zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Boeing nema novaca za kupnju Spirit AeroSystemsa

Boeing si ne može priuštiti kupiti Spirit AeroSystems iako je to najavio. Jednostavno financije Boeinga su u tragičnom stanju i on nema 3,8 milijardi USD koliko bi trebao izdvojiti za Spirit. Prisjetimo se da je 2020. Boeing morao odustati od preuzimanja Embraera jer nije imao 4,5 milijardi USD.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Spirit AeroSystems

22 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Postali su bahati od akvizicije Mc Donel Daglasa…

Ja i dalje mislim da za dobrobit avio industrije, i svih putnika, svetu treba jak Boeing. Ili ako ne on onda bar još jedan jak proizvođač aviona. Bez konkurencije nema ni napretka. Ništa dobro neće doneti to što će Airbus ostati jedini i bez konkurencije. Mislim da jedino Boeing ima šansu da ponovo postane veliki. Kinezi imaju veliku finansijsku podršku države i imaju sada zaista veliki broj izuzetnih stručnjaka koje konstantno proizvode na svojim univerzitetima i koji imaju mogućnost velike praktične obuke u najvećim kompanijama, ali nemaju tradiciju. Za Boeing bi najbolje bilo da se resetuju. Počni da projektuješ potpuno novi avion koji će zameniti MAX. Sa MAX-om nikada neće biti kako treba. Zaustavi proizvodnju MAX-a i preorijentiši se na novi model. Američka država će naći način da ga podrži.

Spirit proizvodi kompoente za Boeing, ali i za Airbus, tako da bi preuzimanjem Spirita jednim delom Airbus bi morao da preuzme neke delove.
Delovi za A350 se rade u Severnoj Karolini.
Krilo za A220 se radi u Belfastu, u fabrici koju je Bombardier prodao Spiritu svojevremeno a sada Airbus bi morao da ih kupi nazad. Navodno fabrika trenutno gubi novac po svakom proizvedenom krilu. Fuselage za A220 se radi u Kazablanci, takodje u Spiritovoj fabrici.

Ovo je klasična menadžerska priča rezanja troškova za sve i svašta osim za masne bonuse koji se isplaćuju na kraju godine nekolicini ljudi. Sada ispada opet treba neki običan radnik da se odrekne svog delića zarade kako bi se Spirit nekako vratio u okrilje matične kompanije.

Imaju velik novac zavezan u neisporučenim avionima. Ušli su u 2024g sa oko 250 neisporučenih aviona, sada mediji pišu da ih imaju oko 400 na nekoliko lokacija i da plaćaju 800,000$ mjesečno za troškove najma prostora i čuvanje.
Postoji mnogo članaka i fotografija na tu temu.

Na videu pre par meseci vidi se Paine field pun 777-X aviona koji cekaju da se zavrsi certifikacija

Neka ostanu sto dalje od drugih kompanija. Pogotovo Embraera.

Ja ti to sve vreme pricam. Cekamo sta ce biti sa Starelinerom. Mani me zvake o ti.

Sreca pa te 2020 nisu imali sredstava, a sreca sto i sada nemaju!

A sto je Spirit Aero System

Offshoot company koju je Boeing izdvojio od sebe zarad zarade i smanjenja troškova. Specijalizuje se za proizvodnju velikih strukturnih delova u avijaciji.

Оdlicno sto nije kupio Embraer jer bi ga pokvario ili unistio.

Pa nek uzme na rate.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!