zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

PUTOPIS: Venecija – grad kanala

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

E da u Veneciji sam bio istinski milijun puta, i zimi, i ljeti, i u proljeće, i u jesen. Čak je moja grupa dva puta nastupala na Venecijanskom karnevalu. Dok se moglo više puta sam kruzerom prošao kanalima Fusina, Giudeca i San Marko, tj. uz samu glavnu gradsku jezgru, tj. Markov trg. Nažalost to više nije moguće jer su kruzeri zabranjeni u Veneciji. Zadnji puta sam bio u Veneciji prije par mjeseci kada sam tamo po prvi puta vodio svoju novu obitelj.

Stoga sam u Veneciji doživio i enormne karnevalske gužve kada po Markovom trgu ne možete proći, a policija nam je morala probijati masu da dođemo do glavne pozornice, doživio sam i tipične venecijanske poplave kada hodate po paletama i drvenim konstrukcijama a cijeli Markov trg je u vodi, doživio sam i smrad venecijanskih kanala, no istinski uz sve ove nedaće Venecija je predivna u većini godine. I svatko je mora doživjeti bar jednom u životu, poglavito što je vrlo blizu naše regije, od Zagreba tek tri i pol sata vožnje.

Kroz Veneciju se vozite javnim brodom (Allaguna). Koji je opako i puno preskup. Iskreno za tu lovu vam se isplati propješačiti stari dio Venecije. Od luke do Markovog trga vam treba 45 minuta, ali cijena broda je istinski puno prepaprena. 10 EUR u jednu stranu, tj. 20 EUR za put do Markovog trga i nazad.

Kako god Venecija je istinski predivna. Broj 1 atrakcija svakako je Trg Svetog Marka na samom Velikom kanalu (Canale Grande), glavni trg Venecije i nekadašnji centar političkog života Mletačke Republike, jake države koja je dominirala Jadranom, pa i ovom našom stranom. Ovo je svakako jedan od najljepših trgova na svijetu. Na Markovom trgu obavezno posjetite Duždevu palaču. Nevjerojatna palača za koju vam treba tri sata, ali neće vam biti žao. To je obavezno za posjetiti. Kada ste u Duždevoj palači zastanite na Mostu uzdaha, mostu na kojem su zatvorenici u ćelijama Duždeve palače zadnji puta vidjeli svjetlo dana i venecijanske kanale (iako su neke VIP ćelije imale natruhe svjetlosti kroz prozore).

Obavezno posjetiti i Baziliku Svetog Marka, predivnu crkvu. No, ulaz se naplaćuje i red je preko sat vremena. Na trgu su i Toranj sa satom, Stari uredi, Napoleonsko novo krilo Prokurativa, Zvonik bazilike Svetog Marka (Campanile), Nacionalna knjižnica Svetog Marka. Na trgu su brojne kavane i restorani, no iste su ekstremno skupe. Nema potrebe za time. Dovoljno je otići u prvu ili drugu uličicu nakon Trga i jesti ćete bitno jeftinije. OK ni tamo nije jeftino, ali je nekoliko puta jeftinije nego na Markovom trgu i možete to podnijeti. Ja osobno jedem u jednom malom restorančiću u Calle Largi imena Birreria Pedavena, sa minijaturnom terasicom od 4-5 stolova. Odlična hrana.

Obavezno morate posjetiti i Most Rialto, vrhunska atrakcija. No, napomena ne kupujte ništa na mostu, puno je preskupo. Jednako tako ne kupujte suvenire na Markovom trgu, nego prošećite malo dalje. Imate tonu suvenirnica. Npr. kada prođete Most Rialto imate tonu suvenirnica na putu do stanice broda na Canale Grande. Obavezno kupite veliku venecijansku masku. Na Markovom trgu ona košta oko 40 EUR, a iza Mosta Rialto ćete istu takvu kupiti za tek 15-tak EUR ako ćete se dobro cjenkati. Maske su vrhunske i odabir po nekim suvenirnicama je ogroman. Izvrstan poklon prijateljima i rodbini.

Od ostalih atrakcija je crkva Santa Maria della Salute, Palazzo Contarini, otočić San Giorggio Magiore ispred Markovog trga, Scuola Grande di San Rocco. Svakako posjetite i Arsenal (oružarnica, skladišta i državnih brodogradilišta) koji je bio temelj snage Mletačke Republike a gradio se od 1104. godine.

Od muzeja obavezno posjetite Pomorski muzej (Museo Storico Navale), Galeriju Akademije, Muzej Correr, Ca’Pasero, Ca’Rezzonico, Prirodoslovni muzej (sa izlošcima prvenstveno venecijanske lagune), Muzej Murano stakla.

Kad smo već kod Murano stakla, ovo svjetski slavno staklo se proizvodi na Murano arhipelagu od sedam otočića povezanih mostovima. Od murano stakla se proizvode čaše i drugo posuđe, lusteri, ogledala, kipovi, kao i niz drugih specifičnih proizvoda. Jednom sam spavao i na velikom otoku ispred Venecije koje se zove Lido de Venezia. Dug (11 km) a uzak otok sa nizom znamenitosti koji jako preporučam. Mir koji vlada na ovom otoku toliko je suprotan od vreve Venecije, kao da niste u istom gradu. Na otoku je brdo starih hotela i vila. Od Lida do Markovog trga vozi javni brod (linije B i R), a do luke trajekt (odakle smo autobusom išli na Lido).

Naravno glavna atrakcija Venecije je vožnja gondolama. Istinska atrakcija koja i nije toliko puno preskupa da si ju ne bi mogli dozvoliti. Polsatna vožnja košta 80 EUR (iako u špici može ići i preko 100 EUR) i gondolijer vas vozi sa Canale Grande kroz male gradske kanale gdje istinski vidite drugačiju Veneciju. Njihova umješnost zavijanja sa dugim gondolama i prolaska na par centimetara je fascinantna, kao i veslanje sa tim jednim veslom. Cijeli put gondolijer sam vesla i gondola se pokreće njegovim veslanjem, a ne motorom. Gondola ima dva glavna sjedala (manje fotelje), te nekoliko sjedalica sa strane, a na nju može stati 4-6 osoba. Neke gondole su u stvarno lošem stanju, većina ih je odlično sređena i obnovljena, a neke su prava umjetnička dijela.

Sa Venecijanskog aerodroma sam također putovao milijun puta, zadnji puta prije dva mjeseca na Karibe. Simpatičan i funkcionalan aerodrom sa prostranim parkiralištima, izvan sezone ne preskupim. Ako sa aerodroma morate u grad svakako to učinite javnim brodom. Linijom B možete doći do Markovog trga i brodske luke na potpuno suprotnoj strani grada, a linija A vozi sa suprotne strane do Markovog trga sezonski, odnosno stanicu prije, St.Maria del Giglio zimi. Postoji i sezonska linija R koja ide vrlo slično kao i linija B, samo obilazi vanjskim kanalima, te završava na bivšim dokovima za kruzere. Ako dolazite autom preporučam javne garaže u venecijanskoj luci. Nisu jeftine, ali nisu ni za ubiti se skupe. Možete si to priuštiti. Alternativa vam je parkiranje gdje je jeftinije, u Mestreu npr. i korištenje javnog gradskog prijevoza. Kada sve platite nećete puno uštedjeti, a izgubit ćete puno vremena, pa i živaca. Znam mjesta gdje u Mestreu možete i besplatno parkirati, ali to se u konačnici stvarno ne isplati. I da ako želite jesti bitno jeftinije a dobro, otiđite do Mestrea, koji je formalno drugi grad uz Veneciju, iako je de facto jedan grad. Jesti ćete bitno jeftinije, a u velikom broju malih restorana stvarno se dobro jede.

18 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

1985-te, supruga i ja smo odlucili da ne idemo na letnji odmor (Hvar) vec da odemo do Zagreba, Ljubljane (i Bleda), Postojne, Vipave, Trsta i Venceije, u Septembru mesecu. U svakom gradu po nekoliko dana. Postojnu smo iskoristili da odemo i do Vipave u kojoj sam bio u vojsci 82/83.Nije bilo interneta tako da smo isli na srecu u vezi hotela. Sve je bilo OK. U Mestre smo stigli rano popodne, a kasnije autobusom otisli do Venecije, proveli 3-4 sata. Ali sledeca dva dana smo proveli u sobi (nije tako strasno kada si mlad). padala je neka velika kisa nekoliko dana tako da nismo otisli do Venecije ponovo.. Imali smo auto ali to nije pomoglo da “dozivimo” taj deo Italije. Mestre (iz auta) je takodje interesantan i , izgleda, ima dosta toga da se poseti. Ono sto je bilo intresantno u Mestre-u su bili neki “dramaticni”prelazi is stare arhikteture u nesto novo. A pize smo jeli po ceni od 4-5000 lira. Mislim da je to bio oko 3-4 marke nemacke u to vreme. Jeftinije od Trsta za koji dinar. Pozdrav

@anon 13.22: vidim da ste moja generacija. I ja sam imao tu upitnu čast služiti 1982/83, ali u Mariboru. Ako me sjećanje ne vara, jedan kolega iz srednje škole, Dinko S. , bio je u Vipavi…

Ha, 82/83 sam bo u Vipavi. Dinka ne znam, mada je verovatno da smo se sreli. Ja sam, posle obuke, i ranije, poceo da radim u Domu JNA Vipava. Radio sam kao bibliotekar. Lepo mesto!. Pozdrav!

25. april 2024
Građani Venecije protestuju danas zbog odluke gradonačelnika Luiđija Brugnaroa da uvede turistima naplatu za ulazak u taj grad od pet evra koja danas stupa na snagu.
Ulazak u istorijski centar Venecije moći će da se plati preko interneta i ta naplata će biti u fazi testiranja do 14. jula, uglavnom vikendima i drugim danima kada se očekuje veliki broj turista.

Iz naplate su izuzeti stanovnici Venecije, zaposleni u tom gradu, studenti, deca mlađa od 14 godina i turisti koji ostaju u tom gradu preko jedne noći.

Turisti koji dolaze preko dana u Veneciju će, ako ne kupe kartu preko interneta, moći da je kupe i uživo, a oni koji budu uhvaćeni bez karte u Veneciji će morati da plate kaznu između 50 i 300 evra.

I nije sasvim. Pogledaj one rijeke turista koji dolaze na nekoliko sati, ne konzumiraju ništa, sve nose sa sobom i ostavljaju brdo smeća, eventualno kupe neki suvenir. Ti se ne provezu niti sa vaporettom kroz Canal Grande.
Što se javnog prijevoza tiče: 24 sata karta za sve vaporette (i sa linijom 1 do Lida) košta 25 eura, tako da se već od treće vožnje isplati (postoje još i od 48 sati, 72 sata te tjedna karta, sve se mogu kupiti preko stranice actv, tada su vožnje još povoljnije).
Meni osobno su dragi restorančići na Canale Della Giudecca (preko Ponte Del Accademia) na pontonima. Daleko je mirnije no oko Piazza San Marco ili u okolici. Ako je vrijeme dobro, obavezno se treba početi na Campanillu odakle puca fantastičan pogled na cijeli grad (moj savjet: kratko prije zalaza sunca-onda su boje neopisive).

Da ako si samo u gradu. Ali ako ideš do Murana, Burana, ako odeš na Lido, …, isplati se.

Мени је Венеција град из бајке, прелијеп, сигуран. Љепота је шетати тим улицама и губити се у њима.

Ja sam triput u životu turistički bio i razgledao Veneciju. Ukupno sam bio devet dana u tom gradu. Predivan grad stvarno. Ali imao sam nesreću da je uvijek kad sam bio bila južina. Majko mila što smrdi. Može se naći lokacija gdje ne smrdi ali ako si na mjestu gdje smrdi smrdi junački.
Bez obzira na to preporučam posjetiti. Bar kao dnevni izlet.

Ste se okupali u kanalu

Zasto ne? Ima nekih kanala gde se mozete kupati, mislim da imaju filtered mada TU ima dosta algi

Nema kanala u Veneciji gdje se možete kupati. Ne samo da je to strogo zabranjeno (kazna je od 300 euronovčića na više) nego je i opasno po život. Ne samo zbog zamazane vode nego i zbog brojnih čamaca i brodića.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!