zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Pilot druge kompanije letio Southwestov avion

Southwestov B737-700 je poletio iz Las Vegasa za Columbus nakon čega je kapetan dobio nagle i jake želučane tegobe. Vrlo brzo kapetan je postao nesposoban za pilotiranje i zatražio je hitnu medicinsku pomoć, te se avion krenuo vraćati na Las Vegas. No, ono što je interesantno u ovom slučaju je da je na letu bio pilot jedne druge kompanije koji je privatno putovao i on je pomogao kopilotu da spuste avion u Las Vegas.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Southwest

11 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Događaj me asocira na jedno kratko pitanje. Ima li pilota u avionu? Kopilot je naravno osposobljen da samostalno prizemi avion, to je nešto što se uvežbava na simulatoru

Zaista je prezgodno što svako malo čitamo vesti kako je nekom pilotu pozlilo na letu ili neposredno pre leta. Vrlo je zgodno i to što je FAA prošle jeseni proširila dozvoljenu gornju granicu parametra PR na EKG merenju za celih 50 % (sa 0,2 na 0,3) kako bi i dalje bilo dovoljno pilota sa licencom. Možda je ipak najzgodnije što izbegavamo da pričamo o tome zašto se sve ovo dešava.

Tako je, samo sto o tome se priča, jer narativ nije po volji odredjenih ljudi koji imaju vlast. Ali ako to stavi po strani, dolazimo do drugog pitanja a to je, ono vezano za dvo članu pilotsku kabinu vs one man show… Ja sam i dalje za dvoje njih u kokpitu.

Zasto da ne, a ponekad posada zna ko je na deadheadingu, vidi se prilikom ukrcavanja. Po planu glavna stjuardesa/stjuart seda na mesto pilota koji nije u stanju da leti.

Evo malo starog dobrog engleskog humora (baš vezanog za ovu temu) pa ko voli… – https://youtu.be/7Oc5m8aNadc?t=263

Meni je stjuardesa na JU letu prisla iz cista mira i rekla “vidim vi ste nas FF putnik”.

Pa to im je posao da vide ko su sve putnici u avionu. Mene su više puta i osoblje Air Serbie i Etihada pozvali pre ukrcavanja u avion i gratis promenili sedište iz ekonomske u biznis klasu, s obzirom da imam Silver Etihad Guest FF karticu, jer vide i koliko koji FF putnik ima i milja, to znam jer su mi vise puta obratili i da im je drago što imaju putnika sa toliko milja na svom letu, zahvalili što puno putujem s njima, ponudili gratis piće čak i u ekonomskoj klasi, ophodili se kao da sam putnik biznis klase. Naravno nije uvek tako bilo, verovatno zavisi koliko je osoblje savestno u obavljanju svog posla, uvek ima onih koji posao odrade samo da im vreme prođe.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!