smisla uz Croatiu, ona ne može opstati bez PSO-a, tamo Croatia u većini godine većinu frekvencija leti sa Dash 8-400.

I ovdje još jednom treba čestitati gluposti Hrvatske Vlade. Naime, ministarstvo je novi PSO trebalo raspisati još prije Covida-19, u I. mjesecu 2020. I nije. Potom ga je prolongiralo 3 puta do sada, a PSO se produžio po prošlim uvjetima. Ako ga, nekim čudom, konačno i raspišu, a to bi po pravilima Europske Unije morali napraviti početkom 8. mjeseca (2 mjeseca prije PSO + rok žalbe) jasno je kako će Ryaniar reagirati. Pokrene li on letove za Dubrovnik i Split svakako će tražiti da Croatia ne dobiva više PSO za te linije. A onda je Croatia ostala bez ogromnog dijela od 10,5 milijuna EUR PSO-a. Bez novca koji joj je krucijalan za sve operacije. Em je jasno da taj novac kompanija indirektno usmjerava na linije koje nisu toliko profitabilne kao što je Dubrovnik i Split ljeti, em bi time Croatia morala ekstremno smanjiti broj tjednih polazaka za ove dvije luke što bi smanjilo količinu konekcija i feedanja daljih zagrebačkih linija. Zašto se ministarstvo dovelo u ovu poziciju? Raspisivanje PSO-a je jedan radni dan posla za jednog ispodprosječnog administrativca. 90% tog PSO-a je copy-past postojećeg PSO-a. Za ne povjerovati je da je ministarstvo bilo toliko inertno i to nije napravilo. Pa će sada biti u enormnim problemima i ministarstvo, ali i Croatia Airlines. Problemima, koji bi u konačnici mogli rezultirati i još jednom tužbom Ryanaira protiv Croatie i Republike Hrvatske.

Dva su osnovna problema budućeg PSO-a. Prvi je ako država planira napraviti ekskluzivno pravo jednom prijevozniku (Croatiji Airlines) da leti za Dubrovnik i Split, onda je natječaj morala napraviti do početka 4. mjeseca (6 mjeseci prije početka operacija). Taj rok je odavno propustila. A ako ga sad i pokrene neće ga moći napraviti prije proljeća 2022. Drugi je problem što ako Ryanair krene sa letovima vlada više neće moći opravdati PSO prema Splitu i Dubrovniku i on će vrlo vjerojatno pasti. Ove linije su u startu upitne jer imaju bitno više od 100.000 putnika. Isto je moglo proći dok nije bilo potencijalne konkurencije na liniji, te dok nad glavom nije čučala dežurna europska tužibaba Ryanair. Da bi Vlada uspjela u ta dva PSO-a morala bi ih raspisati prije nego Ryanair krene sa ovim letovima, a onda je svejedno u iduće četiri godine jel bi Ryanari operirao ove letove paralelno sa Croatiom koja ima PSO. No, obzirom na katastrofalnu agilnost hrvatske vlade, te na nakane Ryanaira ovaj scenario i nije baš pretjerano realan.

Croatia nije baš ništa napravila da prevenira ekspanziju Ryaniara. Još u IV. mjesecu sam napisao što bi to Croatia mogla napraviti. I nije napravila baš ništa. Sada je prekasno. Više ne može napraviti baš ništa. Jasno je da će Hrvatska vlada ukucati još stotinjak milijuna EUR za restrukturaciju kompanije koja se može desiti 2022. I kompanija će taj novac potrošiti vrlo brzo. Nakon toga će prodati preostale motore i avione, pa slotove na Heathrowu i Croatia Tehniku. Sve to će joj možda dostajati za pet godina puke egzistencije. I onda će kompanija nestati sa lica zemlje jer joj Vlada više neće moći ukucavati novac. Jedini spas za kompaniju bio bi hitna prodaja, nekom tko se zna hrvati sa Ryanairom, npr. Aegeanu koji je pokazao interes za Croatiu, a tijekom Covida-19 višekratno bio na pregovorima u Vladi oko kupovine. Ako to vlada ne napravi u idućih godinu-dvije, Croatia će se pridružiti Adriji, B&H Airlinesu i Montenegro Airlinesu u ropotarnici povijesti.

Kako je kapaciteta 3 aviona 75 tjednih polazaka, a Ryanair ih sada ima tek 61 tjedni polazak, vrlo je vjerojatno da će Ryanair u idućim tjednim najaviti još neku liniju i frekvenciju iz Zagreba do zima ove godine.

Prema izjavama Ryanaira za očekivati je da će do ljeta 2022. Ryanair bazirati i četvrti avion u Zagrebu, sa još nekih desetak linija i 25 tjednih polazaka. Već sada je broj tjednih polazaka i linija fascinantan. U tom slučaju on bi bio istinski ogroman, a Zagreb bi postao broj 1 LCC aerodrom regije, čak i ako Wizz Air konačno dovede 3. avion u Beograd.

Kako god, Ryanair je opasno navalio u Zagrebu. Vrlo je predan svojoj bazi, otvara nove linije i frekvencije. Rast je više nego fascinantan. A Croatia i dalje spava zimski san.

 

Pozdrav čitateljima iz Novalje!

94 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zagreb će sada imat preko miljun putnika samo od Ryanaira. Iduće godine vračaju se Air Canada, Air Transat, Korean, Emirates, Brussels, Swiss, El Al, Lufthansa sa Minhenom, nove linije uvodi Eurowings.

Zagreb će 2022. razvaliti. I opako se približiti Beogradu. Ako Ryanair nastavi sa ovakvim povećanjima Zagreb će do 2023. preskočiti Beograd.

Iskoristiti cu ovaj clanak o Ryanairu i pitati: da li i Ryan vraca novac ili daje vaucer za, drugi termin u slucaju da se putnik ili netko iz grupe razboli od covida i ne moze putovati? Ono sto sam uspio naci je da vraca “u slucaju bolesti” ali to je vrlo opcenito.

Npr. Volotea ima takvu politiku. Za ostale ne znam. Ima li igdje nekakav clanak na tu temu da je netko vidio?

Sedam dana prije leta imate pravo promjeniti kartu na bilo koju drugu liniju bez dodatnih troškova. Jedini uvjet je da linije moraju biti mijenjane sa domaće na domaću i sa internacionalne na internacionalnu. Kad je sedam dana pred let, onda je to to, propala karta.

Jedino sto svi vidimo je da se Petar propeo na zadnje noge da trola Alenov portal jer mu je posjeta njegovog pala drasticno.

Meni isto izgleda ko da je Petar bas neki jadnik koji pati za djevojkom koja ga je ostavila pa ju proganja. Bas izgleda to sve zalosno. Jos vi Petre pistete o sebi u trecem licu, ludilo

Opa, Markus, vidi mene Ivan, ovaj Alen, se digao malo ranije danas? 😀

Najavom Splita i Dubrovnika, Ryanair je debelo osprozivao PSO sistem (vladu), CA, Trade Air,. A osim napada na ove dvije firme (jedna direktno a druga prozivana) i još jedna će doći pod udar: Hrvatske Autoceste…

Ako bude redovan i jeftin prevoz, dosta veći dio ljudi će ostavljati automobile i ići avionom .

Jedva cekam da dode Ryan s DBV-ZAG i nece mi past na pamet sjest u auto i krenut za ZG. Meni je sama cestarina cca 450 kn, a gdje je gorivo, vrijeme itd.

Ja si kao i svake prosječni Hrvat ne mogu priuštiti Dubrovnik i nisam bio tamo 2010 kad sam se jedva dovukao autobusom na putu za Budvu Ina autobusnog kolodvor održao sastanak sa najvećim stručnjakom u Hrvatskoj za zrakoplovstvo Tonči Peović. Dubrovnik samo papirnato Hrvatska to je prava Venecija i po cijenama

Logika Croatie na linijama za Split i Dubrovnik mi nije jasna. Porter je napravio kompaniju na dve linije Toronto Ottawa i Toronto Montreal na dnevnim putnicima sa sistemom, imate ujtro rano let, imate let preko dana, imate let u 5 popodne i vecernji u povratku. Sa te 4 rotacije, gde u principu mozete prenociti avon u Dubrovniku i Splitu masa ljudi koja bi se odlucila na putovanje avionom umesto 400 km u jednom pravcu autom.
Ovo govorim iz iskustva jer mi ni jedanput nije palo a vozim za Ottawa-u ili Montreal iz Toronta gde za razliku od hrvatske maximalna brzina je 100 km/h (iako svi voze 125) i nema cestarina. Dapace znao sam ostaviti decu u vrticu, otici u Montreal, odraditi sastanke i u 5:45 pokupiti klince.

Tako isto mislim da treba odraditi Beograd-Banja Luka. Pričao sam s kolegom koji je nekad dok je bio let ujutru i uveče, letio u Beograd, završio sastanke i uveče bio kući. Koja je logika aviona ako moram da se spremam 3 dana za njega…

Q400 ili ATR za te linije za cjelu godinu a naročito zimi je idealan. Oni sa 35 putnika prave profit. A tih 35 putnika i više ce imati samo ako naprave smislen red letenja. Ako ja ujutro izadjem iz kuće u 6 , let je u 7 npr i budem u 7 naveče kući to mi daje dan od 9 do 4 u centru Zagreba. Isto to u kontra pravcu sa satom offseta

Kad smo vec kod BEG-BNX, sada leti JU samo 2x nedeljno. I to red letenja je potpuno neatraktivan. Ali zato gledam broj putnika, retko kad manje od 60!
Imaju ATR, ne znam zasto ne povecaju, narocito sto se vidi da im za dobar LF nije presudno ni vreme polaska! Cak i sa onim jednom polaskom tokom 5. i 6. meseca su imali super LF.

Alene, pa salju ATR sa 68 mesta. A napisao sam da retko kad ima manje od 60.
Prosle nedelje jedan let je bio 65/61. To je super popunjenost za BNX jer mu je vreme polaska totalno neatraktivno i cine ga 90% lokalci. Vrlo malo transfera.

I onda se bune na losu popunjenost. Imaju sve uslove da prave pare na tim linijama, maksimalno bez ikakvog PSO-a

Pa vidite da je i Air Serbia, samo na drugoj liniji… Turboprop avione ja posmatram kao autobus sa krilima i tako se treba (na nekim linijama) programirati njegov rad…

Upravo tako, inicijalni Dash je napravljen kao STOL da zameni autobus i da mu “ treba komad ceste” da sleti

Malo sam gledao cijene karata Ryanaira na novim i starim linijama za ovo ljeto, međunarodnim i domaćim, i izgleda da je situacija ista kao u Zagrebu svuda: jako jako niske cijene.

Ja u subotu letim Catania-Rim FCO za pet eura. Wizz Air je prodavao Catania-Rim za dva eura kad sam kupio kartu ali s njima mi se nije letilo pa sam platio s Ryanairom duplo skuplju kartu za pet eura!

U nedjelju Sofia-Catania i Catania-Sofia, prva rotacija i nova Ryanair linija, oba smjera se prodaju za 9.99 eura upravo sada, dakle par dana pred let.

Catania-Verona isto ima prvi let u nedjelju a u ponedjeljak je karta 8 eura.

Catania-Milano sljedeći tjedan ima let svaki dan za 5 eura.

Catania-Bologna isto svaki dan osim ponedjeljka let je 5 eura.

Barcelona-London u petak 8 eura, u subotu 10, u nedjelju 8.

London-Rim prekosutra 10 eura.

Lisbon-Edinburgh u subotu 8 eura.

London-Prag u nedjelju 10 funti.

London-Faro u nedjelju 10 funti.

London-Ibiza u nedjelju 10 funti.

London-Torino u nedjelju 5 funti.

London-Milan u subotu 6 funti.

London-Verona u subotu 8 funti.

London-Madrid u subotu 10 funti.

London-Venecija u petak 5 funti.

London-Rim u petak 10 funti.

Kraj je sedmog mjeseca, srce turističke sezone, a ovo su sve turističke linije koje se prodaju za par eura svega par dana prije leta. To je jednostavno Ryanairov standard danas.

Dobojaju PSO.. 🤣😂🤣😂🤣

Hehe koji flex sa ovom skupljom kartom od 5€, ovo je vec za instagram “I’m Rich” 😛

Miješate stvari.
1,3,5€.. karte su REKLAMA karte – svi pričaju o njima (isto kad O’Leary priča razno razne budalaštine).
Profit je kasnije na toj liniji,ili na normalnim cijenama ili Brand name recognition.

Plus, Ryanair dobija lovu od zračnih luka i turističkih zajednica, gradova, ministarstva..

Standardna taktika: niskim cijenama privlače putnike koji inače ne bi putovali tako da nakupe ogroman broj putnika, pa za par mjeseci aerodromu mogu reći da ukoliko se niske takse povise čak i za jedan euro da će odmah razrezati mrežu destinacija i da će aerodrom izgubiti X tisuća putnika. Aerodrom ako je pametan prihvati Ryanairovu ucjenu i izgubljenu zaradu nadoknadi kroz viši najam za restorane i dućane, a oni pak profitiraju na većem broju putnika.

“Zagreb bi postao broj 1 LCC aerodrom regije”
A što je sa Splitom i Dubrovnikom? Pa Split će imati 70 LCC linija kada se vrate sve one iz UKa ovog kolovoza te sljedeće godine.

To ne znači da će Zagreb ubrzo postati br. 1 LCC zračna luka u regiji.

Zna li iko da li Ryanair (ili Wizzair) imaju namjeru napraviti liniju prema Tel Avivu?

Da li iko zna imaju li takav plan? Ili gdje bi se moglo to provjeriti?

Zašto ne može leteti iz Beograda?

Tacno. Zato mi nije jasno zasto Srbija ne iskoristi priliku koja se stvorila Brexit-om.
Britanija nije vise u EU tako da Nas blokirajuci Direktorat slobodno moze blokirati Wizz iz LTN za BEG.
Ovo je samo hipoteticki, ne kazem da je dobro.

Odnos MZLZ zemaljskih operacija na čelu sa gospodinom Mutlu Baskanom prema Ryanairu i Laudi je očajan, čovjek se ponaša kao da je je sišao s planine, i kao da im radi uslugu. Za svaku novu stvar koja bi pomogla u razvoju svima ne prihvaća je…

Opet sam sebi komentarises sa fejk naloga, Scuricu?

Ajde idite visite po svojim portalima, ili ih nemate jer jedino o “povećanju BDP-a” smete da pišete?

Hahaha huge!

Molim Vas lepo da se suzdržite sa ovakvim komentarima. Umesto ovakvih komentara lepo se javite direktno uredniku pa direktno sa njim to raspravite. Blaćenjem i dizanjem tenzije ne dobijate ništa.

Od prestiznog legacy aerodroma do (verovatno) prestiznog ULCC aerodroma. Bravo!

Zahvaljujući ekipi iz komercijale koji ne samo da su uspjeli otjerati neke prestižne, nego ih nikad više neće ni vratiti načinom poslovanje i komunikacije. I ne, ne govorim o stranom managementu, govorim o domaćoj ekipi iz komercijale. Odvratno .

Slazem se sa Vama. A ko sa Rajanom tikve sadi…

Naravno, ovo je odlično za sve nas putnike, radnike, ekonomiju, međutim ne smije stati samo na LCC. A staje. Ovo što je Ryanair došao u Zagreb je jako malo zaslužan MZLZ nažalost, koliko god se to vama sad čudno činilo.

Istina, u stvari je nedovoljno da je došao samo Ryanair plus dvije Eurowingsove linije (od kojih jedna nije ni nova).

Ovo me podsjeća na finale svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.
Kad su njemci trpali brazilce. Samo šta su oni gentlemanski stali u jednom trenutku.
Iako još nema golova vidim da će i ovdje biti trpanja. Iako ne podnosim CTN zbog inertnosti, ipak bi volio da požive. Politika će ih sigurno gurati, ali do kada će to moći…
Bez obzira na kapitalizam i demokraciju država će CTN uvijek gledati kao strateški važan subjekt.

Politiku Vlade HR ne razumijem. Bacaju novce na spašavanje gubitaša, a osnovnu stvar, postavljanje sposobnih profesionalaca na čelo kompanije, to nisu u stanju napraviti već desetljećima.
Spaljuju novce bez veze.
Kad Croatia izdahne, drugi će određivati cijenu karte za jednu turističku zemlju, drugi će određivati kad im se leti, a i Ryan će tražiti sve više kako bi nastavio letjeti.
Ali sami smo krivi jer biramo takve vlade, koje godinama postavljaju v.d. i mi im to dopuštamo.

Što to znači “drugi će određivati cijenu karte za jednu turističku zemlju, drugi će određivati kad im se leti”, pa to je na obali već 100% tako i funkcionira izvrsno. Drugi određuju cijenu karte čak i na Croatijinim letovima isto – skoro svaki put kad sam gledao je bilo jeftinije kupiti kartu za Croatijine letove preko Air Francea / Lufthanse nego preko same Croatije.

A po pitanju vremena letenja, Croatia je gora od svih ostalih za apsolutno svaki profil putnika. Za City-breakere ne paše: od nikuda iz Europe možete doći Croatijom na obalu za vikend ili na jedan dan. Za mlade i studente i ostale backapckere ne paše: od nikuda ne možete doći jeftino. Za strance koji bi htjeli proputovati cijelu državu u par dana ne paše: letova između obalnih gradova skoro da i nema, užasno su skupi, loše su raspoređeni, znam iz vlastitog iskustva da i za one koji žele to ne mogu.

Primjer: Croatia spaja London sa Splitom JEDNOM TJEDNO a British Airways 11 tjedno, easyJet 14 tjedno i onda ima još hrpa ostalih. Zimi ne leti nitko, pa ni Croatija.

Split-Lyon Croatia leti jednom tjedno, easyJet 4 a Volotea 2.

Split-Berlin isto Croatia jednom tjedno, easyJet svaki dan, Eurowings dva tjedno.

Za Istru Croatia ljeti donosi skoro pa nikakav značaj. Letovi Zagreb-Zadar-Pula koji traju satima i jutrima dolaze u Zagreb prekasno za mnoge konekcije (kojih već i ovako i onako ni nema) su neiskorišteni potencijal. Da Croatija ne sjedi na domaćim linijama i blokira stranu konkurenciju da na njih dođu, stanje bi bilo sasvim drugačije.

itd u nedogled.

Moram priznati da mi je linija ZAG-ZAD-PUY jedna velika misterija.

Koji je profil putnika koji leti na toj liniji? Eventualno ljudi koji se transferiraju dalje preko ZAG, za nijedan drugi ne vidim logiku.

Iako nije bitno, ipak: ta utakmica je bila polufinale a ne finale SP-a. Ali nekako možemo 1:1 upotrijebiti za ovu situaciju: FR vs OU je tek polufinale. Finale slijedi. Iako sam i dalje mišljenja da ćemo na kraju pobjedu FR-a u finalu gorko zažaliti… I jako skupo platiti!

Ja sam rekao “gorko zažaliti” a ne “gorko željeti”…

🙂

Ah sorry, mea culpa, ne pratim nogomet puno. Sjetio sam se da je bilo suza 😉

Ma nema frke. Ali dobro paše u kontekst…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!