zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

UKRAJINA UPDATE 1: Što se dešava oko Ukrajine

Poljska, Češka, Velika Britanija, Rumunjska, Bugarska, Litva, Estonija, Latvija, Finska, Njemačka i Slovenija su zabranile slijetanje i prelete ruskih aviona preko njihovih zračnih prostora. Moldavija i Ukrajina su zatvorile svoj zračni prostor, a djelomično je svoj zračni prostor zatvorila i Bjelorusija, dok je EASA zatvorila prostor 185 km od ukrajinskih granica. Ovo ne znači samo otkazivanje velikog broja letova, nego Aeroflot mora ozbiljno zaobilaziti ovaj zračni prostor za letove prema SAD-u i Kanadi. Zapravo je stvoren ogroman i vrlo dugačak štit koji treba zaobilaziti. Rusija je reciprocitetno uvela iste mjere ovim zemljama.

Druga najveća ruska kompanija S7 je prekinula sve letove za Europu od 26.2. do 3.3. Aeroflot je do sada izgubio sponzorstvo Manchester Uniteda i Delte je otkazala code-share Aeroflotu. KLM, airBaltic i Lufthansa su prekinule sve letove za Rusiju.

Ruske aviokompanija su planirale 2756 letova prema NATO članicama. Dese li se zabrane i drugih zemalja EU i SAD-a isto će značiti ogromna otkazivanja, te ogroman gubitak novaca sa obije strane. Ako se to desi pretpostavlja se da će samo Aerflot izgubiti više od 110 milijuna USD, od čega 20 milijuna za letove prema Njemačkoj i 12,8 milijuna prema SAD-u.

SAD i Europska Unija su objavile paket sankcija Rusiji. Europska Unija priprema zabranu prodaje aviona i rezervnih dijelova za ruske avio kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

169 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Stanje 27.02.2022. u 22 h

Evropski gradovi iz kojih ce sutra biti moguci letovi za Rusiju su: Cirih, Zeneva, Beograd i Istanbul.

Ne znam da li ce Poljska i balticke zemlje zabraniti bilo cije letove ka Rusiji…ne znam da li na to imaju pravo?? U tom slucaju jednostavno nece biti avionskih veza evropskih zemalja i Rusije.

In an interview with The Associated Press on Sunday, after a grueling night of Russian attacks on the outskirts of the city, mayor Vitali Klitschko was silent for several seconds when asked if there were plans to evacuate civilians if Russian troops managed to take Kyiv.

“We can’t do that, because all ways are blocked,” he finally said. “Right now we are encircled.”

Otkazan sutrašnji SU za BEG, nema kuda. JU let za sada po planu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je:

” Zatvaramo zračni prostor EU-a za Ruse. Predlažemo zabranu svim zrakoplovima u ruskom vlasništvu, ruskih registracija ili pod ruskom kontrolom. Ti zrakoplovi više neće moći sletjeti, poletjeti niti prelijetati teritorij EU-a – rekla je i dodala da se to odnosi na sve vrste zrakoplova, čak i privatne avione ruskih oligarha.”

Da li bi mogli videti povratak letova via ANC?

Potvrdjeno je da je 4 aviona od Wizz Aira zaglavljeno u Ukrajini

Uništena Mriya…

Zapaljen je hangar u kome se nalazila Mriya

Sa tviter naloga kompanije Antonov od pre sat vremena:

Update on the information of #AN225 “Mriya” aircraft: Currently, until the AN-225 has been inspected by experts, we cannot report on the technical condition of the aircraft.

Stay tuned for further official announcement.

“Vlada je donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet ruskim avionskim kompanijama”

Izjava premijera Plenkovića na današnjoj konferenciji.

Njemačka u 15.00 sati zatvorila zračni prostor. Zanima me kako će se SU iz BEG vratiti u SVO… Za BEG je letio preko mora pa preko Njemačke, Austrije i Mađarske. Nazad može samo preko Bugarske na Crni more pa okolo…

Ide upravo tako: Srbija-Makedonija-Turska… Krenuo je u 16.58 a slijetanje bi trebalo biti u 00.03 po moskovskom vremenu.

Isto kao i Rossiya iz Zagreba. Makedonija, Grcka, Turska.

Slovenija i Bugarska zatvorile su jutros svoj vazdušni prostor za ruske avione. To će uticati na letove Aeroflota iz Moskve za Ljubljanu i Sofiju koji su sada otkazani do daljnjeg. Rossiya Airlines je također suspendovala letove iz Sankt Peterburga za Ljubljanu do daljnjeg. Bugarska er je otkazala i letove iz Sofije za Moskvu.

Među Slovenijom i Bugarskom, Rumunija, Italija, Francuska, Austrija, Njemačka, Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Holandija, Poljska, Češka, Danska, Švedska, Norveška, Letonija, Litvanija, Estonija i Island također su zatvorile svoj zračni prostor za ruske avione , većina njih je to objavila ranije danas.

Ruski avioni i dalje mogu da lete iznad Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije, Albanije, Grčke,Portugala, Švajcarske, Luksemburga, Belorusije i Španije. Promjene ostaju moguće.

Sjeverna Makedonija je treća zemlja na Balkanu koja je zatvorila svoj zračni prostor za ruske avione. Vlada ove zemlje odlučila je da se pridruži ostalim zemljama EU, što je danas i jučer učinilo isto

Aeroflot je danas zatvorio prodaju na svim letovima između Zagreba i Moskve do 27. Marta, a trenutno su otkazani letovi za sutra i prekosutra. Logičan je to potez nakon što je Italija zabranila prelet zrakoplova registriranih u Rusiji pa je sada Aeroflotu najbliži put do Zagreba preko Turske i Grčke. Na potezu je Vlada od koje se očekuje odluka o zabrani ulaska zrakoplova registriranih u Rusiji u hrvatski zračni prostor, što je potvrdio i premijer Andrej Plenković. Formalna odluka očekuje se u Ponedjeljak, 28. Februara, pa stupanjem na snagu te odluke Aeroflot više neće moći letjeti prema, iz ili preko Hrvatske.

Pratim BEG-SVO kuda ce proci Aeroflot

Da li bi hipotetički bio moguć koridor preko Jadrana i Crne Gore? Mogu li da dobace do Turske držeći se samo mora, baš ne znam ta pravila

Danska i Švedska izgleda nisi još, obzirom da su SU 2533 iz AGP, kao i 2719 iz BCN upravo iznad Danske, a 2501 iz MAD iznad Švedske.
SU 2091 će najverovatnije preko Albanije u Grčku, pa u Tursku, ako im i ove države ne zabrane prelet u međuvremenu

NOTAM aktivno od 23:00 27.02 Sledeće države sa evropskog kontinenta NISU zatvorile svoj prostor za ruske avione:
Finska, Švedska, Norveška, Irska, Portugal, Španija, Francuska, Švajcarska, Slovačka, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Srbija+Crna Gora (FIR Beograd), Severna Makedonija, Albanija, Grčka, Kipar, Turska.
Sve ostale jesu

BREAKING NEWS
Ukrajina salje delegaciju na pregovore u Belorusiju nakon sto se Zelenski cuo sa Lukasenkom. Velika pobeda za bratsku nama Belorusiju.

Niko tebe ne sprečava da nekog smatraš ideološkim bratom, ali čini to samo u svoje ime, bez stavljanja množine ispred ili odrednice koja tako kvalifikuje celu naciju.

Niti bratom, niti prijateljem, čak ni ljudskim bićem ne smatram nikog ko protiv drugog uperi oružje. Siguran sam da i u tebi “bratskoj” državi postoji većina koja deli ovakvo razmišljanje, a vas koji ste braća po oružju bi trebalo zatvoriti na neko mesto udaljeno od civilizacije da se “bratski” družite

Koliko gnev I mrznja. Predlazem da se lecite

Kakva pobeda Belorusije!
Njihova uloga je sramna!
Ne mislim na narod. Već na tog odvratnog Lukašenka. Svoju zemlju predao drugome na tacni da napada nekog trećeg!

Finska najavila zatvaranje vazdusnog prostora danas. Ovo su AY letovi koji ce imti problem danas i sutra>

16.15 LED E90
16.20 BKK A359
16.45 SVO ATR
17.30 ICN A359
17.30 NRT A359
23.30 DXB A359
23.55 SIN A359

sutra

09.20 SVO ATR
12.35 LED ATR
16.15 LED E90
16.20 BKK A359
16.30 NRT A359
16.45 SVO ATR
17.30 NRT A359
17.30 ICN A359
19.45 HRK A359
19.55 TLV A320
20.20 DEL A359
23.55 ICN A359

Evo krenuo SU2090 za BEG. A333 VP-BDE. Ide na sjever preko LED… Zanima me kojim će putem preko Europe…
Live : https://www.flightradar24.com/AFL2090/2af547ca

JOS UVEK LETE PREKO FINSKE I NEMACKE.

I ne samo to…. I preko Švedske, …

Da bi se o ovome vodio ozbiljan razgovor moraju postojati garancije autora da neće brisati komentare. U suprotnom, ako radi cenzura ne dobija se jasna skika

Šta su uopšte kartice teksta?

U čemu je problem sa pitanjem Zašto zemlje EU nisu uvodile sankcije kad je izvršena agresija na Libiju, Irak ..
Mi

Aeroflotov SVO-BEG danas, A321 zamenjen sa A333. Izgleda da su mnogi njihovi putnici iz regije prebaceni na JU preko BEG-a.

Pa nije bas da beze nego su ukinuti redovni letovi pa nemaju kud, moraju presedati.

Pa moci ce sa JU.
Evo Rusi u usli i u Kupjansk, administrativni centar pokrajine istocno od Harkova. Krenuo masovni egzodus iz Kijeva, ocekuje se njegov pad vec danas.

E, super, masovni egzodus iz Kijeva… Sreća, sreća, radost.

Juče videh automobil ukrajinskih tablica na autoputu nedaleko od Beograda, ide na jug. Izbeglice brzo stignu. Bem ti onog ko za to navija.

Pa Rusi za to navijaju

Piše na transparentu delika ili grobara “Dogodine u Kninu”, to isto redovito prolongiraju.

Kako će moći sa JU, ako zračni prostor zatvore sve države oko Srbije..

Zatvaraju za letove kompanija koje su registrovane u Rusiji

Nikad neće sve zatvoriti. Ovo je, tužno je i nesrećno za reći, ali određena šansa za Srbiju. Ako ona ostane taj most. Kanali komunikacije su uvijek potrebni. To ima u svakom sukobu.

I kako ce JU sada reagovati? Da li ce uvesti jos koji dodatni let? Kome ce sada Rusi zabraniti da leti iz/preko Rusije?

Broj redovnih letova je tokom korone ograničen na 8. Može da uvede chartere ako bude potrebe. A svakako će morati da preuzme i neke SU putnike sa već kupljenim kartama.

Nadam se da će se ovo završiti i da će Rusija i Ukrajina napraviti neki deal i završiti rat. Ovo je ludost! Svi su izgubili ovim ratom (EU, NATO, a najviše Rusija i Ukrajina). Sankcije su dokaz slabosti i nesposobnosti da bilo što riješi normalnim i civiliziranim putem, tj. svi žele da rade na divljački način, nažalost.

Ruska delegacija je danas stigla u Gomel da pregovara. Ukrajinci su odbili da se pojave. Posle im je djavo kriv.

Rusi su došli u Bjelorusiju da pregovaraju, koju su sami izabrali, bez suglasnosti druge strane.
Vi zbilja mislite da su Ukrajinci blesavi, pa da pošalju svoj politički i vojni vrh u Bjelorusiju na “pregovore”?
Orban je ponudio jednoj i drugoj strani da dođu u Mađarsku, zašto to Rusi nisu prihvatili?

Svi?

Drug kako mozes da kazes djevo im je kriv,pa to je nezavisna drzava koja je napadnuta,kako iko moze ovdje biti na strani Rusije?

Nekadašnji agresor za sadašnjeg agresora uvjek ima razumjevanja. Razumiju se ljudi.

Netacno, Rusija ne planira anektirati ove pokrajine. Jedan od uslova za pregovore je da im se prizna status autonomije unutar Ukrajine. Drugim recima, dobice svu moc da namecu volju Moske u Kijevu i preko njih ce Rusija kontrolisati buducnost Ukrajine.

To je zvanicni stav Moskve. Drugo, Rusija je vec mnogo postigla. Juce su detornirali branu koju je Kijev sagradio na Dnjepru kako bi zaustavio odliv vode na Krim. Dakle voda Krimu je od juce ponovo obezbedjena posle nekoliko godina.

Vi očito podrazumijevate da će se Ukrajinci odreći Krima?
Možda i da, ali jedino da prvo dožive totalni vojni poraz, ali mislim da onda Rusi više ne bi spominjali pregovore.

gosp. Šćurić, mislim da ste zaboravili ono pod 4. a to je možda i najbitnije za samu Rusiju.
Ovaj rat neka završi sutra, na ovaj ili onaj način, sankcije Rusiji će ostati još jako dugo, vjerojatno dok je Putin na vlasti.

Netacno, sanckije ce trajati dokle god EU ima gasa. Cim ponestane gas ima odmah da zbrisu sankcije kao sto su svi zbrisali koronu posle protesta u Kanadai i rata u Ukrajini.

“Netacno, sanckije ce trajati dokle god EU ima gasa. Cim ponestane gas ima odmah da zbrisu sankcije kao sto su svi zbrisali koronu posle protesta u Kanadai i rata u Ukrajini.”

Mislim da griješite, odnosno, projicirate ono što želite da se desi.
Eu će svako biti određeno vrijeme u problemu, samo ovu šansu da skinu Putina, ili barem da dobro osakate Rusiju neće propustiti.

A ovo je tek početak.
EU, odnosno zapad može preživjeti povećanje cijena plina, preživio je i naftnu krizu 1973, i 1979. vjerujte da će i ovo, samo kako će Rusija proći u toj priči?

Nadam se da će gospdin Šćurić pustiti ovaj link, čisto da vidite na što mislim.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/banane-oprema-za-naftne-busotine-elektronika-vise-nista-ne-stize-u-rusiju/2343042.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

gosp. Davor Štern dao je jako zanimljiv intervju, u kojem je iznio zanimljivu ideju, vezanu uz naftu i plin, da ne stavljam cijeli članak, evo sammo onaj zanimljivvi dio:

“napomenuo je Štern koji je uvjeren da bi Iran, koji je druga zemlja po zalihama nafte i plina, ako mu se ukinu sankcije, mogao nadomjestiti ruski plin i naftu.”

Baš suprotno od ovog prvog. Rusija želi te teritorije u Ukrajini kako bi preko njih vršila uticaje. Oni du izgubili ocepljenjem i raseljavanjem stanovništva svoj uticaj u Ukrainskiđ unutrašnjim stvarima

Citiram Vas:

“Sankcije su dokaz slabosti i nesposobnosti da bilo što riješi normalnim i civiliziranim putem, tj. svi žele da rade na divljački način, nažalost.”

A povod sankcijama, napad na Ukrajinu?
Sankcije su jedini način da se ovo riješi, a jedino što je divljačko to je Ruska invazija.

Sankcije nisu jedini način da se ovo reši. Sankcije su verovatno najnedelotvorniji način da se ovo reši. Poslednji put izolacija Rusa je dovela do rezultata posle 45 godina. Znate li vi koliko su oni spremni da trpe kad ih zatvorite sa Putinom i osudite na trgovinu sa Kinom?

Taj NATO je ostavio Ukrainu samu. Da ne upotrebim izraz koji nije prikladan. Radili su to na tuđi račun i sada taj neko ispašta, a ovi mašu parolama i osuđuju.

Kad je već došlo do rata, odbrana Ukrajine je jedina mera. A ako to nije baš tako, onda je to Ukrajincima trebalo otvoreno reći.

Da li će Ruski narod biti spreman da trpi ili će morati trpjeti u strahu od režima?
Recimo, sljedeći Vašu logiku, mogli bi reći da je narod Sjeverne Koreje je vjerojatno šampion u spremnosti da trpi, samo očekivati to isto i od Ruskog naroda, mislim da je više nego naivno, blago rečeno.

Ti građani osim jednog vrlo kratkog perioda nemaju nikakvo iskustvo demokratije u svojoj istoriji. Putin vlada decenijama, komunisti gotovo ceo vek, prethodno carska despotija. Tu zapravo ima vrlo malo građana, a mnogo naroda koji se pod uticajem propagande, pritisaka, terora vezuje za diktatora kao lepak u vremenu izolacije.
Pa Srbi su imali 10 godina izolacije, zašto mislite da Rusi neće moći da izdrže duže? Meni se čini da je to naivno.

Da, u pravu ste, “Pa Srbi su imali 10 godina izolacije,”,
samo mislim da ste zaboravili kako je to završilo za Miloševića, a koliko je to koštalo samu Srbiju, mislim da znate puno bolje od mene.

Ja znam da će se ovo završiti porazom Rusije, pa kad su uspeli ovakvi poduhvati na duži rok. Mislim samo da se potcenjuje raspoloženje Rusije da se žrtvuje koliko je potrebno, a to je onoliko koliko odredi Putin.

Ukrajina danas ima tu negde oko 33-35 miliona, a i ta cifra je pre-optimisticna.

Opet jedan neorganizovan odgovor zemalja zbog koga će piloti da preračunavaju rute u letu. Mesecima slušamo o napadu na Ukrajinu i niko nije napravio scenario i dogovor šta će da se radi u ovom slučaju nego se sada svaka zemlja izjašnjava pojedinačno.

Kako su puno ozbiljnije od preleta? EU stalno menja svoj stav po pitanju sankcija a to se vidi po debaklu vezano za SWIFT. Eto cak je EU izbacila dijamante i luksuznu robu jer im je bitno da Louis Vuitton, Gucci itd i dalje prodaju svoju robu sirom Rusije. Nece EU nista uraditi na kraju. Ameri su pustili Ukrajinu niz vodu i samo je pitanje koliko ce sve ovo trajati.

Evo ruska vojska usla u Harkov, drugi grad po velicini. Rat je manje vise gotov, smao je pitanje koliko ce Ukrajina jos izdrzati.

Rusija je zaustavila napade pre neki dan jer je cekala odgovor Ukrajina vezano za pregovore. Kako su ovi odbili Rusija je nastavila napade i evo danas osvaja masovno po istoku zemlje. Ruska vojska je vec u centru Harkova a Kijev polako pada.
I Hilter je odbio da se preda pa ne znaci da je dobijao rat protiv SSSR-a

Jel vi stvarno ne vidite zašto nisu došli na pregovore

Debakl po pitanju SWIFT-a?
Vi očito niste pročitali sinoć/jutros vijesti.

Citam vesti svaki dan vezano za to zato i znam koliko cesto EU menja stav sto se swifta tice

I što kažu današnje vijesti, vezano uz SWIFT, debakl?

A vi kao da sedite, gledate utakmicu, pijete pivo i komentarišete? Dajete nam izveštaje kao da je reč o fudbalu, a ne o ratu. Oladite malo.

Tuzno, ali i ocekivano. E sada, glavno pitanje je da li ce zemlje sengenskog prostora + EU postici konsenzus o zabrani ulaska ruskih drzavljana.

To bi bila katastrofa. Ruski narod je navikao da trpi, to bar znamo iz istorije. Izolovati ga sa Putinom na vlasti nema nikakvog smisla. Da ne pričam kako se ovako ne ohrabruju protesti i bar neki osećaj da možeš da pobegneš iz zemlje ako postaneš predmet interesovanja KGB-a.

Pa eto zasto SAD dozvoljava SU da ih prelece, zasto i dalje kupuje njihov gas i naftu? SAD boli uvo za Ukrajinu, oni gledaju svoj interes tako da ce se oni nagoditi sa Moskvom a EU ce morati da prihvati sta god im Moskva i Vasington serviraju.

Šta je EU uradila kad su USA okupirale Irak?

Mislim da se neće uvoditi nikakva generalna zabrana za ulazak Ruskih državljana u EU.
Pojedinci iz strukture moći da, ali obični građani ne.

A razlog je vrlo jednostavan.
Kada imate diktaturu/poludiktaturu, protiv toga se najbolje bori tako da građani koji žive u njoj, imaju pristup demokratskom društvu, pa da sami mogu procjeniti neke stvari.
Uzmite za primjer Istočni blok, gdje su mogli putovati njihovi građaani, i zašto nisu mogli putovati?

Inace ste sigurni za Finsku? Evo vidim Aeroflot leti ka HEL. Finska i Svedska su zatvorile prostor za let predsednika ruske Dume, mozda ste sa time pobrkali?

evo ga i SVO-ZAG, ide juzno od Finske pa oko Poljske dole na Nemacku. Let ce trajati preko 3 sata.

Evo SU ulazi u nemacki vazdusni prostor … izgleda ni svabe nisu htele da zatvore svoj postor verovatno zbog Lufthanse

Ove istocne drzave su istog dana zatvorile, izgleda su se neki predomislili tokom noci kada su izracunali koliko ce izgubiti.
Inace, Zapad u sankcije nije uracunao dijamante i luksuznu robu ahahah eto, sto manje para da puknu.

Poprilicno glup potez Finske imajuci u vidu poslovnu politiku Finnair-a. Oni ce buknvalno sve letove za Aziju sada otkazati.

Nije Finska zatvorila prostor za Ruse

da i let ce trajati 5 sati duze

Predstavnica Finnaira je rekla da ukoliko Rusija im zabrani prelet da će oni biti prisiljeni da obustave letove do azijskih destinacija jer ti duži letovi im nikako neće biti isplativi.

Reciprocitet! I treba da im zabrane prelet. Ako oni mogu Rusiji, zasto da im Rusija ne uzvrati.

Podseca me na odluku Djukanovica da zabrani „zbog korone“ letove JU ka Crnoj Gori a u isto vreme kada je uveden reciprocitet Montenegro Airlines se zalio na odluku srpske vlasti iako su Crnogorci prvi uveli zabranu.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!