zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Iljušin 76 letio 7 sati iz Zagreba do Yerevana

Navečer 23.6. u Zagreb je iz Moskve (DME) doletio Iljušin 76 ruske tvrtke Volga-Dnepr.

Zrakoplov registracije RA-76952 idučeg je dana odletio za Yerevan. Taj let koji je trajao gotovo 7 sati pokazuje koliko je trenutno restrikcija na snazi u Europi. Nakon poljetanja iz Zagreba zrakoplov je preletio Mađarsku, Slovačku i Poljsku. Kračim putem preko Bjelorusije i Ukrajine nije mogao zbog sankcija EU prema Bjelorusiji i tenzija između Ukrajine i Rusije. Iz Poljske je preko Litve i Latvije preletio u Rusiju te nastavio prema Kaspijskom jezeru gdje je ušao u zračne prostore Kazahstana, Turkmenistana te naposljetku Irana da bi ušao u Aremeniju i sletio u Yerevan. Zbog nedavne ratne epizode između Armenaca i Azera, očito je da Azerbajđan i Turska nisu dopustile prelet svojeg teritorija kome je destinacija u Armeniji, a po svemu sudeći ni Gruzija koja ima zategnute odnose s Rusima čiji je zrakoplov.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Volga Dnepr

20 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jel se zna šta je bio tovar?

Magarac

Tovar = magarac 🙂

Evo ovdje putanje leta, katastrofa..

https://www.flightradar24.com/data/aircraft/ra-76952#282a7db1

Zanimljiv je i zračni prostor Izraela koji isto zaobilaze svi strani avioni, da ne govorimo koliko je Qatar imao problema kad je morao zaobilaziti UAE i Saudijsku Arabiju. Uglavnom veliki troškovi zrakoplovnim kompanijama, korist od takvih zabrana na kraju ne bude nikakva. Što će se dogoditi kad Rusi jednom zabrane europljanim prelete na daleki istok…e to bi bio show.

Ma pitanje za Ruse je bilo više hipotetičko i što bi bilo kad bi bilo. Iako ne sumnjam da bi Rusi to napravili kad bi došlo do nekog turbo velikog razloga, lova je tada sporedna u geopolitičkim igrama. Pa i sad su pod sankcijama Europe pa ih baš briga, jedino je šteta nanijeta nama što im nismo mogli prodavati mandarine iz doline Neretve pa su ih ljudi bacili…Rusija je ogromna država sa enormnim prirodnim bogatstvima tako da uvijek nastoje da ne ovise o drugima, mogu proizvesti sve ( sa više ili manje uspjeha).

Vidio sam rutu i baš zato mi to ne drži vodu… Kao što rekoh: mogli su preko Srbije pa Bugarske, pa preko Crnog Mora i Rusije… Više od pola kraće… Tu je bilo nekaj drugoga u pitanju…

To mi nekako ne drži vodu: mogao je iz ZAG preko Srbije i Bugarske pa na Crno more i ući u zračni prostor Rusije kod Sochija, pa poprečki preko Rusije na Kaspijsko jezero… Vjerojatno je tu bilo nešto drugo u pitanju.

Najbolji primjer kako su bilo kakve opšte zabrane glupost.

Da, nuznost kad neko hoce da se izivljava nad slabijima. Nesto nisam primetio to isto kad se radi o obrnutoj situaciji…
A opasno mi se gadi americko i evropsko licemerstvo koje svuda gura svoj nos a ne vidi u svom dvoristu gredu. Narocito USA i njena pseta.

Uhapsila svog građanina u svim vazdušnom prostoru… Kakve veze to ima sa EU? Osim ako taj građanin nije na njihovom platnom spisku, a onda to otvara druga, ozbiljnija pitanja…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!