zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Treba li osigurati vojne avione

Nazvao nas je Stjepan Bedić, direktor ETF-a i prilično gorljivo branio tezu osiguranja vojnih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Štef nam je objasnio da je to uobičajena praksa u zapadnim zemljama, no da se kod nas isto smatra baukom. Štef kaže da se na zapadu vojni avioni i piloti osiguravaju dočim ako se desi nesreća osiguravatelj pokriva sve troškove nabave novog zrakoplova, ali i naknade pilotima i njihovim obiteljima. U Hrvatskoj to nije tako. A nije da HRZ nije imao nesreća i aviona i helikoptera, pa niz njih i sa smrtnim posljedicama po pilote. Naravno, osiguravatelji ne pokrivaju osiguranje za ratne operacije ili korištenje zrakoplova u zonama vojnog djelovanja (npr. za UN).

Zamaaero je imao prilike letjeti vojnim avionima i helikopterima, te koristiti kombije i kamione hrvatske vojske. Svaki puta nam je naglašeno da nismo osigurani i imali smo prilične birokratske zavrzlame kao civili koji koriste zrakoplove i vozila Hrvatske vojske.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Mario Vuk

44 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ako se osiguravaju putnički, mogu i vojni…..pitanje je od kojih rizika i tko će biti reosiguravatelj!?

Svašta!
Dugoročno – osiguravajuće kuće žele zaraditi…
Ako ne mogu, zašto bi prihvatile rizik?
Dakle, zašto bi država plaćala osiguranjima kad može sama pokriti svojim sredstvima?

još i to…ne samo da smo popušili sa kupnjom tih starih kanturina koje su koštale ko suho zlato nego još ih treba sad i osigurati za veliku lovu pa kada se prvi sruši da još i tu izvuće lova

Jedino si ti dosao do tog zakljucka i niko vise.

F22 Raptor je isao u proizvodnju od 2005 do 2012,avioni su 5 generacije sa stelt tehnologijom,sigurno najbolji avioni na svijetu,Rafali RH zrakoplovstva su svi mladi,Valjda to treba sve pobacati na smeće.Koji su ovo genijalci.

Vojne avione, putničke avione, vojne brodove sve što trenutno imamo pa tako putničke i brodove pomorske policije, obalne straže i medicinske hitne pomoći. Sve treba osigurati pod hitno bez previše razmišljanja, vojsku pilote policiju i sav kadar mora imati osiguranje, kažem svi koji lete, plove, patroliraju, spašavaju živote prevoze putnike, SVE.

Pa mislim da ide to po protokolu,Hvala!!

Ima li u HR osiguravajuće društvo koje može isplatiti štetu nastalu potpunim uništenjem jednog naoružanog F3R, eventualnu štetu na zemlji i gubitak pilota?
Mislim da u HR ni jedno osiguranje nema toliko sredstava.

Nijedno osiguravajuce drustvo iz Hrvatske nije sposobno da samostalno osigura vazduhoplove Croatie,ETF ili Trade Air.Iza toga stoje velike globalne kuce ka sto su Gallagher,Vilis,Marsh,Piiq i slicno.Pitajte Stjepana Bedica kako on osigurava svoje avione ili neka vam dostavi polise osiguranje pa se sami uvjerite.

Ali ne mogu samostalno hrvatske kao sto vi tvrdite.

Naravno da ima, kad bi htjeli…
Koliko ja znam, tako velike i skupe stvari moraju ići u reosiguranje, dakle, nema straha za nemogućnost plaćanja… ali ne vidim logiku – osim ako hoćete dodatno obogatiti osiguranja…

Osiguranja su rađena za “male ljude”, ne za države – jer dugoročno i u konačnici – osiguranja ostvaruju profit….

Nije li to odavanje vojne tajne? Privatnom osiguravatelju treba dati točne podatke o broju i što je možda i važnije – stanju svih aviona?

Normalno da bi trebalo osigurati u uslovima mira. Pa valjda su i piloti osigurani. Samo će osiguravajuće kuće tražiti dobru svotu

Svakako! Naravno, ako postoji takva mogućnost kod Osiguravajućeg društva.

Daj XXXX

Normalno je svu imovinu osigurati.

To vazi i za vojnu opremu, avione i vojnike. Naravno – osiguranje ne moze pokriti period u borbenom delovanju, sto je i logicno, ali u miru itekako moze, treba i mora.

Evo primer – dodje neka budala i namerno osteti vojni avion, ili se neki radnik nekim vozilom greskom sudari sa avionom. Tu stetu mora nadoknaditi osiguranje.

Ne znam ko bi to osiguravao i koliko bi to koštalo. Mogli bi se raspitali o tome.

Treba

Prvi put čujem za osiuranje borbenih aviona i pilota. Mora da je pakleno skupo još ako su polovni aparati i podložniji kvarovima. Da li bi uopšte osiguranje pokrivalo i stajanje usled kvara?

Ja mislim (magarac misli a covjek razmislja) da je Stef ovaj put pogrijesio…

Po pisanjima ovog portala taj g. Bedić se u puno toga razumije.
Vrijeme je da izadje na neke od buducih izbora i dovede nam drzavu u red. To je njegova građanska obveza. Fali nam takvih ljudi. Ja bi glasovao za njega.

Vjerojatno ste Vi najveći!

Glede činjenice da ste prijatelj sa g. Cvijinom neće Vam biti problem konačno napraviti interview s njim. Ako mu ta forma ne odgovara, rado će Vam dati odgovore za Vaš istraživački tekst.
Vjerujem da čitatelji portala će dobiti na odgovore na pitanja:
1. Marko, kako je moguće da imate osobu zaposlenu 15 godina na istoj poziciji bez ugovora ne određeno?
2. Je li točno da nitko od kabinaca Trade Aira nema ugovore na neodređeno osim instruktora?
3. Je li točno da slobodne dane letačkog osoblja retroaktivno pretvarate u godišnji odmor?
3. Je li točno da vodite dvostruku evidenciju radnog vremena letačkog osoblja koju uništavate rezačem papira?

Vjerujem da će Vam Marko Cvijin spremno pokazati ugovore o radu, datume zatraženih i odobrenih termina godišnjih odmora koji će Vam bjelodano pokazati da su ova pitanja podmukla provokacija i bjelosvjetska laž.

Alene, Radio sam u Trade Airu. Sve gore navedeno je istina. To što ne znate ili ne želite znati da Trade posluje kršeći zakone vezane za radno pravo ne mijenja na stvari. Djeluje da ne želite biti objektivni radi Vaših prijateljskih veza sa vlasnikom Trade Aira. Žalosti da ne vjerujete da pojedinci otvaraju bolovanje da bi mogli ići na godišnji odmor.

Kad ste pisali o Rafale avionima napisali ste više puta da neki nešto tvrde i to teške optužbe o korupciji bez dokaza i dokumenata. Kako radi Trade poznato je godinama svima u Hrvatskoj koji rade u prometnoj i biznis avijaciji. Ima uspjeha, a taj uspjeh leži dobrim dijelom na ovome gore što je kolega napisao.
ETF je za Trade Emirates.

“Neki kažu da je ovdje sigurno kumovala korupcija.
Neki tvrde da se ovdje redi isključivo o političkom dealu, da je ovdje presudna bila politika, a ne struka i potrebe Hrvatske.
Neki tvrde da je Hrvatska sa Rafalima i Airbusom A220 kupila ekspresan ulazak u Schengen i uvođenje Eura”

Cinjenica da je vlasnik vrlo uspjesne kompanije ide u prilog njegovoj strucnosti.Respekt za gdina Bedica a i za Marka Cvijina iz Trade Air-a.

Vojni zrakoplovi obično nisu osigurani na isti način kao civilni zrakoplovi. Umjesto kupnje osiguranja od privatnih tvrtki, vojne zrakoplove općenito pokriva vlada ili vojna organizacija koja njima upravlja. Te organizacije obično samostalno osiguravaju svoje zrakoplove, što znači da izdvajaju sredstva za pokrivanje svih potencijalnih gubitaka ili šteta do kojih može doći tijekom operacija.
U slučaju nesreće ili oštećenja vojnog zrakoplova, država ili vojna organizacija odgovorna za zrakoplov pokrila bi troškove popravka ili zamjene vlastitim sredstvima. To se razlikuje od civilnih zrakoplova, koji su često osigurani preko privatnih osiguravajućih društava za pokrivanje šteta, odgovornosti i drugih rizika.
Vrijedno je napomenuti da se točna pravila i postupci za rješavanje gubitaka ili štete na vojnim zrakoplovima mogu razlikovati ovisno o zemlji i vojnoj grani.

Vojne avione vrlo cesto osiguravaju ista osiguranja koja osiguravaju i civilne.
Postoji vise osiguranja:
Hull – kao kasko, pokriveno i za vojne.
3rd party liability – treca lica, osobe i imovina na zemlji – pokriveno i to obicno do 600mil po dogadjaju – pokriveno i za vojne.
Posada – pokriveno i za vojne.
Putnici – pokriveno i za vojne.
War risk – nije pokriveno za vojne.

Osiguranje ide preko leadera i underwritera koji su u Lloydsu. Npr. Leader uzme 14% police, i onda jos imas deserak underwritera koji uzmu manje.

Iz zafrkancije sam trazio ponudu za f16 i isto kosta ko za b737 kad se sve zbroji.

Nema osiguranja borbenih aviona. Čak ni u jednoj Švicarskoj. Sve da se i nađe osiguravajuća tvrtka (Allianz sam kaže ne) iznos za to bi bio ogroman. https://www.handelszeitung.ch/politik/warum-kampfjets-nicht-versichert-sind-893531

Posto postoji mogucnost da kao privatna osoba budete vlasnik vojnog aviona dali su vam ponudu.
Ako je vlasnik MORH mislim da to ne bi tako funkcioniralo.

Osiguranje ne pokriva kvarove na avionu osim u nekim slucajavima,recimo ostecenje aviona tokom opsluge na zemlji koje je izazvala aktivnost treceg lica,handling agenta,fuel suppliera,udar groma i njegove posledice po vazduhoplov su predmet osiguranja.Medjutim u svakoj od ovih situacija osiguravac ulazi u sitna crevca da bi izbjegao placanje stete ili to placanje sveo na najmanju mogucu mjeru.U ovom trenutku kompanije kohe lete za Izrael recimo placaju dodatno osiguranje za svoje vazduhoplove,osnovna polisa im ne pokriva eventualnu stetu koja moze biti posledica ratnih dejstava.Sto je rizik od ostecenja aviona usljed ratnih dejstava veci to je dodatni trosak osiguranja veci ili cak u krajnjem slucaju underwriter-i nece ni dati saglasnost za dodatno osiguranje.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!