zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Pao avion kod Lučkog

Danas (25.5.) u 15:47 je u Zagrebu pao mali privatni avion, Cessna 182 Skylane, mađarskih registarskih oznaka HA-TUB. Avion je imao četiri putnika i jednog člana posade, te je letio padobrance. Avion je pao vrlo brzo nakon polijetanja sa Aerodroma Lučko, sa 300 metara visine. Prema prvim informacijama poginula je jedna osoba, tri su osobe ozlijeđene ali su van životne opasnosti, a jedna je osoba bez ozljeda. Ozlijeđeni su prebačeni helikopterom HHMS-a. Ovaj avion je taj dan imao čak 5 uspješnih letova prije pada. Isti avion je imao nasreću prije tri godine u Poreču kada se prilikom prisilnog slijetanja avion preokrenuo na krov.

Prema riječima Stjepana Bedića piloti moraju biti posebno školovani za prijevoz padobranaca. Bedić naglašava da naši regulatori nemaju potpunu kontrolu nad avionom mađarskih registarskih oznaka koji najčešće lete za padobrance u Zagrebu, te da to nikako nije dobro, poglavito što je mađarska „liberalnija“ u kontrolama.

Kako sam danas radio središnju proslavu Zagrebačke vatrogasne zajednice tamo sam razgovarao sa mojim prijateljem Sinišom Jembrihom zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Zagreb koja je tragala za palim zrakoplovom. Kaže da je zrakoplov pao u šumu nedaleko od Stupnika, te da je Javna vatrogasna postrojba dala sve od sebe da pronađe olupinu, što je i uspjela, tj. upravo su oni našli pali avion. Osim Javne vatrogasne postrojbe na mjesto nesreće je izašlo nekoliko DVD-a, Hitna pomoć, policija uključujući i njen helikopter, te Hrvatska gorska služba spašavanja.

I  jedna zanimljivost. Novinari koji su me danas kontaktirali su rekli da se po redakcijama priča da sam ja bio na letu, te su me zabrinuto pitali jesam li u redu. Jasno to sam odmah demantirao.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: HGSS

59 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

desila se još jedna nesreća zrakoplova nažalost ovaj puta sa fatalnim posljedicama … i s obzrom na uključenost i spoznaju o tome kako operater zrakoplova – Aeroklub Tandem i odgovorna osoba istoimenog – Emir Ekić operira moram reći da sam to nažalost očekivao i bilo je samo pitanje vremena kada će se ovakva situacija desiti i dali će odgovorna osoba biti u takvom letu….naime Emir EKić kao odgovorna osoba Aerokluba Tandem je već bio uključen u niz zrakoplovnih nesreća sa fatalnim i teškim tjelesnim ozljedama, malo je reći da je NEVJEROJATNO kako je to naša striktna agencija za civilno zrakoplovstvo sve tolerirala i iskreno se nadam da će dotični konačno odgovarati za sve te “zračne zločine”. Kažem zločine jer je to osoba koja svjesno zanemaruje sigurnost i procedure a to čini iz razloga jer nema apsolutno nikakvog relevantnih znanja ni iskustva o operiranju zrakoplova odnosno ništa nije naučio iz vlastitih grešaka (btw čovjek nezna riječ engleskog, a engleski je osnova da uopće možeš jasno razumjeti sve elemente operiranja zrakoplova), sa druge strane totalni nehaj/nemarnost a sa treće krajnje nemoralna požuda za profitom. Svih ovih godina se kao zadnji jazavac izvlačio od odgovornosti i ovo je rezultat, sustav je dopuštao opetovano da krene sa aktivnostima i opet se desi zlo.

Što se konkretno desilo neslužbeno i prema prvim prikupljenim informacijama potvrđuje moje teze a budem i njih iznio za koji dan kada malo i ako više info izađe…ono što znam bilo je VELIKIH propusta kod izuzimanja dokaza/dokumentacije…

U nastavku skraćeni popis nesreća koje je Aeroklub Tandem pod vodstvom Emira Ekića već imao u prošlosti:

https://aviation-safety.net/wikibase/145725
Cessna 210, 9A-DZP pilot totalna šteta zrakoplova

https://aviation-safety.net/wikibase/177434
Cessna 185, 9A-BKS Carryall – totalna šteta zrakoplova, pilot lakše ouzlijeđen

https://aviation-safety.net/wikibase/186187
Cessna 210, 9A-DZP (2. puta) – totalna šteta zrakoplova, pilot teže ozlijeđen

https://aviation-safety.net/wikibase/388331
Cessna 182, HA-TUB – totalna šteta zrakoplova, 1 osoba poginula, 4 ozlijeđene jedna ozbiljno

Prije toga davne 2002. Emir Ekić je bio odgovorni nastavnik kada je poginula padobranka na aerodromu Lučko i to slijetanjem na propeler u radu zrakoplova koji se sprmao poeltjeti.
2016. godine još jedna nesreća u organizaciji Aerokluba Tanden na aerodromu Hvar, točnije Emir Ekić opet u ulozi tandem instruktora doživljava tešku nesreću prilikom faze slijetanja tandem skoka, prilikom čega je nanio teške tjelesne ozljede putniku koji je uslijed ozbiljnosti ozljede bio helikopterom hitno prebačen u bolnicu u Splitu te je prema saznanjima završio kao invalid (tandem putnik).
Prošle 2 godine zaredom je zrakoplov C-182, 9A-EEE kojeg operira Aeroklub Tandem / Emir Ekić pretrpio totalnu štetu motora uslijed loše exploatacije i rekao bih pukom srećom nije bilo nesreće ovakvih ili gorih razmjera. A sad slušajte ovaj paradoks, Aeroklub Tandem / Emir Ekić je operater čak 2 zrakoplova od kojih trenutno nijedan nije ispravan te su bili prisiljeni iznajmiti 3. avion iz Mađarske kako bi krenuo u sezonu skakanja, početak sezone je nažalost završio tragedijom i teškim tjelesnim ozljedama jučer.
Ovo su samo neke od nesreća Aerokluba Tandem pod vodstvom Emira Ekića i iskreno se nadam da će konačno odgovarati za svu neodgovornost, nehaj, nemar te štetu i tugu koju je nanio drugima a što je bila posljedica svih nesreća.
Da stvar bude još apsurdnija, Emir Ekić obnaša dužnost dopredsjednika Zagrebakog zrakoplovnog saveza, krovne institucije zrakoplovnog sporta u Zagrebu
Sve ove nesreće gore imaju različite pilote, zrakoplove…jedina poveznica je Aeroklub Tandem I Emir Ekić, pa bih rekao da je tu i slijepcu sve kristalno jasno…
Ono što mene posebno iznenađuje i šokira je da, pod jedan, institucije (prije svega Agencija za civilno zrakoplovstvo) nisu uvidjele ogromne propuste u operiranju zrakoplova Aerokluba Tandem te primjenjuju očito dvostruke kriterije, a drugo da padobranci i dalje ulaze u avione Aerokluba Tandem kao muhe bez glave misleći ma eto desilo se slučajno pa šta idemo dalje, i slažem se da se svakome od nas uslijed okolnosti može eventualno desiti tako nešto, ali ovakav niz ozbiljnih nesreća i nezgoda ukazuje na nešto i to je zaista prešlo sve mjere i okvire.

Pa dokle više jebote! ☹

Tako da dragi moji moja preporuka je da dotični klub izbjegavate u širokom luku (i ne nisam ljubomoran ili da se bojim konkurencije jer oni kao takvi to sigurno nisu i tu zaista nema razloga bit ljubomoran) već čuvajte svoje zdravlje i živote!

PS I još jedna stvar, ljudi koji su preživjeli ovu nesreću jučer mogu slobodno palit svijeću do kraja života jer u 99.9% slučajeva ovakve nesreće završavaju fatalno za sve u zrakoplovu tj. pravo je čudo da se avion nije zapalio, jedna takva slična nesreća se desila 2012. godine u susjedstvu … isti avion, ista situacija (“navodni otkaz motora u fazi polijetanja) … svi su izgorijeli … 5 mrtvih … hhttps://www.rts.rs/lat/vesti/Region/1105872/Pao+avion+kod+Banjaluke.html

Da ne teram mak na konac, ali ste za 9A-DZP napisali dva puta “totalna šteta zrakoplova”

Ako je totalna steta, taj avion vise se ne moze dovesti u plovidbeno stanje. Prvi slucaj je prema clanku bio gear up sletanje, i sada je pitanje da li je pilotova greska ili je doslo do zaglavljivanja istog. U slucaju zaglavljivanja bilo bi vise informacija jer bi pilot znao da nije spustio stajni trap i onda bi bilo kruzenja, vatrogasci itd.

Valjda je i na tog mladog&neiskusnog pilota urlao “šta letaš naokolo i samo mi trošiš gorivo”…

Jednom sam razgovarao sa pilotom državnog Airbusa 330 cargo koji leti sa Wizz-ovim oznakama. Njegov sin drži školu za pilote. Pričali smo o mogućnosti sticanja EASA pilotske dozvole koja se ne može dobiti u Srbiji jer Srbija nije član EU. Po njegovim rečima ex. Jugoslavija je po propisima za školovanje i za održavanje aviona uvek bila daleko ispred Mađarske a čak i danas bivše republike (pre svega Hrvatska i Srbija jer njih poznaje) su ispred Mađarske. To su njegove reči. S obzirom da drži avio školu u Budimpešti pretpostavljam da zna o čemu priča.

јесу вас звали из медија да коментирате узроке несреће?

нисам нигдје нашао а волио бих прочитати вашу изјаву, зато питам. Који су то медији?

Super vam je ova ocjena madjarskih regulatora bez ikakvih dokaza.

Navodno je nesreća proglašena tajnom od strane MORH-a? Jesu li to pojedini portali tražili klik više, ili je istina?

C182 je četverosjed. Nikako u konfiguraciji pilot plus četiri, k tome još četiri padobranca. Izračunajte težinu osoba i opreme pri polijetanju… Čudo je da je uopće poletio. Ako su teže osobe i C207 bi bila u problemima, kamoli C182.

Ekskluziva sutra počinje ozbiljni razgovori između vrha aerodroma Ohrid i Trader iz Zagreba oko uvođenja dvije linije iz Ohrida koje su mi poznate ali ne bih detalje.

Dajte Zdenko ne sramotite se i ne pravite se važnim. Radi se o jednom jedinom letu za Malmo i za Basel. Ako se to uopće i ostvari.

Зденко има бан ако нисте знали

Gospodine Scuric, jel istina boli pa zato ne zelite odobrit komentar ??? Mozete li mi dati broj pa da se cujemo onda i raspravimo par stvari???

Pa vec imate objavljen broj na portalu.

Алене, да ли вам то из Бузина смјештају они који вас траже живог или мртвог?

па ја вас питам да ли ви мислите да вам смјештају пуштањем у оптјецај лажних информација. Питам зато што сте сами више пута написали да имају вашу потјерницу с натписом жив или мртав. Фасцинантно ми је како вам се некад морају цртат очите ствари које сте ви сами изјавили, као да сте мало заборавни, не схватите ово криво молим вас, само као добронамјерну напомену

па да сте ви на кобном лету побогу, не вама него другима

па зато што вас мрзе а не могу вам ништа па се онда на овакав начин свете

па да вам напакосте јер вам иначе ништа не могу

да вам покажу да мисле на вас и да вам могу напакостити ако желе

“…jedan od problema je taj što je avion bio mađarskih registracija, upućeni nam kažu kako oni

nemaju pretjerani nadzor…”

Jel to izjavio Ščuric?

Pa jel može Štef napisati koliko kontrola na njegovim avionima su napravili izvan Hrvatske za

vrijeme onih 7133 letova, jer ovom njegovom izjavom bi se sugeriralo da Hrvatska ne smije

kontrolirati strane (mađarske) avione.

Analogno tome onda ni hrvatska policija ne bi smjela kontrolirati strane automobile i pisati im

kazne za prekršaje…

Niste povukli dobru paralelu. Prvo, aviokompanije sa AOC-om imaju drugačiji pravni status. Količina i vrsta nadzora je drugačija, pravna osnova za nadzor u drugim državama itd.
Za AOC postoji propisi koji omogućavaju delegiranje nadzora drugom CAA-u, ako CAA koji je izdao certifikat nema resurse putovati van. Naš CAA ima resurse i putuje van.
CAMO, PART-145, compliance, SMS i sve ostalo je puno rigorozniji i više se ide na nadzor samog sustava, nego da se gleda jedan po jedan avion.

Hrvatska smije kontrolirati mađarske avione, ali ne na toj razini na kojoj može CAA u čijem registru je avion registriran. Posto razlika između inspekcije i audita.

Po vašoj analogiji, hrvatska policija smije pogledati da li mađarski auto ima trokut, i vozač vozačku dozvolu, ali ga nema pravo poslat na tehnički pregled da provjeri da li je mađarska prometna dozvola ispravna ili ne.

Jasno je da mađarski CAA neće otići u Zagreb i gledat cessnu 182, to ne bi imalo smisla, ali stvorena je rupa u propisima koja omogućava da se svašta radi. Također, ne želim insinuirati ni tehničku ispravnost aviona koji je pao, ali letio sam na mađarskim avionima i AOC, koji su bili korektni, ali ove izaslane cessne iz mađarske po Balkanu su često takve da se ne bih sjeo u njih, a sjedio sam u svačemu u životu. Također stojim iza toga da je školovanje za bacanje padobranaca vrlo često kao da slijepac uči slijepca kako vozit auto. Nije isto letiti cessnu sa putnicima i padobrancima gdje nemaš vrata, nemaš sjedala, nemaš pojaseve, imaš više ljudi, i dovoljno je da netko krivo sjedi da sve ode u PM. Npr. povuče ti sjedalo unazad, što se desilo, npr. zakači ti neku od komandi dok se trakelja po avionu, npr. dvojica se naguravaju, pa jednom padobran izađe u struju zraka pa se zamalo otvori, npr. ne možeš odraditi skok pa se vraćaš na slijetanje s avionom punim padobranaca, i dosta da jedan nije deaktivirao automat, ispuca se padobran u avionu koji nema vrata na visini malo većoj od školskog kruga.

Ekipa, pa imali smo avion koji je sletio u jarak na Lučkom, kak se može desit da avion koji baca padobrance ne može doseći pistu? Pa mi smo iz zajebancije gasili motor na cessni u zoni 1 jer nema te teorije da ne sletiš na ovalnu livadu dimenzija 1,5x1km.

Koliko padobranaca je poginulo u RH i koliko padobranskih aviona je stradalo? Zašto je AK Zagreb u stečaju? Obitelj poginule padobranke traži odštetu. Ali sve smo sami stručnjaci, jebote ko oni Rusi koji tvrde da je Tu-154 najbolji avin na svijetu i JNA ekipa koja tvrdi da je Utva najbolji avion generalne avijacije na svijetu. Najbolji smo, pametni smo, a statistike govore nešto drugačije.
U postotku smo izgubili veći postotak flote padobranski aviona nego što je Ukrajina izgubila vojnih aviona u ratu protiv Rusije.
I sad ćemo se pravit ko da je sve super, čekajući valjda da svaki drugi padobranac izgine i da slupamo sve avione. Ali ne do Bog da netko veli da avion nije OK ili da pilot nije dobro školovan.
Valjda nas je baba Vanga urekla pa se zato sve to dešava.

Dobro Štef a zašto ne napišeš da je to isti lik od one padobranke u propeleru, potom cijeli niz kraksi, otkaza, trajnih invaliditeta u tandemu, cilindara koji lete, puknuti blokovi, jarci & klinci PPLovci sa manje od 100 h stavljeni pod pritisak “gazde” tipa ako neš ti ima tko će… Sada će ovaj mali završit u buksi a lik iz priče će i dalje biti faca, za koje se veli: “pustite ga da radi”. Pa pustite & brojite mrtve, upropaštene karijere mladih pilota & invalide.

Koliko vidim prije je stigla hitna nego HEMS. super po otocima ali koja je korist tog HEMSa po kontinentu?

Da, ali je hitna prije stigla, obavila trijažu i sve potrebno. Vjerojatno bi i prije stigli do bolnice da nisu trebali čekati helikopter. Opet cijeli sustav izgubljen u raljama birokracije.

A helikopter sigurno ima smisla na nedostupnom terenu. No većinom po kontinentu je lakše prici autom nego sletjeti u neku šumu. Ovdje u lučkom stvarno lakše doci po cesti.
Tu se sad postavlja pitanje što cijela ta HEMS priča košta pa onda valjda dižu helikopter da ispadne da ipak necem služi?!?
Ja sam imao identični slučaj na moru gdje smo čekali onaj ogroman sars brod koji je zbog papirologije i procedura kasnio pa je morao voziti unesrećene u krivu luku jer je tako po proceduri itd. Veći problemi sa papirologijom nego korist od cijelog sustava…

A niste pomislili da su ljudi, ako se sumnja na ozljede kralježnice, zaključili da je bolje i malo pričekati helikopter nego ozlijeđenoga izložiti vibracijama za vrijeme vožnje do bolnice? Osim toga, javljeno je da je samo jedna osoba prevezena helikopterom, dok su drugi prevezeni cestom…

Jesu koristili i dron tijekom pretrage?

svaka cast na brzoj reakciji pogotovo helihopteri hitne i Atj lucko

Zaboravili ste nesto da napisete

Pa napisao sam Vam. Sto ne objavite?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!