zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Jedrilica se srušila u Prijedoru

U utorak, 22.06.2021. oko 19:20 sati u blizini sportskog letjelišta Urije kod Prijedora došlo je do udesa, u kojem je sudjelovala zrakoplovna jedrilica Blanik L-13, registarskih oznaka E7-5335, serijski broj 174914, vlasništvo Aero kluba “Prijedor” iz Prijedora. U jedrilici su se nalazili nastavnik letenja A.LJ. i putnik, kome je to trebao biti informativni let pri otpočinjanju osnovne obuke za pilota jedrilice.

Nakon polijetanja aero-zaprege, koja se sastojala od šleperskog aviona CITABRIA registarskih oznaka E7-PDH ii jedrilice L-13 BLANIK došlo je do skretanja šleperskog aviona sa pravca polijetanja u lijevu strane, te nakon par sekundi i do otkačinjanja odnosno otpuštanja šleperskog konopca od strane šleperskog aviona i napuštanja sigurnosti poletno-sletne staze. Nakon otkačinjanja pilot jedrilice je uspio da stabilizira jedrilicu u planiranje, ali je zbog male visine i blizine objekata morao na napravi oštriji zaokret kako ne bi udario u kuću koja je bila ispred njega. Vjerojatno zbog male brzine, male visine a oštrijeg zaokreta došlo je do sloma uzgona na jedrilici i ona je udarila prednjim krajem – nosom u zemlju, zatim lijevim krilom i zarotirala se te se zaustavila u bašti obližnje kuće, pored domaćina koji je obrađivao baštu. Nakon otpuštanja jedrilice šleperski avion je nastavio let i sigurno se vratio na letjelište i sletio.

U jedrilici je lakše povrijeđena jedna osoba, dok je druga osoba prošla bez ozljeda. Jedrilica je totalno uništena. Uzrok ove nesreće ispituje Komisija za ispitivanje zrakoplovnih nesreća, formirana od strane Ministarstva komunikacija i prometa BiH. Kako smo nezvanično saznali od pilota jedrilice, mogući uzrok ove nesreće je gubitak snage motora u šleperskom avionu. Razlog gubitka snage motora bi mogla biti visoka temperatura zraka, gdje motor nije mogao normalno raditi.

autor: Dževad Mešić, suradnik (Bihać), foto: Dževad Mešić

8 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

zanimljiv termin “slom uzgona” za vjerojatno engleski termin “stall”, uvijek sam se pitao kako se stall kaže na hrvatskom tj. koji se termin koristi u letačkoj obuci na hrvatskom (srpskom/bosanskom whatever)

Mene su na osnovnoj obuci početkom 80 tih godina učili da se to to tako kaže. Ja ne znam da li ima drugi izraz osim slom uzgoj ili stall.

da se razumijemo meni slom uzgona odlično zvuči i odlično opisuje fiziku, ne može kraće i jasnije iako su dvije riječi

s druge strane, šta je kovit?

Najkraće kontrolirani slom uzgona sa gubitkom visine sa prevaljivanjem na krilo. Slom uzgona obični ide sa propadanjem na nos. Na obuci se radi stalling kao uvod u kovit.

A može biti i ne kontrolirati.

hvala

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!