zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

BREAKING: Uvedene sankcije protiv Bjelorusije

Vijeće Europe je potvrdilo jučerašnju odluku o zabrani bjeloruskim kompanijama (Belavia, te ostale charter i cargo kompanije) za letove na područje Europske Unije. Zabrana se odnosi na slijetanja na aerodrome u Europskoj Uniji, ali i na prelete preko teritorija Europske Unije. Ovo znači da će i linija prema Beogradu biti ukinuta jer Belavia neće moći letjeti preko Mađarske ili Rumunjske za Srbiju.

Vijeće Europe preporuča i svim europskim avio prijevoznicima da ne prelijeću preko teritorija Bjelorusije. Da bi odluka stupila na snagu mora je potvrditi Europska Komisija. Europska Unija je najavila i niz drugih sankcija prema Bjelorusiji.

Za sada su letove preko bjeloruskog zračnog prostora, te slijetanje u Bjelorusiju prekinuli airBaltic, Wizz Air, Ryanair, Air France, KLM, SAS, LOT, Finnair, Ukraine International, Singapore i Lufthansa. Litva je objavila da neće dozvoliti slijetanje ili polijetanje zrakoplova koji će prelijetati prostor Bjelorusije. Isto je učinila i Ukrajina. Velika Britanija je savjetovala svojim kompanijama da izbjegavaju zračni prostor Bjelorusije, a uskoro će i zabraniti slijetanje Belavije na svoj teritorij. Predsjednik SAD-a će o ovom slučaju raspravljati sa Putinom. Kanadski premijer je osudio bjeloruski incident kao krajnje neprihvatljiv čin državnog piratstva.

U međuvremenu je objavljeno kako je Pratasević kada je saznao da će Ryanair sletjeti u Minsk, ustao, te dao svoj laptop i mobitel kolegici u avionu. Prema snimkama koje su objavljene (a gdje se puderom pokrivaju masnice), ali i svjedočenju Pratasevićevih kolega i prijatelja isti je tučen u bjeloruskom pritvoru.

Žestoka reakcija Europske Unije, kakva se i očekivala. A Bjelorusija i Belavia će opako izgubiti na ovom potezu Lukašenka. Belavia je koristila svoj privilegirani položaj u kojem nije imala ograničenja za letove u Rusiju, te je prevozila velik broj putnika sa Zapada preko Minska u Rusiju i Ukrajinu. Sada to više neće biti moguće.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!